Nagy remények éve – 2005-ben Esztergom fényt látott az alagút végén
Helytörténet
2015. júl. 24.

<p>Tíz éve Esztergom egészen más képet festett. Moziba járhattunk a centrumban, városunk legnagyobb alakjáról elnevezett gimnáziumban tanulhattunk, azt hihettük, hogy az Aquasziget karöltve megannyi beruházással Esztergomot egy csapásra a fürdőzést kedvelők Mekkájává változtatja. Ekkor túrták fel a Széchenyi teret is, hogy átépítsék, funkcióját újradefiniálják, miközben a város egyik legfőbb turisztikai attrakciójává változtatják. Azt döntse el ön, hogy ezek közül melyik lett az évtized beruházása.</p>

 

Houdini Esztergomban, eltüntetik a mozit

 

2005-ben lebontották a hosszú múltra visszatekintő Petőfi Filmszínház épületét, a helyére egy új üzlet- és társasházat építettek a belváros modernizációjának jegyében. A mozi egyébként 1920-ban kezdte meg a működését a mára elbontott épületben, ekkor több másik helyszínnel versengve lett Esztergom legnagyobb és legszebb vetítővásznas házává vált, a konkurenciával vetekedve pedig újabb és újabb komfortfokozatba kapcsolt az intézmény. Az ’50-es években államosították, nevét megváltoztatták, a közkedvelt Kultúr Mozgóból Petőfi Mozi lett. A rendszerváltás után magánkézbe került, és egészen 2005-ig szolgálta a város lakosságát. Viszont búslakodásunkat enyhítette, hogy előbb a Zöld Házban és a Zsinagógában indultak újra a vetítések, utóbb pedig a Párkányi Danubius Mozi nyitott Esztergom felé magyar nyelvű filmekkel. Manapság a belvárosban drogéria hirdeti a filmszínház egykor volt nagyságot.

 

 

Hullák a Széchenyi téren

 

2006-ra már át is adták a nagyrészt Eu-s támogatásból épült, és teljesen megújult Széchenyi teret, Esztergom főterét. Mielőtt azonban hozzáláttak volna a rekonstrukcióhoz, elkezdődött a tér elején elterülő Szent Lőrinc templom régészeti feltárása, amelynek nyomvonalán ma dunai kavicsok szegődnek tekintetünk mellé idegenvezetőként. A templom maradványai először 1882-ben kerültek elő a Kereskedelmi és Iparbank (Széchenyi tér 26.) építése során, majd 1892-ben bukkantak újra elő a tér csatornázási munkálatainak előkészítése közepette (Récsei Viktor ekkor azonosította a templomot), később az 1980-as években Horváth Istvánnak adatott meg, hogy leletmentő ásatást végezzen.

 

 

Az Árpád-korban a templom körül temető feküdt, így a feltárások százszámra hozták felszínre a sírokat. A 2000-es évek közepén a kivitelezők gondoltak a templom méltó módon történő bemutatására is, akkor Zsembery Ákos foglalkozott a prezentálási lehetőségekkel, végül a burkolatban való jelzés mellett döntöttek.

 

 

Átadják az Aquaszigetet

 

2005 novemberében pedig nagy csinnadrattával át is adták a patinás épület, miközben Orbán Viktor átvágta a nemzetiszínű szalagot. a Finta József Ybl- és Kossuth-díjas építész által épített élményfürdő sikertörténete ekkor még nem kezdődött el. Az üzemeltető társaság vesztesége 2009-re már 113,7 millió forintra rúgott, az önkormányzatnak évről évre komoly támogatást kellett nyújtani a fürdő működtetéséhez. Amikor ez a lehetőség megszűnt az adósságrendezés miatt, az Aguasziget hosszabb időre bezárt. A létesítményt újranyitása óta rövidebb-hosszabb szünetekkel működtető Investor 2005 Kft. viszont évi közel 90 millió forint költségvetési forrást kap Esztergomtól az épületen elvégzett karbantartási munkákra.

 

 

Hamarosan viszont megépül az Aquasziget közvetlen közelében az új szálloda, nemrégiben röppent fel a hír, hogy az épület új nevet kap, és Portobello Wellness és Yacht Hotel néven épülhet majd be az országos köztudatba.

 

A Szent István Gimnázium tündöklése és bukása

 

A gimnázium kálváriája még manapság is a közbeszéd szerves része, mely mélyen beleégett a kortárs emlékező retinájába. Ez a normális, így helyes. Ennek ellenére sokan emlékezhetnek még, hogy más irányba is fordulhatott volna az iskola sorsa, ha a beígértek szerint új épületet kap az intézmény a bazilikával szemben, illetve szóba került, hogy Párkányba költözik ideiglenesen az iskola, végül Kertvárosba költöztették az istvános diákokat. De 2005-ben még csak gyülekeztek a sötét felhők az intézmény felett.

 

 

Lassan átadják a Szent Adalbert Központot és a Sötétkaput

 

A Szent Adalbert Központ felújítása 2006 nyarára, a bazilika felszentelésének 150 évfordulójára készült el, ekkor a szeminárium épületét Erdő Péter újra felszentelte. Érdekesség, hogy a ceremóniát megelőző szentmisén az érsek Scitovszky János prímás miseruháját és Oláh Miklós pásztorbotját viselte, amelyeket egyenesen a Keresztény Múzeumból hoztak elő az ünnepnapra. A szemináriumhoz vezető alagútnál, a Sötétkapunál is ezzel párhuzamosan álltak munkába, felújították és új macskaköves burkolatot kapott, végül 2009 decemberében a prímás pince rekonstrukciójával egyetemben elvégezték az alagút boltozatának javítását is.

 

 A "Szent Miklós babák" idén töltik be tizedik életévüket

 

A támogatást az önkormányzat hívta életre, hogy az esztergomi szülők esztergomi gyermekei nagykorúvá válásukat követően otthonteremtéshez, illetve felsőfokú tanulmányaik folytatásához hathatós segítséget kapjanak. A Szent Miklós Alaptól azt várta az önkormányzat, hogy több gyerek fog születni Esztergomban. A KSH adatai szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

(forrás)