Percről percre: Testületi ülés 9 órától (Frissültünk)

Percről percre: Testületi ülés 9 órától (Frissültünk)

2016. 02. 25. 8:25

Szöveges tudósítással jelentkezünk a helyszínről.


 

Napirendi pontok

A buszközlekedés változásai

Elnézést kérünk az adásszünetért, de technikai problémák adódtak. Rövid összefoglaló az ülés második részében történtekről.

Szerencsés Gergely Nyíri Attila kérdésre reflektálva elmondta, hogy a 7-es busz futtatása további 50 millió forintjába kerülne a városnak. A kérdések idejében Nyíri Attila továbbá a KNYKK-val kötött szerződés jogi hátterét kritizálta. Szerinte ugyanis jogszerűtlen, hogy egy már aláírt megállapodás került a képviselő-testület elé, hiszen akkor mit fogadnak el most a képviselők?

Aljegyző: A szerződést a Közbeszerzési Bizottság írta alá a polgármester felhatalmazásával. Ez egy új alapszerződés a szolgáltatásról. A testület pedig a módosításokról szavaz az ülésen.

Végül elfogadták az előterjesztést, így március elsejétől megújul az esztergomi tömegközlekedés. Jönnek az új buszok és érkezik a kibővült menetrend is.

Sürgősségi napirendi pontok:

Többek között tárgyalták a Nagy-Duna parton kiadott állóhajó bérleti szerződésének módosítását is. A bérlő 2021-ig szerette volna meghosszabbítani. Végül elfogadták a kérelmet. Felmerült viszont a hajó kapcsán Esztergom jövőbeni új gátjának nyomvonala is, hiszen az ígéretek szerint 2020-ra elkészül a védmű. A tervezés azonban még sehol sem tart, így a legbölcsebb az lenne, ha megvárnánk ezzel a döntéssel a tervezést – tudtuk meg Philipp Frigyes főépítésztől. A végleges nyomvonal még a jövő zenéje. Kisebb vita bontakozott ki a kérdésben, hogy mi lesz a gát építésekor, illetve már a védmű utáni időkben a Duna parti kikötők sorsa. Többen azzal érveltek, hogy Visegrád és Szentendre példájából kiindulva sikerülhet majd egyensúlyba hozni a part menti infrastruktúrát. A képviselők abban egyetértettek: szeretnék elkerülni, hogy a hajóállomás más városba, esetleg a szomszédos Párkányba tegye át a székhelyét. Romanek Etelka hozzátette a part menti környezet, illetve a kikötők sorsa azért is kérdéses, mivel a kialakításra kerülő védmű magasságát a rekord magasságú árvíz fölé lőtték be 2 méterrel.

Az Aranysólyom Lovagrend támogatására 560 ezer forintot szavaztak meg. A hagyományőrző társulat a pénzből felszereléseket vásárol majd, az új ruházat és fegyverek segítségével még intenzívebben és még autentikusabban jelenítik majd meg III. Béla korát.

Babits Mihály halálának 75 évfordulójára emlékezik a város az idén. A színvonalas lebonyolítás érdekében bizottságot állít fel a város, akik majd meghatározzák az emlékév menetét. A tervezetet március 25-ig kell benyújtaniuk.

A városi Művelődési Ház támogatására 55 millió forintot fogadott el a testület.

20 millióért megvásárolják a Sándor-palota melletti üresen álló ingatlant a Jókai utcában. Korábban már itt a Szeretgomon is volt róla szó, hogy a képviselő-testület folyamatosan keresi a megoldást az épület hasznosítására. Kulturális célokra lenne a legalkalmasabb, esetleg regionális intézményt hoznának az ősi falak közé. Még nem tudni. Az új ingatlanba - az elképzelések szerint - a létrehozni kívánt intézmény irodáit, raktárait helyeznék el.

A Strigonium Felügyelő Bizottsága. Van vagy nincs? Jogszabály írja elő ugyanis, hogy március 15-ig fel kell állítani egy bizottságot, ha nincs. Ha van, akkor rá kell bukkanni a paksaméták közepette. Elvileg van, Steindl Balázsékat még 2014-ben választották be a bizottságba. A képviselők nem tudták eldönteni, hogy az imént említett megbízatás határozatlan időre szólt-e. Mert ha nem, akkor jelenleg nincs. Esetleg Steind Balázst is meg kellene kérdezni, hogy tud-e róla, hogy bizottsági tag. Az ülés végére nem sikerült eldönteni.

Esztergom újabb turisztikai együttműködés élére állt, amely a Dunakanyar településeit akarja összefogni a Bajárható Magyarország Program keretében. Cél, hogy az uniós pályázatokon is együtt induljanak a résztvevők. Március 7-én a tagok Esztergomban gyűlnek majd össze.


 

10:13-KNYKK: március elsejétől jönnek az új buszok.

10:11- Szerencsés: Egy pályázó volt csupán. 2 hónap múlva fórumot tartunk, kikérjük a lakosok véleményét. Hogyan legyen tovább? 3-4 buszmegállót megint felújít a szolgáltató. Új menetrendek lesznek: végre időpontok lesznek rajta, nem az utasoknak kell számolniuk, hogy mikor érkezik a busz.

10:09-Helyi tömegközlekedés változásai. Tegnap már írtunk a részletekről. A továbbiakban a menetrend tovább finomodik majd az elképzelések szerint. Romanek Etelka: továbbra is várják majd a lakosok véleményét, hogy mennyire vannak megelégedve a szolgáltatással. KNYKK: a régi 7-es visszaállításáról is szó volt, a járatok kihasználtsága nem indokolta ezt. Első körben a kiegészítés mellett döntöttünk, nézzük meg, mennyire válik be a módosítás. Eck: 111-est módosítanám, megállók sorrendjére vonatkozóan. Nyíri: korszerű tömegközlekedés ideája elsikkadt, maradtunk a jól bevált volános megoldásoknál. Ráadásul drága is. Futásteljesítmény után fizetünk, így a működtető sem érdekelt, hogy racionalizáljon. Aláírták a szerződést, pedig 20 millió forint felett a képviselő-testületnek kellene dönteni.  Buszfordulóknál 8 perces pihenő lesz, ez mire lesz elég, mire nem? Keddtől jönnek az új buszok is akkor? Romanek: ha egy pályázó van, akkor ugyan mit tegyünk? Várjunk új jelentkezőkre? Lesznek kamerák az új buszokon, elkerülendő a jegyárak zsebrevágását.

9:55-Magyar Közbiztonságért Alapítvány kérelme: biztonságtechnikai oktatási, illetve továbbképzési célokra szeretnék kibérelni a kertvárosi Hegy utcában álló sporttelepet. A térség rendőrállománya is itt tréningezik, valamint rendszeresen érkeznek külföldről is testőrképzésre. Saját lőszert is gyártanának mostantól, így megkönnyítve a térség sportlövőinek életét. Az elmúlt években a szervezet fejlesztette az ingatlant is, hogy minél alkalmasabb környezetet teremtsenek a sportlövészet szerelmeseinek. Elfogadják.

9:51-Ún. Szent Miklós telkek a volt Ságvári telepen (2015 óta SZIM telep). Gazdasági-kereskedelmi területi besorolás alá esnek. A Meggyes-érában még lakhatás céljára értékesítették volna a telkeket. Alberti: javaslom, hogy szűntessük meg a Szent Miklós Alapot is, az Önkormányzatnak a jelenlegi körülmények között nincs erre pénze. Nyíri: családi otthonteremtést valahogy könnyítsük majd a továbbiakban. Romanek: elindult az ötletelés és keresgélés a hivatalban is, hogy a megfelelő eszközöket megtaláljuk a családok otthonteremtésének támogatásához.

9:45-Négy helyen épül majd műfüves focipálya a városban (Szentgyörgymezői lakópark, Béket tér, Schweidel utca, illetve Kertvárosban a Wesselényi utcában). Nagyrészt pályázati pénzből.

9:41-Együttműködési megállapodást kötünk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel. Ez immár a harmadik egyetem (Szent István Egyetem, BME), amellyel az Önkormányzat szorosabbra fűzi a kapcsolatát. Cél: értékeinket még jobban megismertessük az itthoniakkal, illetve a külföldiekkel is. Philipp Frigyes főépítész áll a kezdeményezés mögött. Philipp Frigyes: Piliscsabai mozgolódás - nagyobb esélyünk lesz a szorosabb kapcsolat révén, hogy emeljük egyetemünk színvonalát. Világhírű régészeti csapatról van szó, Esztergom hírét is kiviszik a nagyvilágba. Ettől az évtől az esztergomiaknak lesz külön régésztábor. Lokálpatriótizmust is erősítheti a továbbiakban. A mai nap folyamán a Szeretgomon külön is bemutatjuk majd a megállapodás részleteit.

9:33-Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata, illetve Járási Esélyteremtő Program elfogadása. Az akció célja hogy szorosabbra fűzze az önkormányzatokat az esélyegyenlőségi programok kapcsán is. 5 fő területet jelölnek ki: idősek, gyermekek, nők, fogyatékkal élők, mélyszegénység/romák.

9:30-Módosul az SZMSZ. Egy 2016. január elsejétől érvényben lévő változás miatt az önkormányzat intézményeinek módosító okiratait kell aktualizálni.

9:27-Első napirendi pont: közterületelnevezések felülvizsgálata, új közterületnevek adása (ahol nincs). Ezentúl a Hatósági Osztály koordinálja majd a Főépítészeti Kabinet helyett.

9:22-Nyíri: Érdekesen alakulnak itt a dolgok, rengeteg új napirendi pontot kaptunk még tegnap este is. Utolsó pillanatban zajlanak a bizottsági ülések. Romanek: amin az én aláírásomat nem látta, azt még én sem láttam. Természetesen nem jó, ha ömlesztve kapják meg az ülés anyagait. Aljegyző: Rengeteg sürgősségi van, ami nem tűr halasztást.

9:17-A vargyasi kastély ügyét nem tárgyalják ma, mivel nincs megfelelően előkészítve az előterjesztés.

9:15-Romanek Etelka: Az orvosi ügyelet 2016 májusától nem lehet tovább a Hősök terén (erről még 2014 májusában döntöttek). Valahol el kell majd helyeznünk, lehetőleg olyan helyre, ahol biztosított az ingyenes parkolás. Nem lesz könnyű. Esztergomi gát ügye: Erzsébet parktól északi irányba a város feladata, hogy megépítse - számunkra ez most derült ki. A héten volt területbejárás is. Erdő Péterrel tegnap megbeszélést tartottak: a fő téma a Várhegy turisztikai fejlesztése volt.

9:06-Üdvözlünk mindenkit! Stámusz Andrea hiányzik.

2016. 02. 28. 18:20

Én meg annak örülnék, ha tettekben is történne már valami városunkban és nem csak szóban. Szuper, hogy választás után a szar elvált a víztől (kivéve a Strigonium felügyelő bizottsága).

De telnek a napok és semmi előremutatót nem láttunk idáig (csak a változatlan belvárosi és külvárosi romokat látjuk)…

2016. 02. 27. 8:27

Én nagynon örülök, hogy a párt nagy dérrel-dúrral megújúlt az önkormányzati választásokra , mert akár a régiek is maradhattak volna a város nyakán. :)

2016. 02. 26. 20:32

Lehet hogy igen, DE eltelt másfél év!!!!!! Kezdem érteni, miért is olyan s................ a város honlapja: ne derüljön ki semmi!!! Mit is keres még a város életében ez a névsor?

Pál, Steindl, Zoltai, Németh, Bánhidy. Nem is tudom, Meggyesen kívül okozott é nagyobb kárt ember a városnak, mind ezek? Az anyagiakon túl még erkölcsi károkat is!!

2016. 02. 26. 19:03

Most néztem meg a testületi közvetítését, Dr. Alberti Péter már feszegeti a felügyelő bizottság leváltását és a vezér is ráerősített erre. Ezek szerint van rá politikai akarat… 

2016. 02. 26. 17:26

A polgármester ezeket a figurákat miért nem távolította már el? Közösséget vállal velük?

A testület tudná őket kirakni, ha a polgármester előterjesztené. De ne tegye, ha nem akarja, hogy megdícsérjem.

 

2016. 02. 26. 17:23

Lehet, hogy ez a buntetes. A ceg ugyeibe beleszolni nemigen tudnak, 0 forint a tiszteletdijuk, mikozben eleg durva mertekig feleloseggel tartoznak a cegert. Ami a Strigoniumrol hallottak alapjan azert nem tunik eletbiztositasnak ;)

Én sokkal nyugodtabban aludnék ha ezek az emberek semmilyen módon nem kötődnének a város cégeihez. Viccergom, hogy még mindig őket kell kerülgetnie az embernek ezeken a posztokon, mint a hányást meg a kutyaszart szombat reggel a főtéren.

Nyugodtabb lennék ha olyan emberek lennének vagyonilag felelősek akik nem összelopkodott közpénzekből halmoztak fel vagyont, mert esetleg értenék is, hogy mire kell vigyázniuk. 

2016. 02. 26. 15:46

Elnézést Víg Lászlónak írtam.

2016. 02. 26. 15:45

Kecskére a káposztát?

2016. 02. 26. 15:15

Lehet, hogy ez a buntetes. A ceg ugyeibe beleszolni nemigen tudnak, 0 forint a tiszteletdijuk, mikozben eleg durva mertekig feleloseggel tartoznak a cegert. Ami a Strigoniumrol hallottak alapjan azert nem tunik eletbiztositasnak ;)

2016. 02. 26. 14:13

Gyönyörű névsor!!! Köszönjük!

Most komolyan, nem mindegy hogy határozott, vagy határozatlan időre szól egy felügyeleti bizottsági tag kinevezése. Ez jelenleg nem releváns! Nem ez az igazi kérdés.

A fő kérdés az, hogy miért vannak még mindig Meggyes volt emberei ezekben a pozíciókban?

Milyen ügyeket kell nekik fedezniük?  Valamiért fontos őket ott tartani?

A polgármester ezeket a figurákat miért nem távolította már el? Közösséget vállal velük?

2016. 02. 26. 8:38

A felügyelőbizottsági tagok adatai

Pál György (an.: Vida Magdolna)
2500 Esztergom, Monteverdi út 3., Magyarország
Jogviszony kezdete: 2013.10.31
Hatályos: 2013.10.31 - ...

Steindl Balázs (an.: Zink Mária)
2500 Esztergom, Bajcsy Zs út 45. TT. ép. 2/A., Magyarország
Jogviszony kezdete: 2014.06.01
Hatályos: 2014.06.01 - ...

Zoltai Dániel (an.: Baráth Györgyi Márta)
2500 Esztergom, Regiomontanus utca 5., Magyarország
Jogviszony kezdete: 2014.06.01
Hatályos: 2014.06.01 - ...

Németh József (an.: Kovács Rozália)
2500 Esztergom, Árok utca 28., Magyarország
Jogviszony kezdete: 2014.06.01
Hatályos: 2014.06.01 - ...

Bánhidy Vajk (an.: Czermann Erzsébet)
2500 Esztergom, Török Ignác utca 17., Magyarország
Jogviszony kezdete: 2014.06.01
Hatályos: 2014.06.01 - ...

2016. 02. 25. 13:52

A Strigonium Felügyelő Bizottsága. Van vagy nincs? Jogszabály írja elő ugyanis, hogy március 15-ig fel kell állítani egy bizottságot, ha nincs. Ha van, akkor rá kell bukkanni a paksaméták közepette. Elvileg van, Steindl Balázsékat még 2014-ben választották be a bizottságba. A képviselők nem tudták eldönteni, hogy az imént említett megbízatás határozatlan időre szólt-e. Mert ha nem, akkor jelenleg nincs. Esetleg Steind Balázst is meg kellene kérdezni, hogy tud-e róla, hogy bizottsági tag. Az ülés végére nem sikerült eldönteni.

A város a saját gazdasági társaságának felügyelő bizottságáról nem tudja, hogy létezik-e ? Megáll az ember esze !  Megkérdezik Steindl Balázst ? Tényleg jól olvasom, amit olvasok, és senkinek nem ég le a bőr a képésről ? Milyen hivatala van Esztergomnak ? Milyen gazdasági társasága ? Hát, azt hiszem, aki eddig nem értette, hogy miért úgy mennek Esztergomban, ahogyan mennek, ebből az egy bekezdésből mindent megértett.  

2016. 02. 25. 11:01

"Nyíri: Érdekesen alakulnak itt a dolgok, rengeteg új napirendi pontot kaptunk még tegnap este is."

Hát ebből az esztergom.hu-n semmi nem látszik, ugyanis utoljára 20-án kerültek oda fel nyilvános testületi anyagok. Teszem hozzá, hogy Meggyes idejében még az ülésen kiosztott napirendi pontok is felkerültek a honlapra, most meg az ember ilyenről ne is álmodjon.