Közérdekű adatokkal visszaélés miatt nyomoznának Meggyes ellen

Közérdekű adatokkal visszaélés miatt nyomoznának Meggyes ellen

2010. 04. 22. 20:54

Értesítést kaptam a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi osztályáról, hogy az ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés és közérdekű adatokkal visszaélés miatt tett feljelentésemet hatáskör hiánya miatt áttették a Központi Nyomozó Főügyészséghez, mivel a rendőrség álláspontja szerint Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere megalapozottan gyanúsítható a Btk. 177/B. § 1) bekezdésébe ütköző tájékoztatási kötelezettség megszegésével elkövetett közérdekű adattal visszaélés vétségének elkövetésével.

Mivel a terhelt mentelmi joggal rendelkezik, így az ügyben való eljárásra kizárólagos jogkörrel a Központi Nyomozó Főügyészség rendelkezik.

Mint ismeretes 2009. január 12-én elektronikus levélben kértem közérdekű nyilvános adatokat Esztergom Város Polgármesteri Hivatalának e-mail címére megküldött levelemmel. A megkeresésre a Hivatal a törvényben előírt 8 illetve 15 napos határidőn belül semmilyen választ nem küldött. 2009. február 3-án ezért pert indítottam - téves illetékességet feltételezve - az Esztergomi Városi Bíróságon, ahonnan az ügy az illetékes Tatabányai Városi Bíróságra került. A per megindítását követően levelet kaptam Meggyes Tamástól, melyben magát III. Richárdnak beállítva bevallja: ő személyesen adott utasítást arra, hogy az adatkikérésemre semmilyen választ ne kapjak.

A megindított peres eljárás 2010. januárjában jogerősen lezárult, a bíróság a nyilvános adatok átadására kötelezte az Önkormányzatot. Az ítélet kézhezvételét követően a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-Főkapitányságon tettem feljelentést ismeretlen tettes ellen közérdekű adatokkal visszaélés és hivatali visszaélés gyanúja miatt, mivel ismereteim szerint a közérdekű adatokkal való rendelkezés nem polgármesteri, hanem jegyzői hatáskör, valamint a 8 és 15 napos határidők elmulasztásával az Adatvédelmi törvény rendelkezéseit bizonyíthatóan megsértette a Polgármesteri Hivatal.

Egy nagyon hasonló tényállás kapcsán a BKV egyik igazgatóhelyettese ellen indult meg márciusban a Pesti Kerületi Központi Bíróságon a büntetőeljárás. Az ügyészség a szinte teljesen azonos tényállás alapján egyértelműen bizonyíthatónak látta a bűncselekményt és vádat is emelt az igazgatóhelyettes ellen.

Kiváncsiak várjuk az ügyben a további fejleményeket.

2010. 06. 11. 12:10

Ez nem semmi, alighanem gyorsvonati sebességgel közeledünk a jogállamiság felé, szerintem:

 

http://index.hu/belfold/2010/06/11/felmentettek_az_esztergomi_polgarmestert/

2010. 05. 27. 14:04

http://www.mno.hu/portal/715517

 

Maffiavád az MSZP-s Szabó ellen – Hunvald mellé kerül?

 

 

Eredeti méret

Törölt felhasználó #43

2010. 05. 23. 16:21

Bízzunk abban, hogy Lendvai valamit nagyon félreért:

(...) a vagyongazdálkodásról szóló törvényjavaslat értelmében ezután nyilvános pályázat nélkül lehetne privatizálni. (...) mivel az állami vagyon egy részét a Magyar Fejlesztési Bank alá rendelik, így számos adat banktitokká válhat, s ezzel sérül a nyilvánosság elve. (...) a Fidesz szűkítené a nyilvános vagyonnyilatkozatra kötelezettek körét. (...)

(hir3.hu)

Törölt felhasználó #43

2010. 05. 23. 13:45

Idézet a Nemzeti Együttműködés Programjából

A szocialisták elszámoltatásának fontos eszköze a társadalmi nyilvánosság. Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni . (44. o.)

Ahhh! Meggyes szoci? :) Az esztergomi Gyurcsány!

 

Törölt felhasználó #43

2010. 04. 24. 12:20

Én mindig mondtam, hogy ez a csóka komcsi...

http://fidesz.hu/index.php?Cikk=149365

 

Törölt felhasználó #43

2010. 04. 23. 14:33

Meggyes, az esztergomi III. Richárd

Meggyes Tamás, Esztergom fideszes polgármestere megalapozottan gyanúsítható közérdekű adattal visszaélés vétségének elkövetésével - állapította meg a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-Főkapitányság a közelmúltban. A bűnügyi osztály - tekintettel arra, hogy Meggyes országgyűlési képviselő -, hatáskör hiányában áttette az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

A Népszabadság teljes cikke itt olvasható.