Nem kapjuk meg a nyilvános adatokat
Közélet
2009. febr. 18.

<p>Január elején <a rel="nofollow" href="http://www.szeretgom.hu/content/40143_pert_nyert_a_polg%C3%A1rmesteri_hivatal_ellen_a_civil_szervezet/">négy kérdést</a> intéztünk az esztergomi önkormányzathoz nyilvános, közérdekű adatok kikérése érdekében. Nem érkezett kérésünkre válasz. Tegnapig.</p>

Emlékeztetőül a 4 kérdés:

 

  1. Kérem az összes - teljesen, részben, vagy láncolatban többségi önkormányzati tulajdonban lévő, Magyarországon vagy Romániában működő
    - cég vezető tisztségviselőinek munkaszerződéseinek teljes szövegét, valamint jegyzékszerűen az ezen személyek számára 2007 és 2008 során kifizetett munkabér, jutalom, vagy más személyes juttatások (beleértve a "cafeteria", illetve béren kívüli juttatások, természetbeni juttatások, cégautók, azokra elszámolt költségek) bruttó összegét, hónapokra lebontva.
  2. Kérek egy jegyzéket, mely évekre bontva tartalmazza azon 2004 óta az Önkormányzat által kifizetett számlák elszámolási adatait, melyek alapján az önkormányzat Tóth M. Gábor, vagy Juhász M. Gábor ügyvédeknek megbízási díjat fizetett ki. A jegyzéken kérem feltüntetni, hogy a számlák esetlegesen mely bíróságon folyó mely peres ügyre vonatkoznak (felperes, alperes neve, bíróság neve, ügyszáma, ügy típusa elegendő).
  3. 2008 novemberében a város jelentős részét érintő közvéleménykutatás történt a városban, a kérdezők által megadott információk szerint az Önkormányzat megbízásából. A közvéleménykutatás végeredményét teljes terjedelmében, valamint a megbízási szerződést, annak teljesítési igazolását és minden olyan, a Forsense és a városháza között ez ügyben folytatott elektronikus kommunikációt kérem adjanak át számomra, mely az AV törvény szerint közérdekű adatnak minősül.
  4. Az esztergom.hu weboldal fejlesztésével és működtetésével kapcsolatosan kifizetett számlákat jegyzékszerűen, és az azok alapjául szolgáló teljesítési igazolások másolatait szeretném megkapni a 2007-es és 2008-as évekről, akár az Önkormányzat, akár valamelyik többségi, vagy láncolaton át többségi önkormányzati tulajdonban lévő cég állította is ki ezeket.

 

 

Meggyes Tamás írta:

 

Cserép János Úr!

Folyamatos világhálón való jelenléte és véleményem szerint a közvéleményt dezinformáló és kisebb sikerrel deformáló tevékenysége mellett a közelmúltban az Adatvédelmi Törvény fügefalevelébe burkolt kérdéssorozatot juttatott el a városháza e-mail címére.

Hivatali tevékenységem során nem egyszer vehettem már kézhez hasonló tudakozó, csekélyebbb számban érdeklődő levelet, míg ezen levelek derékhada általában azért készült, mert írójuk valamely személyes érdeksérelemtől indíttatva a kapott információkat valamely az önkormányzat ellenében indítandó jogi eljárás sikeresebbé tétele, személyes jogvédelem ellátása okából fordult hozzám.

Az Ön neve láttán közérdekre hivatkozó álorcás irományát pusztán tapasztalati úton emez utóbbi kategóriába soroltam és III. Richárd módjára döntést hozva elhatároztam: semmilyen körülmények között sem vagyok hajlandó válaszolni Önnek.

Cserép Úr!

Talán jobban méltóztatik tudni, mint én - és jó lenne, ha tudnák mások is - hogy az Ön építési szándéka és annak objektív, rajtunk kívül álló lehetetlen volta szülte világra azt a torzót, ami a levelében és egyéb megnyilvánulásaiban első olvasatra csupán egy tévutas demokráciafelfogásnak tűnhet csupán. Valójában emberfeletti energiákat emészt fel az Ön magánbosszúja és annak elrejtése a közérdek álcahálója mögött.

Az adatkérésre irányuló kérelmére válaszolva, mint a megszólított Önkormányzat képviselője, az alábbiakat vagyok kénytelen szíves tudomására hozni.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy levele célt tévesztett, mert az Önkormányzat vagy annak képviselőjeként a polgármester a kért adatok vonatkozásában aligha tekinthető adatkezelőnek.

Ön most bizonyára arra gondol, hogy ez esetben áttehetném kérelmét a megfelelő helyre - az Önkormányzat cégeihez, illetve a Polgármesteri Hivatalhoz -, de túlságosan is a szívemen viselem a nevezett jogi személyeket és az ott dolgozó munkatársaim jóllétét ahhoz, hogy egy olyan sokkhatásnak tegyem ki őket, amit az a kísértés jelenthetne számukra, hogy esetleg - akár csak részben is -, eleget tegyenek az Ön kérésének, és így akaratlanul is az Ön rendszeres médiaheccelődései "bűnrészeseivé" válljanak.

Ha mérlegre teszem ennek a kérésnek az elutasításának az esetleges jogi következményeit, és azt a rosszat, amitől Esztergom Város Polgárait megkímélem azáltal, hogy nem szolgáltatok "üzemanyagot" a szeretet szóval visszaélő internetes portálnak, nincs kétségem afelől, hogy a megfelelő döntést hoztam meg.

Mint látja, megkíméltem a száraz szakmai részletektől, mert valóban nincs olyan jogszabály, amely kimondaná, hogy a nyilvánvalóan a köz szellemének bomlasztására irányuló adatszolgáltatás megtagadható - én azonban vagyok bátor ilyen jogszabályi rendelkezés hiányában is azt mondani, hogy a nyilvánvalóan a köz szellemének bomlasztására irányuló adatszolgáltatás megtagadható.

Ennyiben hagyva az Ön "közérdekű" szerepvállalását, és ennek ellenére felajánlom azt a lehetőséget, hogy hivatali időben irodámban felkeressen és véleményt cserélkünk arról, hogy mik azok a magánérdeket közérdekké retusáló vélt vagy valós sérelmek, amelyek a városvezetéssel szemben elfoglalt ádáz médiajelenlétet kiváltották. Szeretném megismerni indokait, melyekre a jelen helyzetben magyaráztatot az általános vélekedés szintjén nem találok.

Kérem, hogy titkárságomat az időpont egyeztetése érdekében megkeresni szíveskedjék.

Remélem soraim jó egészségben találják,

Kelt Esztergom 2009. február 12.

Meggyes Tamás
polgármester

 

A Szeretgom részéről egyelőre annyit kívánnék mindehhez hozzáfűzni, hogy a nyilvános adatok megismerése érdekében keresetet nyújtottunk be - a Tatabányai Városi Bíróságon várható a per soronkívüli tárgyalása.

Meggyes Tamás levele ügyében az Adatvédelmi Biztoshoz fordultam és kértem, hogy tekintse át Esztergom Város adatkezelési gyakorlatát, különös tekintettel a beérkező nyilvános adatra vonatkozó kérések kezelését, megválaszolását illetően.

Személyes kommentárt itt és most nem fűznék a levélhez.

(forrás)