Új buszpályaudvar épülhet
Gazdaság
2013. febr. 19.

<p>Esztergomban jelenleg másfél buszpályaudvar is található. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő honlapján található információk alapján lehet, hogy hamarosan újabb buszvéggel gazdagodunk a vasútállomás mellett, a meglévő üzemanyag töltő berendezés helyén.</p>

Megkeresésünkre a NIF az alábbi tájékoztatást adta.

A folyamatban lévő „Budapest – Esztergom vasútvonal rekonstrukciója I. ütem” tárgyú beruházás keretében Esztergom vasútállomás mellett több mint 100 P+R parkoló épül ki. A MÁV Zrt. tervei alapján 2015. végéig villamosításra kerül a Budapest - Esztergom vasútvonal, melynek keretében széles peronok épülnek a vasútállomáson. A NIF Zrt. a  „Budapest – Esztergom vasútvonal rekonstrukciója II. ütem előkészítéséhez kiegészítő tervek készítése” tárgyú projekt keretében 2013. február végén hirdet eredményt azon tervezői közbeszerzési eljárásban, amely tartalmazza a vasútállomás mellé áthelyezendő buszpályaudvar terveinek elkészítését is. A tervezői versenyeljárás kiírása előtt a NIF Zrt. egyeztetett mind Esztergom Önkormányzatával, mind a Vértes Volánnal. A nyertes tervező feladata lesz a buszpályaudvar kialakításának megtervezése, továbbá a műszaki tartalom pontosítása (pl. csatlakozó utcák átépítése).

Kérdéseinket a Vértes Volánnak is feltettük, többek közt azt is, hogy hol lesz megoldva a buszparkolás az új pályaudvar környékén, illetve, hogy mi lesz a Simor János utcai és a Tesco melletti állomások sorsa, de a vállalat nem kívánt reagálni a kérdésekre. Annyit viszont közöltek, hogy a társaság idei tervei között nem szerepel a pályaudvar áthelyezése.

 

2007-ben a most tervezett pályaudvar helyén még utcát szeretett volna nyitni a városvezetés, ami összekötötte volna a Virágos és az Áchim utcákat. Az új utcától északra lakóterületet alakítottak volna ki a mostani töltés végén.

(forrás)