A Szent Miklós Alap „sikeréről”

A Szent Miklós Alap „sikeréről”

2008. 08. 12. 11:13

A KSH elmúlt évi statisztikáiból egyértelműen kitűnik, hogy a Szent Miklós Alaptól várt több gyermekszületés egyáltalán nem teljesül.

A KSH hivatalos közzétett anyagai szerint 2004-ben, tehát a Szent Miklós Alap létrehozása előtti évben esztergomi lakhelyre összesen 326 gyermek született.

2005-ben ez a szám egy 10%-os emelkedést produkált: 355

2006-ban viszont újra a 2004-es szint közelébe esett vissza: 332

2007-ben, a Szent Miklós alap harmadik évében, esztergomi lakhelyre összesen 298 gyermek született. Kevesebb, mint 2004-ben.

A megyében 2004-ben összesen 2979, 2005-ben 2974 2006-ban 2957, 2007-ben pedig 3005 gyermek született - tehát ezt a jelentős visszaesést nehezen lehet valamilyen régiós vagy országos trendre fogni. Talán nem az lehet az esztergomi számok alakulása mögött, hogy a régiós terjesztésű Hídlap napilap idején a környékbeli falvak, települések lakói sokat olvashattak a Szent Miklós Alapról, és emiatt nagyobb késztetést éreztek arra, hogy az új jövevény megérkezése előtt bejelentkezzenek egy esztergomi lakcímre?

Az a tény, hogy az össz megyei születésszámok alakulásában nem látszik nagyobb változás a vizsgált időszakban mindenképpen erre enged következtetni. Sőt - a 2007-es év, mely megyei szinten majdnem 2%-os növekedést hozott, Esztergomnak 10% visszaesést produkált. Vagyis a Szent Miklós Alapnak nagy valószinűséggel nincs befolyása a népesedésre, egyedül talán a régión belüli migrációt segíti, segítheti elő - a régió településeinek hátrányára.

2004: portal.ksh.hu

2005: portal.ksh.hu

2006: portal.ksh.hu

2007: portal.ksh.hu

2009. 09. 23. 13:45

"Meggyes Tamás gyakran szokta mondani, hogy szinte mindent neki magának kell csinálnia."

A stábot ő választotta, minősitik is! Én már régóta azon a véleményen vagyok, hogy a nagyformátúmút tehermentesiteni kellene. Magyarul: Húzzon el , 13 segédjével együtt!

2009. 04. 22. 14:17

Most, hogy lassan körvonalazódik a pénzügyi jövő, látható, hogy rövidesen a GYES, GYED csak a gyermek 2 éves koráig jár majd. A változó, új körülmények miatt elképzelhető, hogy átgondolásra kerül az Alap rendszere és mégis inkább bölcsődék, óvodák építésére, fejlesztésére fordítódik a pénz vagy marad az eredeti állapot, hogy majd egyszer csak kapsz valami pénzt?

Végezetül újra feltenném a kérdést, ha esetleg az Önkormányzat részéről olvasná valaki ( egyéb hírekből úgy tűnik, hogy mégis csak látogatják az oldalt):

Samu írta:

Te beteg vagy?

akincilar írta

Ha igaz, amit ez a cikk ír: www.szeretgom.hu akkor az adófizetők pénzén fenntartott önkormányzati cég alkalmazottja, miként engedhet meg magának ilyen hangnemet egy adófizető, választópolgárral szemben, aki egy közpénzből finanszírozott alap, a realitásoknak jobban megfelelő , működésén gondolkodik ( ráadásul ami nem a pénz váráson alapulna)?

2008. 09. 16. 15:34

Takács úr egy másik fórumban írta:

Ugyanis Te, Ti nem válogatjátok meg a kifejezéseket, modort a szövegeitekben, én viszont megválogathatom, kinek, mire válaszolok.

Khm khm khm ! Esetleg, ha válaszolna az alant feltett kérdésre, ha már a kifejezések és a modor megválogatása szóba került! :))))

2008. 08. 26. 20:22

Gondoltam felhozom ezt a kérdést újra, mert látom itt járt Takács úr, hátha válaszra méltónk találja. Várom megtisztelő válaszát.

Samu írta:

"Te beteg vagy?"

akincilar kérdése:

Ha igaz, amit ez a cikk ír: www.szeretgom.hu akkor az adófizetők pénzén fenntartott önkormányzati cég alkalmazottja, miként engedhet meg magának ilyen hangnemet egy adófizető, választópolgárral szemben, aki egy közpénzből finanszírozott alap, a realitásoknak jobban megfelelő , működésén gondolkodik ( ráadásul ami nem a pénz váráson alapulna)?

2008. 08. 14. 9:31

Most, hogy fényderült, arra, hogy tisztelt fórumozó társam honnan érkezett ( www.szeretgom.hu ) volna néhány kérdésem, hátha lesz hivatalos válasz.

Akkor minek szülted? Az ovinak? A gondozónőknek meg az ovónőknek?

Miért , talán a Szent Miklós Alapnak?

Tudod, sok mindenkinek le kellene mondani az új autóról, az új lakásról, az új ruhákról, meg sok-sok mindenről, aztán boldogan élhetnének kevesebb pénzből, s nem az lenne a lényeg, hogy milyen tévét néznek este, hanem hogy együtt lehessenek egy család.

Ha hiszed, ha nem, tudom. Nagyon szép és nagyon jó ez az idealista kép, de tudod, ha az emberek így élnének akkor egy kicsit kevesebb adót fizetnének és a szép Szent Miklós Alapról szőtt álom összeomlana, kevesebb pénz jutna netre, önkormányzati cégekre..... Bizony, de szép is lenne! Boldogan együtt élne a család 3 generációja 50m2-en! Tévézni összejárna a lépcsőház apraja-nagyja, ha értesülni akar a világ dolgairól, mint régen... Akinek meg nincs hozzá kedve az meg otthon ücsörögve várja a Szent Miklós Alapos pénzt , a gondjai megoldást az államtól, esetleg hívja az ördög mosolyú nőt a Providenttől , hitelért ha tévét akar magának, 200-300% kamatra.

Nem a szülők a munkahelyen, a gyerekek meg az oviban.

Most legalább a szülők a munkahelyen, a gyerekek meg komoly szervezői munka után vagy a nagyszülőknél vagy ismerősnél vagy a retye-rutya más tagjánál , esetleg jó pénzért fogadott babysitternél.... Ez így jobb? Többet van a gyerekével? Kevesebb a gondja a szülőnek? Nagyobb kedve van gyereket vállalni?

Te beteg vagy?

Ha igaz, amit ez a cikk ír: www.szeretgom.hu akkor az adófizetők pénzén fenntartott önkormányzati cég alkalmazottja, miként engedhet meg magának ilyen hangnemet egy adófizető, választópolgárral szemben, aki egy közpénzből finanszírozott alap, a realitásoknak jobban megfelelő , működésén gondolkodik ( ráadásul ami nem a pénz váráson alapulna)?

2008. 08. 12. 22:31

Szerintem a probléma a mai gyermekvállalással, a szülők karrierközpontúsága, a megfelelni akarás másoknak! Egy menő vállalkozótól hallottam: "Elég ezzel az egy gyerekkel vesződni,így már van aki örökli a vagyont ha megdöglök, és nem lesz az államé!" Ez aztán szereti a gyerekét nem?

2008. 08. 12. 19:11

Aki egy kicsit is jártas a társadalomtudományok terén az jól tudja, hogy a gyermekvállalás kérdése sok tényezőtől függ. Igen bonyolult kérdés, ebbe nagyon mélyen itt nem érdemes bele menni. Tény viszont, hogy a gyermekvállalás ma Magyarországon az egyik legjelentősebb szegénységi kockázatot jelenti. Ma közel negyvenezerrel többen halnak meg egy évben Magyarországon, mint ahányan születnek, vagyis a népesség rohamosan fogy, elöregedik a társadalom. Ráadásul ez a folyamat rendkívül gyors. Korunkat sajnos a házasság és a család intézményének válsága is jellemzi. 25 éve kétszer annyi házasságot kötöttek egy évben, mint jelenleg, de a válási arányszámok is hasonlóan kedvezőtlen értéket mutatnak az akkori időponthoz képest. És akkor még nem is említettük a lakáshoz jutás kérdését, a munkavállalás nehézségeit, a családok eladósodását, a szociális háló kérdését stb. Vagyis nagyon sok összetevő határozza meg, hogy ki és mennyi gyermeket vállal, ha egyáltalán tud vállalni, mert a meddőség aránya is igen jelentős mértékű. A Szent Miklós Alap, mint kezdeményezés, feltétlenül jó, és ha csak egy családon is tud segíteni, már akkor sokat tett. Viszont egy ilyen kezdeményezéstől sokat nem is lehetett várni éppen azért, mert ettől több gyermek nem fog születni a városban. Mint PR munka kiváló, hiszen a szociális érzékenység húrjait pengeti a nem itt lakó számára. Ezért is települ ide, de ha már itt van, akkor ráébred a nagy esztergomi valóságra, vagyis itt sem jobb, mint máshol, sőt. A munkavállalás lehetősége nem megoldott, pontosabban annak feltételei igen rosszak. Éppen ezért is rendkívül magas a nagyobb gyárakban dolgozók fluktuációja. Esetenként a havi 1000 főt is eléri egy cégnél! Ez még akkor is sok, ha jelentős létszámban vannak ezek között a nem magyar állampolgárságú dolgozók, ill. az ország keleti részében lakók. Aki teheti, ingázik. Legyen az diplomás, vagy szakmunkás munkavállaló. Budapestre, vagy más településre. Egy idő után viszont fogja magát, és máshová költözik. No, akkor fel lehet tenni a kérdést: Mitől lenne itt nagyobb a gyermekvállalási kedv, mint az ország más részében? Hát az Alaptól biztosan nem. Máshogyan kellene ezt csinálni, és elsősorban nem a propaganda oldaláról megközelíteni a gyermekvállalás kérdését, még ha az Alap alapelve helyeselhető is.

2008. 08. 12. 15:55

Nagyon szerencsés vagy, hogy ilyen jól megvagytok! Rég találkoztam olyan emberrel, aki örült annak, hogy kb. 60-70 m2-en élhetnek együtt a nagyszülők a szülők és az unokák, + a nagybácsi/nagynéni (fejenként 8m2-en), és ebből a helyzetből nem is akart továbblépni.

Továbbá szerencsés vagy, mert olyan helyen élsz, ahol számodra megfelelő munkahely található. Mi van azokkal, akik ingáznak, mert a tudásuknak megfelelő munkahely Bp-en van? (tömegközlekedéssel min.3 óra oda-vissza). Vagy mi van azokkal, akik a szülővárosukat (ezzel együtt a szülői házat) kénytelenek elhagyni az ott tapasztalható munkanélküliség miatt és elköltözni egy olyan szerencsésebb városba, ahol munkaerőhiány van? Ők hova teszik a gyereket? Vagy ne vállaljanak? Esetleg maradjanak a szülővárosukban és várják a munkanélküli segélyt?

2008. 08. 12. 15:19

Nem kell megkérdezni, mi is így élünk. Még gyerekünk is van. Tudjuk egymást segíteni, megoszlik a rezsi, a kaja, stb.

2008. 08. 12. 14:59

Ha meg együtt él több generáció, legalább a fiatalok tudnak némileg segíteni az öregeken, hogy ne maradjanak egyedül öreg korukra.

Azért szerintem erről kérdezd meg azoknak a 20-30 éveseknek a gyermekvállalási kedvről alkotott véleményét, akik 2-3 szobás lakásban élnek együtt valamelyikük szüleivel.

Érdekes, hogy ez pl. Németországban

Nagyon jó a példa, csak érdekesség képpen megjegyezném, hogy mi Magyarországon lakunk.

2008. 08. 12. 14:50

Igenis az lenne egészséges, ha az egyik fél annyit keresne, hogy a másik otthon tudjon maradni, legalább három, vagy akár több évig. És támogatni a részmunkaidőt. Érdekes, hogy ez pl. Németországban nem gond. Ott természetes, hogy az édesanyák naponta 4 vagy 5 órát dolgoznak, és a délutánjuk szabad. Sőt, ott nem is nagyon találsz olyan óvodát, ami délután is nyitva van. Sőt, ha találsz is, olyan drága, hogy inkább megéri otthon maradni, mint kifizetni. Ovi nyitvatartása, reggel fél nyolctól délig vagy egyig. Utána esetleg még visszaviheted egy fél kettőtől fél négyig. (most beszéltem velük) És a részmunkaidő olyan természetes, mint itt a hat plusz kettő. Ha az elsős gyerekkel az anyja vagy az apja üljön le délután tanulni, és ne a napköziben rohadjon négyig, fél ötig. Ha meg együtt él több generáció, legalább a fiatalok tudnak némileg segíteni az öregeken, hogy ne maradjanak egyedül öreg korukra. (ha már felnevelték azokat a gyerekeket valahogy)

2008. 08. 12. 13:39

Te beteg vagy?

Az egészséges szerinted, hogy a fiatalok nem tudnak külön költözni a szülőktől és együtt él 3 generáció + a nagynéni, nagybácsi, egy (jó esetben) 3 szobás lakásban? Vagy ha mégis sikerül albérletbe költözni, akkor az egyikük fizetése elmegy az albérleti díjra (szerencsés esetben az alacsonyabb fizetés). Ha nagyon összejönnek a dolgok, sikerül összekaparni az önrészt egy hitelhez, amit aztán 20 évig lehet nyögni, folyamatosan rettegve, hogy sikerül-e kifizetni a következő havi részletet és a rezsit és reménykedni, hogy jut majd pénz a gyereknek ruhára, cipőre. Mind emellett szidni az államot, várost, a világot, hogy miért csak ennyi a családi pótlék, miért nem adnak több kedvezményt meg ez sincs ingyen, az sincs ingyen, hát nincs! Miből lenne ingyen? Az adómentes minimálbérből?

Az egészséges szerinted, hogy ha minden flottul megy, bátrak a szülők és normális állást vállalnak, az x km-re lakó nagyszülőt (aki sok esetben még maga is aktív) kell rángatni , hogy a bezáró óvodából a gyereket elhozza? Akkor még nem beszéltünk azokról, akiknek a szülei 100-200 km-re laknak. Az pedig, hogy az óvoda 6-ig van nyitva nem jelenti azt, hogy neked este hatig nem is szabadna a gyerekedért menni, úgyan úgy elhozhatod délben vagy 3-kor mint azelőtt. Csak esetleg azoknak, akik hozzád képest szerencsétlenebb helyzetben vannak esélyük lenne rá, hogy jobb állást kapjanak, élhetőbb körülményeket teremtsenek, a fentebb felsorolt problémákat valamelyest kiküszöböljék, több gyereket tudjanak vállalni és ne az államtól várják a pénzügyi problémák megoldását.

2008. 08. 12. 12:57

Ovik este hatig? Akkor sokkal jobb lenne, ha megszülik a gyereket, és beadják állami gondozásba, hogy tudjanak sok-sok-sok-sok pénzt keresni. Esetleg hétvégenként, ha nem kell túlórázni, akkor érte mennének, vagy elhoznák. Te beteg vagy? Te otthagynád a 3-6 éves gyerekedet egész nap az óvodában? Akkor minek szülted? Az ovinak? A gondozónőknek meg az ovónőknek? Vagy azért hogy TE nevelj belőle embert? Szerencsétlen gyereknek elég naponta 4-5 óra az oviban, hogy azt a rengeteg élményt fel tudja dolgozni. Tudod, sok mindenkinek le kellene mondani az új autóról, az új lakásról, az új ruhákról, meg sok-sok mindenről, aztán boldogan élhetnének kevesebb pénzből, s nem az lenne a lényeg, hogy milyen tévét néznek este, hanem hogy együtt lehessenek egy család. Nem a szülők a munkahelyen, a gyerekek meg az oviban. Aztán az iskolában meg minden második gyereknek van valami disz-e, mert a kutya sem foglalkozott vele akkor, amikor kellett volna.

2008. 08. 12. 12:36

Szerintem meg jobb megoldás lenne a Szent Miklós Alapra fordított pénzt óvodákra, bölcsődékre fordítani, hogy a szülők normális, megfizetett állást tudjanak vállalni. Gondolok itt arra, hogy az óvodában az óvonő 4.05-kor ne nézzen csúnyán a szülőre, hogy a gyerekért csak ilyenkor jön, legyenek nyitva az ovik este 6-ig. Azok az idők már régen elmúltak amikor a munkaidő 7-15-ig tartott, csak hát az óvodák nyitvatartását elfelejtettük az új körülményekhez igazítani. Jelen körülmények között minimum az egyik szülő kénytelen egy rosszabbul fizetett állást vállalni, mert a gyerekért legkésőbb 4-ig oda kell érni. A kevesebb pénz miatt felmerülő problémák okán valószínű kevesebb gyereket is vállal.

2008. 08. 12. 12:06

Csabi múltidézésén felbuzdúlva előkerestem, hogy mit is mondtak a szocialista képviselők 2004-ben erről témáról. Ezt.

"Ne 21 év múlva, hanem most!

A következő nemzedéket kívánja támogatni a város. Jövőre indul ugyanis a Szent Miklós Alap, az Esztergomi Gyermekekért. A program lényege az a pénzügyi alap, amelyben minden Esztergomban születő, majd a városban nevelkedő gyermek után születésekor félmillió forintot tesz letétbe a város, ami évente és gyermekenként 50 ezer forinttal bővül. A letét a kamataival együtt a gyermek 21. születésnapján nyílik meg. Ekkor bocsátják a rendelkezésére, ha igazolni tudja, hogy szüleivel 21 éven keresztül folyamatosan Esztergomban élt, és középfokú , vagy szakmai képesítéssel rendelkezik.

Ez évente a városnak minimálisan 100 millió forint kiadást jelent, plussz, a több száz gyerek évi 50 ezer forintja. ( jelenleg évente kb. 200 gyerek születik.)

A szocialista képviselők támogatták a gyermekvállalási kedv növelésének ötletét, mint célt, de a felvázolt programot nem tartották célravezetőnek. Módosító javaslattal éltek, amelyet sajnos a képviselőtestület nem vett figyelembe. Véleményük szerint, ezt az évi több mint 100 millió forintot most kellene különböző ösztönző formákra felhasználni.

Megítélésük szerint az nem fogja a nehéz életkezdéssel küszködő, de felelősen gondolkodó fiatal házasokat több gyerek vállalására ösztönözni, hogy majd 21 év múlva kap a gyerek kb. 2millió forintot.

Javasolták, hogy pl. pályakezdők munkába állását, vagy fiatal házasok lakáshoz jutását kellene támogatni az erre szánt összegből. Ha bérlakásépítésre pályázna a város, évi 100 milliós önrésszel pár év alatt minden lakásigényt ki lehetne elégíteni. De megoldás az ingyen, vagy kedvezményes telekhez juttatás, vagy a vissza nem térítendő építési, vagy lakásvásárlási kölcsön adása is.

Szerintük morális és alkotmányos problémákat is felvet a kezdeményezés, hiszen a javadalmazás nem tesz különbséget a rászorultság tekintetében, másrészt pedig kizárja azt a réteget, amely önhibáján kívül pl. nem tud szakképzettséget szerezni."

2008. 08. 12. 11:51

Igen, az anya lakhelye a döntő a KSH-nak.

2008. 08. 12. 11:50

Ebben a statisztikában azok a gyerekek is benne vannak, akik csak "bejelentett" esztergomiak, környékbeli településekről?