Elbontják a sziget egyik utolsó villáját, még fotózhat
Gazdaság
2015. febr. 4.

<p>Apartmant terveznek az ingatlanon, ezért kivennék az épületet a helyi védelem hatálya alól, a kezdeményezést az elmúlt ciklusban tevékenykedő Városfejlesztési Bizottság is támogatta. A többször is árvíz tépázta ingatlan állapotának életveszélyessége a bontását indokolja,  most mégis megmenekülhet az enyészettől.</p>

Kép: Cannelura Kft. - Pallós Béla és Sebestyén Szilvia építésztervezők

 

Egy Táncsics utcai ház (1. Hrsz. 16346) kiszabadítására készülnek holnap képviselőink, legalábbis fajsúlyosabb szerepet szánnának neki az eddigi lerobbant állapotnál. A villát még 2008-ban „helyi védelem alatt álló épületként” regisztrálták, most az állapot felülvizsgálatát kérik, egyben pedig a védettség megszüntetését is, ennek érdekében a kérelem mellékletéhez az épületről építész tervezői véleményt, tartószerkezeti szakértői véleményt és bontási engedélyezési tervet is csatolt az építtető. A kérdéses sorsú villa egyébként a szigeten található villák egyik utolsó darabja, az élményfürdő építése előtt hármat is el kellett bontani.

 

Az épület a mértékadó árvízszint alatt helyezkedik el jócskán, ez gátolja a hasznosítást is, egyben bevédését is költségessé teszi, állapota a többszöri árvízi elöntések és a karbantartási munkák elmaradása miatt életveszélyes, ez pedig erősen indokolná a bontást is. Kilóg az utcaképből mély elhelyezkedésével és nagy előkertjével is.

 

Kép: Cannelura Kft. - Pallós Béla szakértő-tervező, Kaczur András tervező

 

Az építtető (Decsi Attila) az ingatlanon Apartmanház építését tervezi, ezért a tervező több ízben konzultált az új épület terveiről Esztergom Város Főépítészével, aki a hatályos rendezési tervnek megfelelően a szomszédos épületek elhelyezkedéséhez igazodó, építészetileg színvonalas új épület építését javasolta, melyet előzetesen a városi tervtanács véleményéhez kötött – derül ki az előterjesztésből.

 

Kép: Cannelura Kft. - Pallós Béla és Sebestyén Szilvia építésztervezők

 

A Városfejlesztési Bizottság 2014 januárjában támogatta a lakóház helyi védelmének megszüntetését, de feltételekhez kötötte, kérték az épület levéltári kutatását, a bontási tervhez felmérést kértek az épületről, illetve a bontási engedélyezési eljárással egy időben építészeti tervdokumentációt kértek az ingatlan fejlesztéséről. Ezután az építtető eleget tett a kívánalmaknak, egyidőben a fejlesztési tervet is benyújtotta. Az önkormányzat építészeti-műszaki tervtanácsa a tervet engedélyezésre ajánlotta. A képviselő-testület holnap készül kivenni az épületet a védelem hatálya alól.

(forrás)