Esztergomi színekben: Szeptembertől már férfi kézilabdásaink is pályára léphetnek a megyei bajnokságban
Sport
2016. márc. 31.

<p>A múltbéli nagyság még mindig beárnyékolja a frissen gründolt esztergomi kézilabdát, amely egyesületváltáson esett át az elmúlt időszakban. A sportolók csatlakoztak Neuzer Andrásékhoz, az Esztergomi Vitézek RAFC-hoz. Mindent a nulláról kellett kezdeniük, de mint mondják, megérte. Szeptembertől ismét nagyot lépnek előre, hiszen első ízben lépnek majd pályára a fiúk, illetve utánpótlás csapatunk is indul már a bajnokságban. Osvald Zsanettel, a kézilabda szakosztály vezetőjével beszélgettünk, aki a szervezés mellett játékosként is jócskán kiveszi a részét a csapat életéből.</p>

 


 

Miben különbözik a mostani év az előzőtől? Milyen változások történtek a csapat háza táján?

Ez az évünk talán nehezebb, mint az előző. Előző évben nyáron a csapat úgy döntött, hogy a fejlődés érdekében betagozódik egy másik egyesületbe. Így nyáron csatlakoztunk az Esztergomi Vitézek RAFC-hoz. Az elején persze sokszor megfordult a fejemben, hogy jó döntés volt-e kilépni az előző klubból, mivel mindent újból a nulláról kellett kezdenünk. Pénzügyileg is teljesen mínuszban voltunk, és a padlóról még most sem álltunk fel teljesen, de utólag határozottan kijelenthetem, hogy igenis jó döntés volt!

Nagyon sok segítséget kapunk Neuzer Andráséktól, amiért nagyon hálásak vagyunk. Viszont most kell igazán a toppon lenni! Ezt úgy értem, hogy pénzügyileg, szakmailag és létszám szempontjából is van hova fejlődnünk. Viszont a visszajelzések is azt mutatják, hogy jó úton járunk, és végre kezd összeállni a kézilabda Esztergomban.

Milyen célkitűzésekkel vágtatok neki a bajnokságnak?

Nagy célunk a felnőtt női bajnokságban nem lehetett, hiszen tényleg mindenünk odalett. Az utolsó labdáink is az egyesületváltás martalékai lettek, így mindent magunknak kellett újra megvásárolni. Ezeket persze nem panaszkodásból mondom el, hiszen mi léptünk erre az útra, így természetes, hogy nekünk is kell úrrá lenni a nehézségeken.

Hiányzott a felszerelés…

Igaz, az első bajnoki mérkőzés előtt pár nappal még mez nélkül álltunk, gondoltuk, majd fehér pólóban lépünk pályára, szerencsére azonban egy másik városból érkező csapattársunk kölcsön tudott kérni egy garnitúra mezt az előző klubjától.

Mi a helyzet az utánpótlással és az esztergomi férfi csapattal?

Az utánpótlás kezd szépen összeállni. Jelenleg 60 UP korú játékosunk igazolása is folyamatban van, akik ugyan ebben az évben még nem tudtak elindulni a bajnokságban, viszont szeptemberben már igen. Most szeretnénk gőzerővel a fiatalok nevelésre koncentrálni.

Ugyanezt mondhatom el a fiúkról. Egyelőre azonban csak felnőtt csapatunk van, akik jelenelg igen nagy létszámmal edzenek. Szeptemberben ők is elindulnak a bajnokságban.

Fontos lesz majd a felkészülés, ha szeptemberben minden fronton előre akartok törni. Hogyan tervezitek a nyári menetrendet?

Nyáron sem pihenünk majd, strandkézilabda kupákra akarunk menni minden korosztállyal, augusztusban pedig felkészülési teremtornákra nevezünk majd. Szó van arról, hogy Esztergomba is hozunk majd felkészülési tornát.

Cirka két év elteltével hogyan látod belülről az esztergomi sportberkeket?

Szerintem az esztergomi sportélet nagyobb összefogással a mostaninál is sokkal jobban működhetne, bár a változás és a fejlődés tagadhatatlan. Úgy látom, az Önkormányzat végre összefogja az egyesületeket, segítenek, ha tudnak, bármilyen kérdéssel, problémával bátran fordulhatunk hozzájuk.

Gondolom te is hallottál már a város nagy tervéről, miszerint az elkövetkező időszak egyik csúcsberuházása lesz az új sportcsarnok megépítése. Számotokra is fontos lenne, hogy ideálisabb körülmények között készüljetek a bajnokságra?

Hogyne, nagyon jó lenne, ha épülne egy új sportcsarnok, de én úgy gondolom, semmi gond nincs a mostanival sem, legalábbis amióta felújították.

Milyen pozitív, illetve negatív visszacsatolások, véleményeket kapsz máshonnan? Általában inkább támogatnak, felnéznek rátok, esetleg lenézően beszélnek a kezdeményezésedről?

Sajnos sokan még mindig azt hiszik, hogy csak dobálgatni járunk össze. Pedig komoly edzésmunka folyik jelenleg is, és a nulláról senki ne várjon csodát. Sok évnek kell eltelni ahhoz, hogy esetleg újra első osztályú csapata legyen Esztergomnak.

Pedig voltak évek, amikor a legjobbak között tartották számon az esztergomi kéziseket. Első blikkre azt gondolná az ember, hogy erre a szponzorok esetében is lehetne támaszkodni.

Pedig éppen fordítva sül el. Ha valakit támogatással keresünk meg, finoman szólva is csúnyán elhajtanak, sokszor felmerül a régmúlt esztergomi kézilabdája is. Rögtön hozzájuk mérnek minket.

Rövid távon mi lenne a legüdvösebb az esztergomi kézilabdának?

Nagy hangsúlyt fogunk fektetni az utánpótlás építésére. Nagyon szeretnénk, ha az általános és a középiskolás korú fiúk-lányok minél nagyobb számban jönnének hozzánk, bár most sincs okunk panaszra, hiszen jelenleg is több utánpótláskorú fiatal leigazolása már folyamatban van. Hamarosan bemutatjuk a csapat edzői stábját is.

(forrás)