Istentelen vandálok zúzták szét a stációt, majd ellopták a Krisztus-domborművet
Kultúra
2016. okt. 19.

<p>A legendásan rossz állapotban lévő Kálvária-kápolnához vezető keresztút első stációját becstelenítették meg a fosztogatók. Az atya Facebook-on üzent a tolvajoknak.</p>

A tettesek az egész domborművet kiemelték, majd egyszerűen elvitték.  Harmai Gábor atya mobiltelefonjával készített felvételeket az eset helyszínén, amelyhez rövid kommentárt is fűzött:

Ha innen üzenhetek a tolvajnak, most komolyan megérte? Ez a dombormű egy sorozat része. Kinek a vitrinjéből hiányzik egy XIX. századi "Pilátus halálra ítéli Jézust?"

Ha fölveszi velem a kapcsolatot, és visszahozza, a rongálástól eltekintek, és visszavonom a följelentést. És akkor nem kell úgy leélnie egy életet, hogy amikor reggelenként a tükörbe néz, egy tolvajt lát.

A Belvárosi temető felett tornyosuló, évtizedek óta pusztuló kápolnáról a Szeretgom többször is közölt cikket, tavaly legalább azt sikerült elérnünk, hogy lemossák az épületet csúfító graffitiket; Szentendréről érkezett a megmentő. A keretsztút és a kápolna továbbra is felújításra szorul, az elmúlt években többször is hajléktalanok szálltak meg a falai között. Az épület idén lett 116 éves.

(forrás)