Winkfein idősekről, ifjakról
Közélet
2009. szept. 22.

<p><span style="font-size: 12pt; font-family: &quot;Times New Roman&quot;;"><strong>Térségünk szocialista országgyűlési képviselője, Winkfein Csaba a parlament mai ülésnapján a kormányzat Idősügyi Nemzeti Stratégiájáról (INS), valamint a Nemzeti Ifjúsági Stratégiájáról (NIS) szólt.</strong> </span></p>

 

A politikus az INS-sel kapcsolatban elmondta, a magyar társadalom egyik legnagyobb eredménye, egyben kihívása a várható élettartam meghosszabbodása. Winkfein kiemelte, a stratégia 25 éves távlatban határozza meg a korszerű időspolitika irányát, valamint a fejlesztési területeket. A legfőbb célkitűzések közt említette az egészségben eltöltött évek számának növelését, a jövedelembiztonságot, a permanens művelődés lehetőségének megteremtését, valamint a civil életben való aktív részvétel biztosítását. Mindezt elősegítendő az ellátást szolgáló szociális és egészségügyi rendszer együttműködésének erősítésére, a minőségügyi szemlélet dominanciájára, fokozott érdek- és jogvédelemre van szükség – mutatott rá a képviselő.

A NIS általános vitája során tett felszólalásában Winkfein üdvözölte, hogy a fiatalok ügyében végre megindult a párbeszéd és az együtt gondolkodás a civil és a kormányzati csoportok között. Kiemelte: a munkában minden parlamenti párt ifjúsági szervezete részt vett, mitöbb, konszenzusra jutottak olyan célok meghatározásában, mint a hatékonyabb forráselosztás megteremtése, a korosztály szempontrendszerének megjelenítése a döntéshozásban, valamint az önálló élethez szükséges kompetenciák fejlesztése. A stratégia – ahogyan azt a képviselő is elmondta – tizenöt éves időtávban fogalmazza meg a korosztállyal kapcsolatos társadalmi témákat. Kiemelte: a konkrét feladatokat meghatározó cselekvési programok révén -, melyek egyúttal pontos időintervallumokat jelölnek ki – a kormány ellenőrizhetővé, számonkérhetővé válik.

(forrás)