Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel

Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel

2008. 05. 10. 12:41

Ezt sugallja Dr. Osvai László képviselő legutóbbi Hídlapos hozzászólása. A képviselő úr az érettség(i) kapcsán érezte a késztetést magában, hogy tollat ragadva rúgjon még egyet a Szent István Gimnáziumba és a valódi demokráciába.

Tisztelt Képviselő úr!

Ahogy Ön írja:

Demokráciákban - a vezetői kinevezések kapcsán - a döntést a választott vezetők hozzák meg, sok szempontot figyelembe véve. Álságos az, aki úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a szempontok között a világon mindenhol ott van egyfajta lojalitás is. A döntések befolyásolásának megvan a helye, ideje és az etikája,(!) de a döntés, a döntéshozók feladata és felelőssége!
A fehér füst felszállta után pedig a hétköznapi munkának kell jönnie! Esztergomban is! A diák tanul, a tanár tanít, az igazgató igazgat, a döntéshozó, pedig amíg a mandátuma tart döntéseket hoz. Ez a szereposztás, mégha vannak is, akik szerepet tévesztenek, hisz ennek belátásához érettség kell.

Jól látja! A döntések befolyásolásának van egy etikája valóban! Teljes mértékben egyet tudok érteni ezzel. Egy valamiről feledkezik meg.

Amikor minden véleményező testület akaratával szembemenve, megválasztották Kurnász Lászlót a Szent István Gimnázium igazgatójának, akkor pontosan ezt az etikai határt lépték át, Meggyes Tamás parancsszavára.

Ön szerint, ha adott két pályázat, amiből az egyiket a szakmai fórumok 100%-ban elutasítanak - pontosítok: 96% és 97%-ban, az egyetlen támogató szavazó már meg is kapta jutalmát: egy igazgatóhelyettesi jelölést - , akkor a valódi döntést meghozók számára ez felhatalmazás arra, hogy mindezek ellenére kinevezzék az alkalmatlan jelöltet?

Ha Ön szerint arról szól a demokrácia, hogy a vezető lojalitása a mindenkori hatalom felé fontosabb, mint a szakmaiság, akkor Ön súlyos tévedésben él. A módszer jobban hasonlít a politikai tisztogatás fogalmára.

Önök ezzel a döntéssel kimondatlanul is kimondták a 320 éves Szent István Gimnázium halálos ítéletét és véglegesen lemondtak arról, hogy Esztergom önkormányzatát demokratikusnak nevezhesse bárki is.

Azonban Önök szerepet téveszettek: nem mindenhatók.

Bejó Gábor

2008. 05. 10. 21:39

Láttam egy képet erről a "szimpatikus" emberről, fűnyirógépet tologatott. Képessége alapján ideális tevékenység a számára, nekem nagyon tetszik. Maradjon távol a város irányitásától, talán e tevékenységgel nem okoz városunknak kárt. A többi fűnyirónak is hasonlókat javaslok.

2008. 05. 10. 16:08

Csak éppen a füst nem szállt fel. Most nyár van és zaj és tűz, de az István még áll...

2008. 05. 10. 14:40

No problem! Ha kellően hűséges valaki, akkor garantált a következő négy év is, legfeljebb listáról kerül be az illető! :-((

2008. 05. 10. 14:38

"a döntéshozó, pedig amíg a mandátuma tart döntéseket hoz." Hát igen! Ezt látjuk a kormány részéről, ezt látjuk a köztársasági elnök részéről, ezt látjuk a városi vezetés részéről. Ezt a sok-sok közös megegyezések után hozott felelősségteljes döntést, ahol kidomborodik, hogy minden a NÉP érdekébe történik. És ott a magyarázat: "a döntéshozó, pedig amíg a mandátuma tart döntéseket hoz." Látjuk, érezzük! Négyévenként azért minket is megtalálnak a kopogtatócédulák, és a szavazatok gyüjtésekor. Addig: "a döntéshozó, pedig amíg a mandátuma tart döntéseket hoz." Nem is kesergek tovább! :-(((((

2008. 05. 10. 14:30

Tisztelt Osvai Úr!

Úgy látszik ön elfeledkezik arról amit minden válaszott képviselőnek szem előtt kellene tartania: a köz javának szolgálata végett lettek Őnnök határozott időre!) megválasztva. Ha jól tudom a képviselői eskü tartalmaz valami hasonlót: legjobb tudás és jóakarat valamint etikus (és nem etikátlan mint ami leginkább jellemzi az esztergomi önkomrányzat ténykedését) viselkedés.Egy tényről azonban nem szabad elfeledkezni: előbb- vagy útobb lejár mindenkinek a mandátuma: utólag késő bánkódni és bocsánatot kérni. Mert akkor lehet,hogy késő lesz... Iődben kellene észhez kapni és gondolkozni (gy látszik ez az önkormáynzati képviselőtestületnél nem igatán működik a többséget alkotó részen.)

2008. 05. 10. 12:50

Én el tudom képzelni, hogy már a KISZ-ben is ez volt a demokrácia lényege.

Mármint ha figyelmesen olvasod, azt írja: "a döntést a választott vezetők hozzák meg". Érted. Nem a választott testületek, választott képviselők testülete... vagy bármi hasonló. Nem. Feketén-fehéren: választott vezetők.