Mégsem kaptunk meg minden közérdekű adatot
Közélet
2010. okt. 17.

<p>A Szeretgom még 2009 januárjában próbált közérdekű adatokhoz hozzájutni az esztergomi önkormányzattól, mely igénylést Meggyes Tamás személyes levélben utasított el. Bár a bíróság nekünk adott igazat, és 2010 márciusában kaptunk is egy 27 oldalas anyagot válaszul a bíróság jogerős ítéletére, a Közbeszerzési Bizottság 2008-as határozatait átnézve most úgy tűnik a városháza több kifizetést is eltitkolhatott előlünk.</p>

A következő határozatok alapján eszközölt kifizetésekről ugyanis egyáltalán nem tartalmaz információt az átadott adathalmaz:

96/2008.(IV. 2.) KÜB határozat

1. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága elfogadja az Esztergomi Hirdető Kft. (2500 Esztergom, Széchenyi tér 1., képviseli: Ámon Adrienn ügyvezető igazgató) www.esztergom.hu honlap üzemeltetésére vonatkozó árajánlatát.

2. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága Esztergom Város Önkormányzata Beszerzési Szabályzatának V. 2. g) pontja alapján eltekint a további két árajánlat bekérésétől, és egyetért azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata az Esztergomi Hirdető Kft-t (2500 Esztergom, Széchenyi tér 1., képviseli: Ámon Adrienn ügyvezető igazgató) bízza meg a www.esztergom.hu honlap üzemeltetésével nettó 190.000+Áfa/hó díj ellenében, 2008. április 15-től 2009. április 30-ig terjedő időszakra.
A fenti összegből nettó 1.615.000,-Ft+Áfa, azaz bruttó 1.938.000,-Ft fedezete a 2008. évi önkormányzati költségvetésről és a költségvetés végrehajtásának szabályairól szóló 22/2008. (III.13.) ör. rendelet 6. sz. mellékletének 1. sora. A Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottság felkéri a Polgármestert, hogy a Jegyző útján gondoskodjon a fennmaradó nettó 760.000,-Ft+Áfa, azaz bruttó 912.000,-Ft fedezetének a 2009. évi önkormányzati költségvetésbe történő betervezéséről.

3. A Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottság felhatalmazza a Polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: a szerződés aláírására: a döntést követő 8 napon belül

Érdekes módon nem nettó 190 ezer forintokat, hanem havi 1 millió forintot számlázott ebben az évben a nekünk átadott jegyzék szerint a város az EHIR-nek az esztergom.hu honlap üzemeltetéséért. A havi 1 millió forintról is volt döntés, de csak október 22-én, amikor ezt a 96/2008. számú határozatot visszavonták. Egy kissé érthetetlen, de a nyomozóknak bizonyára meg tudná magyarázni a bizottság tagsága ezt a döntést.

300/2008.(IX. 11.) KÜB határozat

1.
Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága elfogadja az Esztergomi Hirdető Kft-nek az esztergom.hu portálhoz szükséges fotóállomány elkészítésére vonatkozó árajánlatát.

2.
Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága Esztergom Város Önkormányzata Beszerzési Szabályzatának V. 2. g) pontja alapján eltekint a további árajánlatok bekérésétől.

3.
Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága egyetért azzal, hogy az Önkormányzat az Esztergomi Hirdető Kft-t bízza meg 1.626.000 Ft bruttó összegért az esztergom.hu portálhoz szükséges fotóállomány elkészítésével, mely összeg fedezete a 2008. évi önkormányzati költségvetésről és a költségvetés végrehajtásának szabályairól szóló 22/2008. (III. 13.) esztergomi ör. rendelet Általános tartalék sora.
A Bizottság felhatalmazza a Polgármestert a - határozat mellékletét képező - szerződés aláírására.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: a szerződés aláírására: a döntést követő 8 napon belül

A határozat mellékletét képező szerződés a jegyzőkönyv melléklete.

Mint látható a megrendelést a 2008-as költségvetésből lehetett kifizetni, mégsem szerepelt ez a kifizetés az átadott listában.

219/2008.(VII. 7.) KÜB határozat

1. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) elfogadja az Avalon Sziget 69. Bt. (a továbbiakban: a Cég) által az Ön­kormányzatunk tevékenységével kapcsolatos, a Hídlap című hetilapban, internetes felületeken (www.hidlap.net, www.esztergom.hu) megjelenő írások elkészítésével és Önkormányzatunk kiad­ványainak (előszók megírása, kiadvány-szövegek lektorálása) előkészítésével kapcsolatban tett bruttó 780.000,- Ft azaz bruttó hétszáznyolcvanezer forintos árajánlatát.

2. A Bizottság az 1. pontban szereplő munka vonatkozásában a közbeszerzésekről szóló 2003/CXXIX. törvény 296. § b) pontja alapján eltekint a további árajánlatok beszerzésétől.

3. A Bizottság az 1. pontban szereplő munka vonatkozásában Esztergom Város Önkormányzata Be­szerzési Szabályzatának V. 2. g) pontja alapján eltekint a további árajánlatok beszerzésétől.


4. A Bizottság egyetért azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata rendelje meg a Cégtől az 1. pontban szereplő munkát bruttó 780.000,- Ft azaz bruttó hétszáznyolcvanezer forint erejéig. Az összeg fedezete a 22/2008. (III. 13.) esztergomi ör. 6. mellékletének Egyéb önkormányzati felada­tok (Hirdetés) sora.

5. A Bizottság felkéri Esztergom Város Polgármesterét, hogy a 1. pontban szereplő munka elvégzé­sére vonatkozó mellékelt megbízási szerződést a Céggel megkösse.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: azonnal

Apró adalék: a betéti társaságban kültag Gulya István - a változatosság kedvéért ez a cég is APEH végrehajtás alatt áll, az adószáma is fel van jelenlg függesztve. Gulya ebben az időszakban a Hídlap alkalmazott újságírója volt - ami felveti az adócsalás, vállalkozásinak álcázott bujtatott munkaviszony gyanúját is.

221/2008.(VII. 10.) KÜB határozat

1. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) elfogadja a Holest Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: Ho­lest Kft.) által a www.esztergom.hu honlap arculatának áttervezésével és elkészítésével kapcsolat­ban tett bruttó 8.280.000,- Ft azaz bruttó nyolcmillió-kétszáznyolcvanezer forintos árajánlatát.

2. A Bizottság az 1. pontban szereplő munka vonatkozásában a közbeszerzésekről szóló 2003/CXXIX. törvény 296. § b) pontja alapján eltekint a további árajánlatok beszerzésétől.

3. A Bizottság az 1. pontban szereplő munka vonatkozásában Esztergom Város Önkormányzata Be­szerzési Szabályzatának V. 2. g) pontja alapján eltekint a további árajánlatok beszerzésétől.

4. A Bizottság egyetért azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata rendelje meg a Holest Kft-től az 1. pontban szereplő munkát bruttó 8.280.000,- Ft azaz bruttó nyolcmillió-kétszáz­nyolcvanezer forint erejéig. Az összeg fedezete a 22/2008. (III. 13.) esztergomi ör. 6/A mellék­letének általános tartalék sora.

5. A Bizottság felkéri Esztergom Város Polgármesterét, hogy a 1. pontban szereplő munka elvégzé­sére vonatkozó mellékelt vállalkozási szerződést a Céggel megkösse.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: azonnal

Érdekes módon az esztergom.hu 8 milliós áttervezését is "elfelejtette" feltüntetni az önkormányzat az adatszolgáltatáson, pedig egyértelműen ez is olyan beszerzés, mely az esztergom.hu fejlesztésével kapcsolatos.

348/2008.(X. 8.) KÜB határozat

1. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) elfogadja a Holest Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: Ho­lest Kft.) által a www.esztergom.hu honlap arculatának áttervezésével és elkészítésével kapcsolatos szerződés módosítása kapcsán benyújtott bruttó 960.000,- Ft azaz bruttó kilencszázhatvanezer forintos árajánlatát.

2. A Bizottság az 1. pontban szereplő szerződés-módosítás vonatkozásában a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 296. § b) pontja és Esztergom Város Önkormányzata Beszerzési Szabályzatának V. 2. g) pontja alapján eltekint a további árajánlatok beszerzésétől.

3. A Bizottság egyetért azzal, hogy Esztergom Város Önkormányzata kösse meg a Holest Kft-vel az 1. pontban szereplő szerződés módosítására vonatkozó szerződést - határozat mellékletét képező tartalommal - 960.000,- Ft azaz bruttó kilencszázhatvanezer forint erejéig. Az összeg fedezete a 22/2008. (III. 13.) esztergomi ör. 6/A mellékletének általános tartalék sora.

4. A Bizottság felkéri a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: a szerződés aláírására a döntést követő 8 napon belül

A 8 millió ráadásul nem is volt elég a munkára, még egy 960 ezres change request születhetett a projekt során.

A dolog pikantériája, hogy a közérdekű adattal visszaélés miatt indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség azzal a határozattal zárta le, hogy szerintük akkor valósult volna meg bűncselekmény az Esztergomi Városházán, ha a márciusban részemre átadott lista hiányos lett volna.

Nos, kedves Ügyész úr, ezennel jelzem, hogy hiányos volt.

 

(forrás)