„Pőcze bebombázza, Pőcze bebombázza!” – feltámad az esztergomi kézilabda
Sport
2014. okt. 25.

<p>Interjút készítettünk a városi sportélet utóbbi évtizedének egyik leginkább jelleget adó sikersportágának újjáéledése apropóján. Feltártuk, mi volt és mi lesz, közben betekintést nyertünk a klubalapítás mechanizmusának színfalai mögé. Feljön a múlt is, miközben a jelenre koncentrálunk. Osvald Zsanettel, az esztergomi női kézilabda csapat edzőjével beszélgettünk.</p>

Kedves olvasók, emlékeznek még az Esztergomi Kézilabda Sport Egyesületre? Nem is olyan régen a város fényét emelő és hírnevét messzire repítő sportteljesítményekről adhattunk hírt, ha Esztergomot a kézilabda kapcsán emlegettük. Mikor Szeder Balázs közvetítés közben monoton hangján belesírt a mikrofonba: „Pőcze bebombázza, Pőcze bebombázza!” A végén pedig elcsukló hangon, örömittas állapotban recsegett bele a szerkezetbe: „Esztergom – Győr 26:24”.

Legendás időket éltünk. A hangulat néha annyira a tetőpontjára hágott, hogy a Hídlap sportért felelős rovatvezetője a szurkolás rigmusainak és mentalitásának elburjánzásáról közölt színvonalas tárcát. Magyar Gyuri bácsi pedig dörzsölte volna a tenyerét, mert újabb forrásokkal gazdagodhatott volna nagyívű munkája a városi sport újabb kori históriájáról, kár, hogy írása a 2000-es évvel végződik. A történelem azonban nem szakadt meg ennél az időpontnál, hála az emberi akarat építő erejének, Esztergomnak pedig újra van kézilabda csapata.

 

A csapat edzőjét, Osvald Zsanettet kérdeztük rövid és hosszú távú tervekről, célokról, nehézségekről és a jövőbeli működés feltételeiről. 

 

Az utóbbi időben sokat töprengtem, hogy újra kellene gondolni a kézilabdát Esztergomban. Számomra fontos volt, hogy a szervező munkában én is részt vegyek – kezdte beszámolóját Zsanett.

Egyelőre még egyetemre járok, így sajnos a tavalyi évben ez elmaradt. Aztán jöttek Fülöp Anikóék, akik felkértek, hogy segítsek nekik az ovitorna lebonyolításában, az utánpótlás körüli munkákban (általános iskolásoknak tartottak edzéseket – a szerk.), közben pedig a szavakból tettek lettek, hirtelen azon kaptam magam, hogy szervezem a leendő csapatot, hívom vissza a régi játékosokat. Valahogy így kezdődött minden.

Szeretgom: Milyen nehézségekbe ütköztetek az elején?

Osvald Zsanett: Az augusztus volt a fordulópont, hiszen elhatároztuk, hogy elindulunk a megyei bajnokságban, viszont ehhez sok munka, idő és pénz kellett.

Mindig is a Dobó sportcsarnokához húzott a szívünk, de sajnos sem az edzésekre, sem pedig a hétvégi meccsekre nem tudtak számunkra helyet biztosítani.

 

Így maradt a spori, amely köztudottan nem most éli újra fénykorát. A vonalak, a parketta, a nézőtér állapota finoman szólva sem a legjobb állapotban vészelte át az utóbbi időket.

Így nekünk kellett kézbe venni a dolgok irányítását. Három hétvégénk ment rá, reggeltől késő estig dolgoztunk, főleg a csapattagok, én és a párom vállaltuk a munka oroszlánrészét.

 

Saját kezűleg festettük fel a vonalakat, vonalzóval méricskéltük a sávok vastagságát. Új kapukat kellett szereznünk, mivel amiket helyben kaptunk, nem feleltek meg a szabványoknak, így szükségmegoldásként egyik barátom édesapja adott nekünk kölcsön két kézilabda kaput.

 

Szeretgom: Menetfelszerelés mustra után nézzük a csapat lényegi részét. Mi a helyzet a bajnokságban? Hogyan sikerült a debütálás?

OZs: A tabella hatodik helyét foglaljuk el, ami egyáltalán nem rossz, hiszen az idei év elsősorban a csapatépítésről szól és kevésbé az eredményekről. Újra össze kell szoknunk, visszanyerni régi formánkat, hiszen legtöbb játékosunk 5-6 éve nem is játszott aktívan egyesületben.

Ennek érdekében sokat dolgozunk egymásért szívből-lélekből, hogy lássák, igenis az esztergomi kézilabda a város élsportjai közé tartozik.

Jövőre bajnokságot szeretnék nyerni, és feljutni az NB 2-be.Viszont odáig még hosszú lesz az út, és rengeteg áldozatot kell majd hoznunk. Mindenesetre örömmel tölt el, amit eddig látok. A lányok lelkesek, érezni lehet, hogy akarják a sikert, és ezért meccsről meccsre a legjobb formájukat hozzák.

 

Szeretgom: Folytatod majd a munkát az egyetem elvégzése után is?

OZs: Persze, az egyetem után még több időt szeretnék fordítani a csapatra, tervben van a férfi tagozat szárba szökkentése is. Jelenleg azonban nagyon nehéz, hiszen Egerbe járok egyetemre, idén fogok diplomázni, közben pedig Esztergomban edzősködöm és Dorogon játszom az NB 2-ben. Rengeteg időmet felemészti, hogy összeegyeztessem a feladatokat és precízen végezzem a dolgaimat, hiszen egyelőre a csapattal kapcsolatos teendőket is egyedül intézem. Terembérlés, igazolások, felszerelések, támogatások...

 

Szeretgom: Kik segítik az egyesületet? Hogyan tesztek szert egy kis támogatásra?

OZs: Főszponzorunk Mazsi Kft., támogat a Grantek Kft., de magáncégek és magánszemélyek is segítenek, emellett pedig a várostól is kapunk némi forrást. Mi hajtottuk fel a szponzorokat is, volt hogy órákon át jártuk a várost, hogy egy-két támogatót találjunk. De megéri a fáradtságot, mert szeretjük, amit csinálunk.

 

(forrás)