Csütörtökön eldőlhet a következő évek legnagyobb városi beruházásának sorsa
Közélet
2018. ápr. 23.

<p>Utolérte Esztergomot is a TAO láz: látványsport beruházásra fordíthatja a város a forrásait a következő években. Tavaly hozott döntést a testület arról, hogy önerőt biztosítana egy multifunkciós kézilabdacsarnok építéséhez a Prímás szigeten a Sportcsarnok és a lépcsős híd közti területen, részben a mostani murvás parkolón. A következő testületi ülésen a 3 milliárd forintos beruházás legfontosabb döntéseit kell meghoznia a képviselőtestületnek: ki legyen a beruházó, hogyan számolják el a közel egymilliárdos önerőt, hogyan és mikor kerülhet az épület az önkormányzat tulajdonába.</p>
<p> </p>

A projekt költségvetés 30%-át kitevő önerőt az önkormányzati költségvetés állná, 70% pedig a TAO támogatásokból érkezhet, utófinanszírozásként. Két különböző konstrukció kerül a képviselők elé: a 15 oldalas előterjesztés megértése és feldolgozása komoly odafigyelést igényel. 

Jelenleg a legnagyobb kockázatnak az látszik, hogy a kiszemelt terület a gát megépítéséig árterület, amire nem tervezhető semmilyen új épület. Ugyancsak nem volt elégedett az elkészült megvalósíthatósági tanulmánnyal az önkormányzat által felkért szakmai ellenőrzést végző csoport: egy részletes listát fogalmaztak meg mindazon pontokról, amiknek kapcsán ki kell egészíteni a tanulmányt. Többek közt a finanszírozási kérdések, a létesítmény üzemeltetési költségeinek pontosabb megbecslése, az üzemeltetési modell kidolgozása, az amortizáció számítása, és a kockázatok pontosabb felmérése voltak olyan pontok, amikben az anyag hiányosnak találtatott.

A teljes előterjesztés: link

 

(forrás)