Napirenden: Új piac, sportcsarnok, parkolás és a belváros revitalizációja
Közélet
2016. márc. 23.

<p>9 órakor szöveges tudósítással jelentkezünk a testületi ülésről.</p>

Kerékpárút a Tesco és a Suzuki között

Vajon hol épül meg az új városi sportcsarnok?

Ingyenes parkolás

Költözik a piac

11:50-Kékfestő házat megvennék. Elvi szándéknyilatkozat az Önkormányzat részéről az értékesítséről. Elfogadják. Köszönjük a figyelmet!

11:49-Babits Mihály Emlékév Bizottság megtartotta első ülését. Áprilisban a Központi Kávéházban lesz megemlékezés, májusban a Széchenyi téren lesz műsor, majd pályázatot írnak ki kreatív alkotók részére. Júniusban a Múzeumok Éjszakáján lesznek programok, majd júniusban Szekszárddal közösen rójuk le tiszteletünket Babits sírjánál. Lesz emlékfa ültetés márványtáblával, Babits-kutatók előadásai, iskolákban filmvetítés (Proféta a hegyen), ünnepi előadás a Várszínházban, majd verses est a Vármúzeumban. Elfogadják a menetrendet.

11:37-Megüresedet háziorvosi praxis Kertvárosban, hamarosan szeretnék feltölteni. Addig is: A Nyitrai utcai 3. sz. alatti rendelőre bérleti szerződést köt az Önkormányzat.

11:30-A rendőrség, a közterület felügyelet, illetve az Önkormányzat emberei is részt vettek a helyszínek kijelölésében. Elfogadják az előterjesztést, hamarosan beindulnak a kamerák.

11:28-Szerencsés: Idén 5 millió forint van elkülönítve, mobilkamerákat kellene jól használni, többek között a Széchenyi térre is lehetne kihelyezni.

11:25-Közterület felügyelet képviselője: A két szórakozóhely tényleg életveszélyes hétvégén, egymást lökdösik az utcára a fiatalok. Az Önkormányzat 4 millió forintot költött a rendszer kiépítésére.

11:23- 3(!) közterület-felügyelő van, akik napi rendszerességgel járják az utcákat. Heti jelentéseket készítenek a tevékenységükről. Hogy nem látjuk őket, annak egyetlen oka van, hogy nincsen hivatalos járművük - ezért civil autókkal jelennek meg a helyszíneken, így láthatatlanok maradnak. Gyakran saját autójukkal szállnak ki.

11:19-Térfigyelő kamerák kihelyezése. Dobogókői út, Dorogi út, Táti út, Pilismaróti út, Táncsics Mihály utca, Rákóczi utca és Lőrinc u. kereszeződés, Kertváros (Damjanich, Wesselényi és Eperjesi utca sarok, Retek utcánál a körforgalmánál). Nyíri: Jobban örültem volna, ha például a Vörösmarty és a Bajcsy-Zsilinszky utcára is kerül belőle, tudjuk, hogy mik a legfőbb gondok Esztergomban. Az autók rendszámait fogjuk rögzíteni, a valós problémák helyett. Közterület-felügyelőkkel sem nagyon találkozunk az utcákon. Romanek: Az itt élők közbiztonságát szolgálja, mobilkamerákat helyezhetnénk el az ön által is említett helyeken. A közterület felügyelettel foglalkozhatunk majd a jövőben. Nyíri: Ezeket a kamerákat már felszerelték, nem tudom megmondani, hogy jó helyen van-e. Időt kellett volna hagyni, ezért kezdeméyneztem, hogy halasszuk el a döntést.

11:08-Széchenyi tér 21. sz. alá Baba-Mama Kakaó Bár költözne, lesz benne játszóház és kávézó is. Elfogadják.

11:06-Széchenyi tér 23. sz. alatti épületet eladnák, mivel a BSP Ingatlankezelő Kft. (Sasvári Viktor és dr. Bacsa György) megvenné. Az ingatlan egyébként rendkívül rossz állapotban van. Alberti: Legyen kikötve, hogy két éven belül újítsák fel az épületet, ezt szerződésben is rögzítsük. Elfogadják.

11:02-Kisposta! A város már több alkalommal kereste meg, hogy tárgyalásaokat kezdeményezzenek a Magyar Postával. A kisposta a Baross úton működik, a város szeretné bővíteni a nyitvatartási időt. A Posta elutasította a kisposta kérelmét, most viszont kérték, még egy évig használhassák a helyiséget. A HÍD költözése miatt nem lehetséges, a jelenlegi kis épületet a nyáron elbontják majd. Folyik az alternatíva keresés. Lehet, hogy visszamegy majd a Teleház helyére.

10:57-Strabag Kft. kérelme, ők végzik a városi út, utca és járdafelújításokat. Munkaterületen kell tárolni az újrahasznosítható anyagokat. Erre kijelölnek egy területet a Mátyás király utcában, a Montágh Iskola mellett. Tekintettel, hogy önkormányzati utakat újítanak fel, térítésmentes használatot hagynak jóvá

10:55-Bizonytalanság. Szerencsés: Az intézményvezető úr kérése volt, hogy ezt a területet is újítsák fel. Romanek: Vegyük ezt le ma a napirendről, a Közbeszerzési Bizottságnak tárgyalni kellett volna, mégsem került eléjük.

10:52-Pótmunkák a Szent István Strandfürdőben cirka 8 millió forint értékben. Rosszul mérték fel korábban, hogy mekkora területet kell felújítani. 100 négyzetmétert valaki elnézett?

10:46-Kerékpárút építés nehéz szakma, majdnem hogy közutat kell építeni, van ahol (nem a mi kis Esztergomunkban) 70 millióért épül 1 km. A Simor János utcától a kerékpárosok számára biztonságos útvonalakat jelölnek majd ki a Tescoig.

10:43-Nyíri: Kicsit soknak gondolom ezt az összeget, az út egyszerűen a semmiben lóg. Jó lenne ezt valahova bekötni és továbbvinni. Romanek: Engem is meglepett az összeg, korábban azt hittem, hogy 120 millióból majd 6 km biciklisutat tudunk építeni.

10:38-Kerékpárút építése a Tesco és a Suzuki gyár között, pályáznánk 120 millió forint támogatásra. 1 km kerékpárút építése 40-50 millió forint a tervek szerint- előzetes becslés 20 millió forint volt még korábban.

10:31-Keretmegállapodás megkötése a megyei önkormányzattal a 2014-2020-as európai uniós pályázati ciklusra.

10:27-Baross út 3. szám alá költözik majd hamarosan a HÍD Szociális- és Család- és Gyermekjóléti Központ, az Önkormányzat pályázatot nyújt be majd az épület átalakításának finanszírozására. Elfogadják.

10:23-Ingyenes telefonos applikáció Esztergomnak: City App. Esztergom névhasználatért engedélyt nyújtott be. ITT az alkalmazás kecskeméti variánsa.

10:21- Középiskola helytörténeti vetélkedő megrendezését támogatja az Önkormányzat, illetve a Zeneiskola elvállalta a Megyei Fúvószenekari Fesztivált megszervezését, illetve a Mariazell-i Zeneiskola növendékeit látnák vendégül, támogatást kérnek. Elfogadják.

10:18-Szennyvíz bekötése nélküli ingatlanok esetén szennyvíz elszállítása - 3000 forint/köbméter ürítési díj, ez volt a legkedvezőbb ajánlat. Kevesen veszik igénybe a szolgáltatást, ezért módosítást javasolnak: Rendelettervezet kidolgozása a jövőben, hogy a szolgáltatást igénybevevők a befizetett díj egy bizonyos hányadát visszaígényelhetik majd.

10:09-Marad a Bástya-parkolóban az ingyenes parkolás 2016. december 31-ig, de "legfeljebb" a szilárd burkolattal való ellátásig. Egész városra kiterjedő ingyenes parkolás kérdésének vizsgálata. Leveszik a napirendről, majd későbbi időpontban tárgyalják.

10:00-Romanek: A főépítész úr és én is az ingyenes parkolás mellett állunk. Ha a határozatot megszavazzuk, akkor nekiállunk mérlegelni az ingyenes parkolás előnyeit és hátrányait is. Azt is meg kell vizsgálni majd, hogy mennyire van forgalomszabályozó szerepe a fizetős parkolásnak.

9:58-Szántó Tamás, a Strigonium vezetője kap szót: Nagyon érzékeny kérdés. Rosszul, nem átláthatóan működött a parkolás az elmúlt időszakban. A parkolási infrastruktúra elhanyagolt, a parkolási cég (Gran P.) működése pénzügyileg és jogilag is megkérdőjelezhető volt az elmúlt években. Pénzügyi elszámolásokkal is gond volt. Csak 2015-ban 30-35 milió forint többlet keletkezett, ez a város pénze, ebből lehet fejleszteni. Ha ez megszűnik, akkor ott tartunk, hogy maradnak a lepusztult parkolók. Komplex kérdés, újra és újra tárgyalni kell majd róla, míg megszületik a konszenzusos megoldás. Bővítenünk kell, új ingyenes parkolókat kell kialakítani, fejleszteni kell a meglévőket a jövőben. Most próbáljuk átláthatóan működtetni a rendszert, a technikai problémákkal is foglalkoznunk kell.

9:52-Parkolás. Maradjon díjmentes a Bástya-parkoló december 31-ig. Az egész városra kiterjedő ingyenes parkolás kérdése. Városfejlesztési B.: ...de legkésőbb a szilárd burkolattal történő ellátásig legyen ingyenes. Az ingyenesség kérdését nem tárgyalták (Pénzügyi B.) vagy nem támogatták (Városfejlesztési és Jogi). Stámusz: Legyen időszakos ingyenes parkolás. Régebben egy népszavazáson 8000 ember ingyenes parkolást akart, erről nem szabadna megfeledkeznünk. Szerencsés: Díjak csökkentése, új belvárosi parkolókról is szó van. Tatabányai cetlis megoldás is szóba jött, kiiktatva a parkolóórákat. Nem állunk készen, hogy az egész városban ingyenes legyen a parkolás.

9:44-És most rátérünk a piac ideiglenes elhelyezésére. Erről korábban már írtunk, a legalkalmasabb a Simor utca Arany János utca és Sissay köz közötti szakasza. Korábban szó volt róla, hogy a Bástya-parkolóba kerül átmenetileg a piac, de ezt később elvetették. Döntenek, az Arany J. utca és a Sissay köz közé kerül.

9:40-Döntés. Az 1-es terv, tehát a Simor János utcai hosszú piac terve, de nem vetik el a 3-as megoldást sem. Tehát marad a Simor utcán a piac.

9:38-A piacosok is itt maradnának legszívesebben, az ő ötletük volt a 3-as megoldás is.

9:36-Egyeztettek a piacosokkal, mind a főépítész, mind a polgármester, mind pedig a hivatal munkatársai is kikérték a piacosok véleményét.

9:34-Philipp Frigyes főépítész maradna a Simor utcán, az 1-es és a 2-es megoldás egyfajta ötvözetét támogatná.

9:33-A piac végleges elhelyezése.

Két helyszínt jelöltek ki, vagy marad a korábbi helyén, tehát a felújítás után is maradna a Simor János utcában, vagy pedig a Bástya áruház helyére költöztetik majd.

1., Simor utca I.


 

Az utca Rákóczi tér és Arany János utca közötti szakasza (I. szakasz) sétálóutcaként, tervezett vendéglátó teraszokkal, funkcionálna. Az Arany János utca és Sissay köz közötti részen (II. szakasz) kapna helyet a piac, felfűzött piaci építménysorral kialakítva. A Sissay köz és Magyar utca közötti szakaszon (III. szakasz), ahol jelenleg most a buszpályaudvar található, parkolók és kerékpáros központ kapna helyet, kapcsolódva a belváros és az iparterület közötti hivatásforgalmat bonyolító lokális kerékpárúthálózathoz.

A piac Simor utcán történő kialakításával nyitott struktúrájú piac valósul meg.

A vásáros napok (nagypiac) rendezésének feltétele a buszpályaudvar átköltöztetése az intermodális csomópontba.

(részlet a tanulmányból)

2., Bástya áruház

Megvételével az áruház területén piaccsarnok alakítható ki. Az áruház megépítése előtt a területen kispiac és üzletek működtek.

A hagyományos zárt struktúrájú piaccsarnok helyett elképzelhető olyan megoldás is, melynek révén a  teljes alsó szint falainak kibontásával (a tartószerkezeti elemek megtartása mellett)  egy nyitott, de mégis fedett „piactér” alakulna ki.

(részlet a tanulmányból)

3., Simor utca II.


 

A jelenlegi piacot megvizsgálva és a piacosok igényeit felmérve került szóba a terület. Jelenleg a 26 sz. alatti telek üres, a 28., 30., 32. sz. alatt földszintes lakóházak találhatóak. Ezek közül a 28. sz. alatti épület műemléki védelem alatt áll. Az ingatlanok megvásárlása esetén, a nem műemlék ingatlanok lebontásával a négy telken összesen egy kb. 3100 m2 –es terület alakul ki, amely megfelelően kielégítené a jelenlegi piac méretbeli igényeit (kb. 1000 m2 őstermelői pavilonterület, kb. 1200 m2 viszonteladói épület), a „nagypiac” pedig a Simor utca II. szakaszába terjedhet ki.

Jelenleg kb. 30 árusító „bódé”  található a piacon, ezeket lehetne kiváltani a területen keretszerűen kialakított viszonteladói árkádos épületsávval. A műemléki épület megtartása javasolt (megvizsgálandó a hátsó szárny esetleges részbeni elbontása), amelyhez egy fedett-nyitott terület kapcsolódna, ahol az őstermelők árusítanának. A műemlék épületben kapna helyet a piacfelügyelet, vizesblokk, gombavizsgáló, raktár, stb.. Az épület megtartásával és esetleg a többi meglévő épület utcai homlokzatának megtartásával az utcakép megmaradhat a jelenlegi, zárt formájában is. Ezzel a kialakítással egy köztes struktúrájú piac alakul ki.

A terület a Petőfi Sándor utca felől is megközelíthető a jelenlegi üres telek melletti gyalogos átjárón.

(részlet a tanulmányból)

9:28-Az első két napirendi pontot nem tárgyalják, így egyelőre nem határoznak a belváros revitalizációjáról és a sportcsarnok elhelyezéséről sem.

9:26-Debreceni Virágkarnevál esztergomi vonatkozása. Esztergomban, a bazilika előtt fogják felépíteni a Szent Koronát ábrázoló installációt. Két napig majd meg is tekinthetjük ezt a bazilikánál, utána indul csak el Debrecenbe a virágkorona.

9:20-Az élményfürdő értékesítéséről szándéknyilatkozat. Tulajdonosi Bizottság tárgyalta-e vagy sem? Alberti: Nem tárgyaltuk, nem láttam az aláírt előterjesztést. Sarkantyu aljegyző: Van aláírt. Kiosztották-e vagy sem? Nyíri: Nem kaptuk meg. Szavaznak, hogy leveszik-e a napirendről. Leveszik, így talán legközelebb tárgyalják.

9:16-Jogi engedélyeztetés miatt kell most dönteni a kamerákról.

9:12-Rengeteg pontot visszavonnak, mivel nincsenek rendesen előkészítve. Térfigyelőkamera-telepítés is terítéken lenne, Nyíri nem érti, hogy miért ennyire sürgős, hogy most határozzuk meg, hogy hol fognak működni.

9:07-Tovább fizetjük a 900 millió részleteit, viszont továbbra is megpróbálunk mindent, hogy ne kelljen perkálni a jövőben.

9:05-Üdvözlünk minden kedves olvasót, kezdünk. Erős Gábor, Meszes Balázs és Juhász István hiányzik az ülésről.

(forrás)