Az ipari park kerékpárosítása: A Tesco és a Suzuki gyár között épülhet biciklis út
Gazdaság
2016. márc. 22.

<p>Bár az elmúlt évtizedekben folyamatosan napirenden volt Esztergom kerékpárút-hálózatának fejlesztése a tervek ellenére egy kapavágás sem történt, így ha minden igaz, ez lehet Esztergom második biciklis útja.</p>


Esztergom pályázatot nyújthat be kerékpárút kiépítésére, ahol maximálisan 120 millió forint támogatási keretösszeg nyerhető el. Ebből az összegből a Tesco személyzeti bejárati oldalától a Mátyás király úton végig a Suzuki út körforgalmáig építenénk ki a biciklis utat. A holnap esedékes testületin dönthetnek a képviselők, hogy indulunk-e a pályázaton.

Nagy esztergomi orákulum, avagy mégis mit mond az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) a biciklisút-hálózat fejlesztéséről?

EURO-Velo 6 (Duna menti kerékpárút) Lábatlantól Visegrádig tartó szakasz építése legkésőbb 2018 első felére fejeződik be. Esztergom így mind Tát, mind pedig Pilismarót irányába még nyitottabb lesz a kerékpárosok számára. A tervezet teljes útvonal átszeli majd a belvárost is, elér majd a vasútnál tervezett Intermodális csomóponthoz, Esztergom-Kertvárosba, de Dorogot és Csolnokot, illetve a Szent István Emlékhely projekt útvonalát is csatlakoztatják majd a hálózatra. Az ITS a városi belső kerékpárosút hálózat kiépítését 2017 második felére ígéri.

Láthatáron az EBI fejlesztése is.

Romanek Etelka még február elején a Kerékpárosbarát Település és Munkahely nyitórendezvényén jelentette be az esztergomi közbringa-rendszer kiterjesztéséről szóló elképzelést.

Korábban már írtunk róla.

Esztergomot érintő engedélyezési tervekkel rendelkező kerékpárutak:

1., EuroVelo 6 Esztergom Erzsébet park – Tát (5,7 km; építési engedéllyel nem rendelkezik); 2., EuroVelo 6 Esztergom-Királyváros – Esztergom-Kertváros (5,5 km; építési engedéllyel nem rendelkezik); 3., EuroVelo 6 Esztergom-Szamárhegy – Dömös (Az Esztergom-Dömös közti szakasz terveit az Esztergom-Nyergesújfalu Kistérségi Társulás elkészítette még 2007-2008-ban)

(forrás)