EP-választás - MSZP: legyen megegyezés a nemzeti fejlesztési tervről!
Közélet
2014. máj. 22.

<p style="text-align: justify;">Az MSZP szeretné, ha megegyezésre lehetne jutni abban, hogy Magyarországot a következő tíz évben milyen programokkal, milyen forrásfelosztással fejlesztik, ezért Mesterházy Attila pártelnök kezdeményezte, hogy a kormányfő kezdjen konzultációt a nemzeti fejlesztési tervről.</p>

Az MSZP elnöke erről szerdán, tatabányai sajtótájékoztatóján beszélt, hozzátéve, értelmes vitát szeretnének folytatni a parlamenti frakcióval rendelkező pártokkal, azok vezetőivel és szakértőivel. "Szeretnénk, ha konszenzusra lehetne jutni. Fontos, hogy ebben legyen egy nemzeti minimum" - fogalmazott Mesterházy Attila. Az európai parlamenti választási kampánykörúton lévő politikus a kezdeményezését azzal indokolta, hogy a statisztikák szerint az ország fejlesztési forrásainak 97 százaléka az Európai Unióból érkezik.

 

 "A magyar gazdaság nem tudja ezeket a fejlesztéseket finanszírozni, éppen ezért követeltük a kormánytól, minél előbb tisztázza azokat a kérdéseket, melyeket Brüsszel feltett a pénzeket elosztó intézményrendszer átalakításával kapcsolatban" - mondta Mesterházy Attila.

 

Hozzátette, a Jobbik képviselőinek Európa Parlamentbe kerülésével az ország csak veszítene, mivel a listavezető Morvai Krisztina az unióból való kilépéssel kampányol, a lista harmadik helyén álló politikust pedig kémkedéssel gyanúsítják a hatóságok.

 

Az MSZP elnöke a Fidesz politikáját arrogánsnak és erőfitogtatónak nevezte. Kijelentette, hogy nemzeti érdekeinket csak az unión belül tudjuk képviselni, és ehhez a képviselethez nem az a politika vezet, amelyet Orbán Viktor naponta hirdet.

 

"A józan ész és az együttműködés segíthet abban, hogy a magyar emberek érdekeit minél jobban képviselhessük Brüsszelben" - fogalmazott Mesterházy Attila.

 

 Ujhelyi István EP-képviselőjelölt a sajtótájékoztatón elmondta, Komárom-Esztergom megyei körútján sok embertől hallotta panaszként, hogy gyermekük, unokájuk külföldön dolgozik, mert itthon nincs esélye egzisztenciát teremteni. Kiemelte, hogy 2010-ben hatvanezer, 2014 tavaszán pedig hatszázezer honfitársunk dolgozott külföldön.

 

"Európai parlamenti képviselőként azt vállalom, hogy megteremtjük azt az intézményrendszert, mellyel ezeknek a többnyire fiatal embereknek a hangját eljuttathatjuk Brüsszelbe és a magyar kormányhoz, Budapestig" - jelentette ki a politikus.

 

 Winkfein Csaba EP-képviselőjelölt elmondta, az MSZP-listán elfoglalt hatodik helye esélyt kínál arra, hogy a szavazók támogatásával először legyen EP-képviselője Komárom-Esztergom megyének.

 

/MTI/

(forrás)