A megye is csatlakozott a „Látni és látszani” programhoz.
Bulvár
2013. nov. 6.

<p style="text-align: justify;"> A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság által meghirdetett „Látni és Látszani” elnevezésű kampányhoz. A program célja közlekedésbiztonság javítása azáltal, hogy felhívja a közlekedők figyelemét a járművekre vonatkozó világítási szabályok fontosságára. </p>

A rendőrség felhívására Komárom-Esztergom megyében több gépjárműszerviz és optikai szaküzlet is csatlakozott,, ahol a járművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják meg járművük és önmaguk „szemét”. Az autósok a www.latnieslatszani.hu internetes oldalon felsorolt és a kampányban regisztrált szervizektől igazolólapot kapnak az állapotfelmérés végrehajtásáról, melyet egy matrica felragasztásával láthatóvá is tudnak tenni a 2013. december 7-én fokozott ellenőrzést tartó rendőrök számára. Esztergomban két autószerviz és egy optika csatlakozott eddig a kezdeményezéshez.

 

Ősszel párásabbá váló levegő, a gyakoribb csapadék korlátozza a járművezetők látását. A sebesség megválasztásánál és a követési távolság tartásakor számolni kell a csúszóssá vált burkolat veszélyeivel is. A száraz útburkolathoz képest, nedves felületen megnőhet a fékút. A csökkenő tapadás miatt pedig, változatlan sebesség mellett, nő a megcsúszás, a kisodródás veszélye. Esőben, vizes útburkolaton célszerű az előttünk haladó jármű nyomvonalán haladni olyan távolságban, melynél már nem zavaró a másik gépkocsi légörvénye által keltett vízpermet. Számolni kell a nyomvályúkban, kátyúkban összegyűlt csapadék eltérítő hatásával, a vízen siklás veszélyével is. Nagyobb esőben csökkenteni kell a jármű sebességét, mert a gumiabroncsok vízkiszorító hatása nem végtelen. Ha már nem képesek kiszorítani a megfelelő mennyiségű vizet, megszűnik a tapadás az út és az abroncsok között.

 

 

A tél közeledtével pedig kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok, korán sötétedik, és hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Tudatos felkészüléssel igazodni kell a változásokhoz a közúti közlekedés biztonsága érdekében. Elindulás előtt ellenőrizni kell a jármű világító jelzőberendezéseit. A kötelezően előírt fényforrásokat mindig, a plusz biztonságot jelentőket pedig az időjárási és látási viszonyok függvényében célszerű használni.

 /KEMRFK/

(forrás)