Egészen Esztergom-Kertvárosig vezetnék a gátat
Környezetünk
2015. márc. 17.

<p>Hamarosan a Nagy-Duna partra költözhet Esztergom árvízvédelme, a tervek készen állnak, ha minden flottul megy, a projekt 2020-ra megvalósulhat. A gát koncepcionális nyomvonalát addig is megnézheti nálunk.</p>

Az Interspect Csoport felvétele a 2013-as árvízről

 

 

Az árvízvédelemhez készített vázlaton láthatjuk, hogy a védvonal a Prímás-szigeten a Nagy-Duna partra tolódna ki. A tervezet egyfelől kiváltja a korszerűtlen és rossz állagú Kis-Duna parti töltést, másfelől Esztergom déli határterületét teljesen megvédi az áradástól, utat engedve az ipari park, illetve a lakóövezet jövőbeli terjeszkedésének is. Így iszonyatos mértékű területeket (szántókat, a repülőteret) vonna védelem alá az elképzelés, amely egészen Kertvárosig vezetné a gát nyomvonalát.

 

A védvonal egy részére - városképi szempontokat is mérlegelve - mobil gátat javasolnak, ezzel érintett területek a Molnár sor, a Horváth Géza sor utcái, az Erzsébet park, a Prímás-sziget külső partvonala, illetve a Nagy-Duna part a Palkovics paddal bezárólag. A Prímás-sziget tovább futó részére, a Palkovics padtól a gátőrházig földgátat terveznek.

 

Ezzel egy időben a Kossuth hídnál egy vízszintszabályozó árvízkaput építenének, illetve a felső végére zsilipet terveznek. A projekt egyelőre tanulmánytervi szinten létezik, a műszaki tartalommal való megtöltéshez szükséges a város támogatása. Csütörtökön dönthetnek erről a képviselők, ezután a tervekkel összhangban készíthetik el az új Településfejlesztési Koncepciót és Településszerkezeti Tervet.

 

Március 3-án az önkormányzat tanácskozást tartott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság illetékes munkatársaival.  Az illetékes szakemberek arról számoltak be, hogy a védvonal kiépítésére, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül pályáznak. Sikeres támogatás esetén 2020-ig kellene elkészülnie a projektnek.

 

A Duna magyarországi szakaszán a legtöbb helyen legalább már a tervek készen állnak a települések védelmére, Esztergom szinte utolsó bástyaként áll a Duna elleni küzdelemben a védekezési koncepció meghatározása nélkül. Párkányt sikeresen védte már 2013-ban is mobilgátja, Visegrádon pedig idén kezdik építeni az új védekezési rendszert.

(forrás)