Csütörtökön jön az év legnagyobb közéleti megmozdulása, megéri kicsit képbe kerülni
Közélet
2016. dec. 16.

<p>December 22-én 17 órától minden esztergomit várnak a volt Zsinagógában, a Művelődési Házban, hogy közösen döntsük el, hol épüljön meg a város új piaca. Az idő vészesen fogy, a pályázati kényszer miatt az ügy már a fejünkre nőtt, a sajtó viszont egyelőre nem kapott újabb információkat, amelyeket teríthetne a neten. Így összeszedtük azokat az anyagokat, amelyeket felleltünk az archívumunkban.</p>

A közmeghallgatás első részében valószínűleg nagyvonalakban bemutatják majd a lehetőségeket, aztán szót kaphatnak a szubjektív vélemények is. Ha minden jól megy, a közmeghallgatásra külön meghívást kaphatnak a Simor János utca lakosai, a piacosok, illetve a Bástya-áruház bérlői is, hiszen őket is érinti az elhelyezés.

A legutóbbi testületire behozott rendelettervezet 3 helyszínt említ. Valószínűleg ezek közül lehet majd választani. Az első két verzióra vonatkozóan rendelkezünk költségbecslésekkel és látványtervekkel is, míg a Bástya-áruház vásárcsarnokká alakításáról semmit sem tudunk.

  • A., Tömbös piac (Simor János utca 26., 28., 30., 32.), a nagypiac ebben az esetben is az utcára kerülne, méghozzá a Simor János utca Arany János utca és Sissay köz közötti etapjára
  • B., Marad a korábbi, utcás piac felállás (Simor János utca Arany János utca és Sissay köz közötti részére kerül az állandó piac, míg a buszvég helyére a nagypiac)
  • C., Váráscsarnok kialakítása a Bástyából (ebben az esetben a nagypiac vagy a Simor János utca Arany János utca és Sissay köz közötti részére vagy a Bástya-parkolóba kerülne)

Cikkek:

Augusztus 1.

Eldöntjük, hogy pályázunk támogatásra (első nyilvános vita a piac elhelyezéséről)

Augusztus 9.

A tervek, majd eldöntik, hogy az utcás változat a nyerő (költségbecslések és megvalósítási tervek a cikkben)

November 25.

A Simor János utca tiltakozik (a tömbös piacot preferálják, a polgármester visszahozza a Bástya vásárcsarnokká alakításának tervét)

December 8.

Döntsön a közmeghallgatás! (rövid vázlat a testület ambícióiról, megosztottságáról, illetve az egész piac história pontokba szedett ismertetése)

(forrás)