Esztergomot összekötik az autópályával, a Városvezetés egy-két „apró” változtatással támogatná a terveket
Gazdaság
2016. okt. 19.

<p>2X2 sávos gyorsforgalmi utat kap Esztergom és környéke, hogy csatlakozzon az M1-es autópálya forgalmába. Az út a legfrissebb információk szerint <a href="https://www.szeretgom.hu/content/84588-mar-2021-masodik-felere-igerik-az-esztergomot-az-m1-es-autopalyaval-osszekoto-gyorsforgalmi-ut-megepuleset">2021 második felére</a> készülne el. Az építkezés keretében többek között felújítják a 1117. számú utat (Látóhegyi és Suzuki út), kibővítik a 117-es utat (Kesztölci út), illetve új körforgalmakat is kialakítanának.</p>

Az R11 számú út tanulmánytervének Esztergomot érintő szakaszát az Önkormányzat az alábbiak szerint támogatja:

  1. Az már korábban is biztos volt, hogy a Kesztölci és a Suzuki utak találkozásánál körforgalom épül. A tervező viszont négy variánst ajánlott a testületnek. Az előterjesztés szerint az Önkormányzat azt a változatot támogatja, ahol a körforgalom külső sugara 35 méter, minden irányban biztosított a kétirányú közlekedés, illetve a gyalogos- és kerékpáros kapcsolat is biztosítható.
  2. A tervezők vizsgálják meg a teherkomp felé építendő, a 111-es úthoz csatlakozó jövőbeli út kialakításának lehetőségeit. A nyomvonalvizsgálatnak pedig alkalmasnak kell lennie arra, hogy az összegyűjtött adatok alapján a majdani választottat beemeljék a rendezési tervbe, illetve a területre beépítési tilalmat jegyezhessenek be (szaggatott vonalak jelzik a térképen a két lehetséges nyomvonalat).
  3. Vizsgálják meg, hogy a város területén futó utak az R11 végpontjától a Hősök teréig, valamint a teherkomp megközelítése tekintetében alkalmasak-e a megnövekvő forgalom levezetésére. Amennyiben nem, úgy a felújítások és útjavítások az R11 építésével egy időben, állami költségen valósuljanak meg.
  4. Vizsgálják meg, hogy Visegrád felé mi a helyzet a városi utakkal. Alkalmasak-e a felpörgő forgalom lebonyolítására? Amennyiben nem, úgy egy északi elkerülő utat alakítsanak ki állami költségen, szintén az R11 építésével egy időben.
  5. A szeméttelep megközelítését délről biztosító szerviz utat is ki kell építeni a Sátorkői út felújításával és meghosszabbításával.
  6. Látóhegyi és a Dobogókői utak találkozásánál is épüljön egy körforgalom.

Az előterjesztés sorsáról a csütörtöki testületin döntenek a képviselők. A teljes anyagot ITT érhetik el.

(Borítókép: Varga György/MTI - illusztráció)

(forrás)