Mi mindenre elég félmillió forint?

Mi mindenre elég félmillió forint?

2014. 11. 12. 18:26

Április 3-án fogadta el a város képviselőtestülete Esztergom 2014-es költségvetését, melyet eleve olyan feltétellel tárgyaltatott meg a fideszes többséggel az előző polgármester, hogy a költségvetés alapján egy bizonyos összeghatárig egyedül, önálló polgármesteri hatáskörében dönthessen a kiadásokról. Tétényi ultimátuma sikeres volt,  megkapta az 500 ezres költségkeretét, azzal a feltétellel, hogy minden testületi ülésen beszámol az ez alapján eszközölt kiadásokról. 

Ezek a beszámolók azonban az elmúlt fél év során valószínűleg nem sajtónyilvánosan történtek meg, mivel sem a testületi ülések felvételein, sem a jegyzőkönyvekben erre utaló nyomokat nem találtunk. Ezért aztán élve az Átlátszó.hu KiMitTud szolgáltatásával október végén közérdekű adatkérést küldtünk a város önkormányzatának, amelyben a polgármesteri keret terhére kifizetett nettó 500 ezer forint alatti számlák listáját szerettük volna elkérni. Ehelyett megkaptuk az összes 500 ezer forint alatti kifizetés listáját április és október között, amiből a sok rezsiszámla miatt nem egészen triviális kiszűrni, hogy pontosan mely kifizetések is  lehettek azok, amiket Tétényi Éva személyesen hagyott jóvá, mindenesetre a listát böngészve érdekes mintákra és eddig nem közkézen forgó információkra lelhet az érdeklődő városlakó a hivatal költési szokásainak tekintetében. Ahogy haladtunk előre az időben, úgy lett egyre több az éppen nettó vagy bruttó 500 ezer forint alatti tétel:

 • Egy esztergomi cég egy hét különbséggel kétszer is közel nettó 500 ezer forintért szállított ipari mészkövet az önkormányzatnak, összesen bruttó 1 250 000 forint értékben szeptember végén és október elején. Ha valaki tudja, hogy hova és minek -> írja le kommentként.
 • Közel másfél millió forintért irtottak rágcsálókat a városban. A szolgáltató budapesti volt, a számlák között 50 ezertől 323 ezer forintig széles a skála. Valaki viszont az irtás szót kategorikusan mindenhol hosszú í-vel kezdte.

 • Közbeszerzési tanácsadásra fél év alatt összesen 2 550 000 forintot költött a város, a szolgáltató szintén budapesti volt, és valóban voltak kiírt közbeszerzések, ami igazán felüdülés volt, mert 2013-ban például nem voltak.
 • Apró érdekesség, de valakinek megérte május 10-én a solymári Auchanig elkocsikázni tiszítószereket és takarítási kellékeket vásárolni 7721 forintért. Nyilván más dolga lehetett és éppen arra járt, mert különben nincs az az akció aminél ez a művelet megérhette a városnak az útiköltséget.
 • Szerszámokat viszont esztergomi cégnél szeret venni a városháza: a Dobogókői úton lévő Hajdú és Társa Kft-nél szerszámokra, gépjavításra, alkatrészekre 5,3 millió forintot költött el a város, ebből 3,5 milliót április 30-án 7 darab, gondosan 500 ezer forint alatti végösszegen tartott számlát bemutatva a bevásárlásról. Ennyi papírozás láttán az ember jogosan kezd el talán aggódni az esőerdőkért...
 • Közel 1,5 millió forintot hagytunk ott a Kossuth Lajos utcai "vasboltban" is, szintén szerszámokra. Ezzel szemben a Praktikerben mindössze 87 ezer forintot költöttünk: tárgyaló székre, virágládára, földre és egy létrára. 
 • Lassan talán lesz 10 darab új ivókút a városban - erre negyedmillió forint előleget fizettünk még augusztusban és újabb negyedmilliót az elmúlt napokban.
 • A Széchenyi téri sorompót áprilisban majdnem  200 ezer forintért javították meg és 180 ezer forintért 20 darab távirányítót is vett a város.
 •  A díszkivilágítások költségével mi most szembesültünk először: a szenttamási kápolna 11896 forint, a várhegy 128705 forint, a bazilika pedig 94574 forintba kerül havonta. 
 • Sok a rezsi. Csak az e-on cirka 280 darab áramszámlát küldött 7 millió forint fölötti értékben fél év alatt az önkormányzatnak az egyes ingatlanok és áramvételi helyek után: gyalogátkelőhelyek és térfigyelő kamerák, évek óta nem működő internetterminálok - a szolgáltató szorgalmasan számláz utánuk minden hónapban.
 • A vízdij picit szolídabb, csak 85 számla jött 2,2 millió forint értékben. A működő közkutak ezen belül filléres tételek. Gázdíj okán 126 számla érkezett 3 millió forint értékben, de a vizsgált időszak lényegében tavasz és nyár volt. Ennek megfelelően a legmagasabb gázszámla áprilisban a Baross Gábor utca 3. számú épület után érkezett, 292 718 forint értékben.
 • A kandeláberek ellopott ajtajainak műanyag pótlása összesen cirka másfél millió forintba került, ezt három darab 500 ezer alatti számlán fizettük ki három hónap alatt. A pótlást egy esztergomi-kertvárosi cég készítette.
 • 263 800 forintot költött az önkormányzat tulajdoni lap másolatokra és Takarnet hozzáférésre. Ez csupán azért érdekes, mivel minden önkormányzat tárgyi illetékmentességgel fér hozzá elektronikusan a Takarnethez a közigazgatási ügyek, pályázatok előkészítése, hivatalos ügyek tekintetében, és csupán akkor kell fizetnie tulajdoni lap másolatokért, ha egyéb ügyei intézése miatt kér le földhivatali adatokat.
 • Pusztuló értékeink pusztulásának elrejtésére is valahogy kevéssel 500 ezer alatti összegeket sikerült elkölteni: a Sándor palota elkerítésére 497 205 forintot fizettünk, a Fürdő szállóhoz 40 ezerért drótkerítést, 455 ezer forintért nyílászáró befedést rendeltünk.
 • Augusztusban burkolati jeleket festett a városban a Magyar Közút (például a taxis drosztot a Lőrinc utcára) bruttó 518 ezer forintért - a beruházást a taxisok személyesen Váczy-Hübschl István kabinetfőnöknek köszönték meg.
 • A MINDIGFA Bt.-nek kiszámlázott 499 ezer forint + ÁFA leírását olvasva sikerült majdnem lefejelnünk az asztalt: ennyi pénzért ugyanis "Rámpás bástyát" rendelt a város augusztusban... igen, akkor, amikor az évek óta rámpátlan Bástya áruház tulajdonosa végrehajtást kért az Önkormányzat ellen. Valaki valamit valahol lehet, hogy félreértett?
 • Egy leányvári cég szeptember 18-án 460 ezer forint + ÁFA-ért vágott ki és "mentett meg" platánfákat, legalábbis a számla erről szólt. A Tahi faiskolától pedig 236 220 forintért vettünk októberben kettő azaz kettő darab platánfa csemetét, amit a főtérre ültettek el:

 

 • A Raiffeisennek negyedévente fizetünk 440 ezer forintokat értékpapír számla vezetés után. Egy érdeklődő kérdést lehet, hogy megérne megtudni, hogy mit is takar pontosan ez a szolgáltatás ennyiért...
 • Az óvodai homokozók homokjának cseréje valamilyen rejtélyes úton módon pontosan 499 500 Forint + ÁFA áron tudott megvalósulni. A Praktikerben ennyi pénzért kb. egy  fél Kuckländer hegynyi homokot lehet összelapátolni.
 • Ügyvédi irodával is van élő szerződése a városnak, a Szabó Ügyvédi iroda általában 342 500 forintot számlázott be jogi tevékenysége után minden hónapban. Ez az iroda - ha a Google nem hazudik - gyöngyösi (de valószinűbb, hogy dorogi, google fura szerzet). Meggyes idején főleg budapesti ügyvédi irodákkal állt szerződésben a város, ehhez képest eléggé üdítő, hogy a vidék is kaphatott egy esélyt a bizonyításra Tétényi Éva polgármestersége alatt. Valaki itt az irodában felvetette, hogy talán egyszer majd esztergomi ügyvédek is kaphatnak megbízást az esztergomi önkormányzattól, de ez szerintem science fiction kategória.
 • Valahogy a zöldhulladék elszállítása is igen gyakran került 490 ezer forintba a városnak. Ezt a tevékenységet is főszabályként budapesti cég végezhette, hiába, ők a mesterei a zöldhulladék elszállításának.

Meggyesnek emlékeim szerint 8 millió forintig szabad keze volt a pénzköltésben: tele is voltunk 7 millió 999 ezer  forint közeli számlákkal és szerződésekkel. Tétényinek 500 ezer forintos keret jutott, tele vagyunk 499 ezer forint és közeli számlákkal és szerződésekkel. Talán annyi lehet mindebből a tanulság, hogy mesterséges keretek húzogatása helyett szimplán nem kell megvárni, hogy fél évnyi adat összegyűljön, hasonló adatkéréseket akár havonta is be kell adni az Önkormányzathoz. De a legjobb az lenne, ha be sem kellene adni, mert publikusan egy kattintással elérhető lenne egy ilyen .pdf az esztergom.hu nyitólapján...  hiszen a tökéletes átlátszóság a legjobb ellenszere a korrupciógyanús helyzetek kialakulásának. 

 

 

-csj-

 

2014. 11. 15. 21:41

Ezt az ipari mészkövet az esztergom-kertvárosi Juhász Zsolt cégénél rendelte meg még az előző városvezetés. Kertvárosban a Temesvári utcában a 71 házszámtól a Pala irányába terítettek le 6 autóval, úgy hogy betemették a szennyvíz aknák tetejét, a romák előtt olyan magasan töltötték fel az utat, hogy a csapadékvíz csak akkor folyik át az úton amikor az udvarokban kb 15cm-es víz áll már. Azonkívül utat nem szoktak 4-5-6 cm átmérőjű zuzalékkal javítani. Életveszélyes rajta közlekedni, mert az autók kerekeitől felrepülő köve gyalogosokat, parkoló autókat veszélyeztetnek. EZT A MUNKÁT NEM SZABAD KIFIZETNI!!!! Ilyen " munka " csak kontár munka.

2014. 11. 15. 0:01

"Következmény?

Elszámoltatás?

Megúszás.

ÁSZ  évi ellenőrzése?

Eredménye?

Következménye?

Megúszás.

2010-es ellenőrzés,mindenért Tétényi a felelős?

Lesz rá 5 év,hogy őrá lehet hivatkozni,a többit felejtsük el,ennyi."

 

Kedves Szende Nem szándékozom kedvedet szegni, de az elszámoltatás ideje attól tartok még nem jött el, és nem is fog addig, ameddig nagy tömegek nem ismerik fel, hogy mi történik velük, és az országgal.

Amikor nagy tömegek nem az inetnet adó elleni tüntetésre és "békemenetre" vonulnak az utcára, hanem azért hogy kiköveteljék a rendszerváltás rendszerének leváltását, és szabadságot követeljenek, ugyanis 48 és 56 követelései még mindég váratnak magukra.

A rendszerváltás lényege az volt, hogy az ország kifosztható legyen, és akik ebben segédkeznek, ne lehessenek felelősségre vonva.

Az összes eddigi kormány ebben cinkos volt, mégha nem is egyforma súlyal.

Bevallom, ezért én sem értem, miért akarják most Orbánt ennyire leváltani kivűlről, de nagyon dolgoznak rajta. Szerintem nem fogja végig csinálni ezt a ciklust. Aztán hogy mi jön utána, el sem tudom képzelni.

 

2014. 11. 14. 18:08

Évikét kellett volna kérdezni, talán több esélyed lett volna a válaszra. :) 

Vagy kérdezted őt? Mit mondott, miért nem indított eljárást, amikor már nem védett senkit a mentelmijog??

2014. 11. 14. 16:15

Csupán kérdéseim vannak,talán az elkövetkező 5 évben megkapom rá a választ.

2014. 11. 14. 16:12

Most van rá 5 év.

2014. 11. 14. 12:15

Az elmúlt 4 évben ez megvalósíthatatlan lett volna hiszen a volt polgármestert(Meggyest)mentelmi jog illette és a kebel barátai kiálltak mellette mindenféle vizsgálat nélkül,ezért most itt a lehetőség.

 

Május óta nem illette meg a mentelmi jog. 

2014. 11. 14. 10:56

Te tettél valamit vagy csak itt hisztizel nyilvánosan? 

2014. 11. 14. 10:48

Most itt a lehetőség!

2014. 11. 14. 10:29

A félrebeszélés továbbra is megy. Szó se róla könnyebb az Atv-ben, színpadokon mártírkodni, mint a vélt vagy valós visszaéléseket kivizsgálni vagy kivizsgáltatni. 

2014. 11. 14. 10:07

Nem tudom ki ájtatoskodott a téren,valószínüleg az tudja aki ott volt.

2014. 11. 14. 10:06

Ezek a kérdések sajnos még ma is aktuálisak.

Mivel a mostani képviselőtestület  a polgármester asszonnyal együtt olyan összetételű,hogy ezeket simán,egyértelműen megválaszolhatók,mivel ez együttműködésük garantáltnak látszó.

Az elmúlt 4 évben ez megvalósíthatatlan lett volna hiszen a volt polgármestert(Meggyest)mentelmi jog illette és a kebel barátai kiálltak mellette mindenféle vizsgálat nélkül,ezért most itt a lehetőség.

Nincs mentelmi jog,a képviselőtestület együttműködő a polgármesterrel,így könnyű a helyzet,legalánn is annak látszik.

2014. 11. 14. 9:53

Ezeket a kérdéseket feltetted Évikének is annak idején vagy akkor még az ájtatoskodás ment a Tétényi téren? 

2014. 11. 14. 9:41

Mert annyid van,hogy már nem látsz ki belőle?

2014. 11. 14. 8:55

Homok nem kell? Télleg tudok okosba!

2014. 11. 14. 7:07

Nem késtem el.

2014. 11. 14. 7:05

Következmény?

Elszámoltatás?

Megúszás.

ÁSZ  évi ellenőrzése?

Eredménye?

Következménye?

Megúszás.

2010-es ellenőrzés,mindenért Tétényi a felelős?

Lesz rá 5 év,hogy őrá lehet hivatkozni,a többit felejtsük el,ennyi.

 

Reméljük közben minden jóra fordul,Völner  úr és Orbán úr minden ígérete teljesül,ez tök jó lenne.

A remény hal meg útoljára.

2014. 11. 13. 16:47

El ne tessék késni!

2014. 11. 13. 16:38

Bocsi,Te a cikk tartalmárol mit írtál?

 

Tehát ennyi a válasz. Egy kérdés. Ügyes.

Ne haragudj, de ezt a félrebeszélő , semmitmondó töltelék  dumálást meghagyom neked! 

2014. 11. 13. 16:38

Köszi,átnézem amint az időm engedi,most programom van.

2014. 11. 13. 16:34

Biztosan volt olyan, amit a Fidesz többségű képviselő-testület szavazott meg.  Pl. MINDIGFA Bt.  megbízását.Köztudott, hogy a Bt. tulajdonosa M. Úr elkötelezett Fideszes, anno Meggyes Tamástól is ő kapta meg az esztergomi játszóterek kivitelezését.

 

Ez aztán az igazi érv: Tőle tuti nem vehetett semmit Tétényi, mert Fideszes! Itt tartunk már? Egy ekkora városban politikai alapon dől el kitől veszünk valamit vagy kitől nem? Szép világ, szép gondolatok ! Gratulálok! 

Tessék mondani a kabinetfőnök urat  annak idején ki ültette a főszerkesztői székbe? :)