Új testvérvárosunk lesz - testületi ülés 9 órától percről percre

Új testvérvárosunk lesz - testületi ülés 9 órától percről percre

2015. 02. 05. 8:06

Napirenden többek között az intézmények átvételével kapcsolatos döntés, a háztartási szennyvíz elszállításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása és Esztergom-Szamárhegyen a 11. sz. főút korszerűsítése is, a Táncsics utcában pedig egy meglehetősen rossz állapotú ingatlant vennének ki a helyi védelem hatálya alól ingatlanfejlesztés céljából.

Napirendi pontok

Bomladozó villából apartman a szigeten

10:03 - hármas számú hitelezői csoport kielégítéséről szóló döntés. 60 nappal meghosszabbítják a tárgyalási időszakot. Elfogadják. Köszönjük a figyelmet.

10:02 - Státuszbővítés a könyvtárban. Elfogadják.

Kovátsné Várady Eszter a Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom intézményvezetője 2015. január 29-én jelezte, hogy évek óta nem tud takarítónőt alkalmazni. Évek óta nem kapott az intézmény státuszt, kéri, hogy egy fő teljes munkaidős takarítói státusz a könyvtári létszám állományába kerüljön. Abban az esetben, ha tartós munkanélküli, ráadásul ötven év feletti munkaerő kerül alkalmazásra, a járulékokat az állam két évig állja.

9:55 - Szamárhegyen út felújítása (11-es). Forgalomlassító szigetek és zebra (két buszmegálló is található az útszakaszon) kialakításáról is szó van. Erről korábban írtunk már. Elfogadják.

9:47 - háztartási szennyvíz elszállítása, rendeletet kell alkotnia az önkormányzatnak. Önkormányzat köteles gondoskodni a településen található szennyvíz bekötés nélküli ingatlanok esetében a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének szervezéséről és ellenőrzéséről. Módosítás: 3 évente legalább egyszer - nyaralókra vonatkozóan. Nyíri: nehéz lesz betartani, drágulni fog. Eddig a vízmű csinálta, csak a szállítást kellett fizetni. Sokan spórolnak, talajra engedik a költségek miatt. Nekünk olyan útra kellene terelni, hogy a lakosok szállítassák el. Ösztönöznünk kell, ez a rendelet erre nem alkalmas. Szerencsés: később ki kell dolgozni a különbségek kezelésére szolgáló rendeletet is. Elfogadják.

9:44 -  rossz állapotú Táncsics Miháy utcai ház-villa helyi védelmének megszüntetése. Nyíri: egységes elképzelés kellene a sziget esetében is, amit előbb mondtam. Elfogadják.

9:41 - döntés az óvodai beiratkozásokról. Óvoda fenntartója határozza meg, április 25-28. között lehet majd. Elfogadják.

9:39 - Zarándokút Önkormányzati Társulás - Esztergom 2010-ben csatlakozott, pontosítani kell a megállapodást az új testület miatt. Helyettesítési rendet határozzák még meg, ha a polgármester nem ér rá. Meszes Balázst javasolják a polgármester és az alpolgármester után, aki részt vehet helyettesítőként. Elfogadják.

9:34 - Nyíri: szépészeti beavatkozások fontosak, idegenforgalommal kapcsolatban is. Kardoskodom, hogy adhoc nem lehet ezt csinálni, kell egy egységes koncepció a civilekkel egységben és egyetértésben. Erőforrásokból erre kell fordítani. Romanek: lehetőségeket figyelembe véve fogjuk alakítani a költségvetést.

9:32 - február 12-én munkaértekezlet a költségvetéssel kapcsolatban - alakulóban még tehát a költségvetés. Jelentős terhet ró az előző évek kifizetelen számláinak összege.

9:25 - jönjönjön Magyarország madridi nagykövete Esztergomba, majd.

Két ülés közötti időszak eseményei: Madridi nagykövet kereste meg a polgármestert, spanyol testvérváros akar Esztergommal testvérvárosi kapcsolatot létesíteni (Castellón). A város őrzi Árpád-házi Jolánta emlékét – ez lenne a kapcsolat alapja. Sportfórum volt a városházán az esztergomi sportklubok jövőjéről, vallásturisztikai konferencián vett részt a polgármester Máriapócson (Mária zarándokút fejlesztése a cél). Ennek keretében pedig városfejlesztésre is sor kerülne.

Területfejlesztési stratégia kidolgozása is elkezdődött a Belügyminisztérium segítségével.

Kutya elütés-elcsapás-autókárosodás-blogbejegyzés update: erről itt írtunk. Romanek: ködös-esős idő, lassan jöttem. Egyik pillanatról a másikra elém ugrott a kutya, majd nagyobb csattanás. A kutya elszaladt utána, jármű javítása is megtörtént. Dokumentáció is van a munkáról és az esetről is.

9:17 - kezdődik az ülés. Stámusz Andrea és Juhász István hiányzik.

Volánnak 46 milló átutalás - pereskedés lezárása egyezséggel, fejlesztést kezdeményez az önkormányzat a továbbiakban. Kötbér 210 milliós meghiúsulási kötbér érvényesítése, ha 2015. december 15-ig nem lesz használatbavehető a hotel (Aqua Palace). Esztergompont Hirdető Kft. végelszámolását március 31-ig be kell fejezni.

Gran Parkoló - Strigonium igazgatóját utasították a per szüneteltetésére, amely az önkormányzattal áll fenn. Strigonium nem működhet ellenjegyzés nélkül (jogi iroda vezetőjének ellenjegyzése), illetve nem is nyilatkozhatnak a Strigonium és cégei önkormányzat engedélye nélkül, önkormányzat és a cégek közötti ügyekben.

Intézmények átvételével kapcsolatban nem érkeztek meg a papírok, leveszik napirendről + ING-vel kapcsolatos döntés további tárgyalásokat igényel, leveszik +Théma lapkiadóval történő megállapodás zárt ülésre kerül.

2015. 02. 07. 19:13

Itt van a Szeretgom irodája a piac végével szemben a Rákóczi téren, ehhez képest senki sem csöngetett még fel, hogy van bármi problémája és szeretné, ha foglalkoznánk vele. Néma gyereknek anyja se. Ha Kovács Géza írt is róla, nem hozzánk írt, nem nekünk írt, ennek ellenére minket is b.szogat a blogjában, hogy nem foglalkozunk egy témával, amiről nem is tudunk. Ha van valaki aki hajlandó korrekten és tényszerűen beszálmolni arról, hogy mi is történt, mi a gond azt szívesen látjuk (Géza - és ez sajnos már sokadszor bebizonyosodott - nem képes objektíven és tényszerűen bemutatni a dolgokat).

2015. 02. 07. 12:06

A piac ügyével is a nyilvánosság előtt kellene foglalkozni Kovács  Géza irta, hogy ismét  olyan  felügyelője lesz a piacnak aki ugyan nyugdíjas/nincs aktív korú?/

de hűséges fideszes.Az előtte levőnek elfelejtettek felmondani.

2015. 02. 05. 14:20

 " Ez elég fontos momentum, lényegében megvonták a legutolsó zárt ülésen az önálló döntési jogkört Hendriktől és az egész Strigonium struktúrától."

 Nagyon helyes nehogy már a nyul vigye a puskát !

2015. 02. 05. 10:44

Strigonium nem működhet ellenjegyzés nélkül (jogi iroda vezetőjének ellenjegyzése), illetve nem is nyilatkozhatnak a Strigonium és cégei önkormányzat engedélye nélkül, önkormányzat és a cégek közötti ügyekben.

Ez elég fontos momentum, lényegében megvonták a legutolsó zárt ülésen az önálló döntési jogkört Hendriktől és az egész Strigonium struktúrától.