Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel

Ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel

2008. 05. 10. 12:41

Ezt sugallja Dr. Osvai László képviselő legutóbbi Hídlapos hozzászólása. A képviselő úr az érettség(i) kapcsán érezte a késztetést magában, hogy tollat ragadva rúgjon még egyet a Szent István Gimnáziumba és a valódi demokráciába.

Tisztelt Képviselő úr!

Ahogy Ön írja:

Demokráciákban - a vezetői kinevezések kapcsán - a döntést a választott vezetők hozzák meg, sok szempontot figyelembe véve. Álságos az, aki úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a szempontok között a világon mindenhol ott van egyfajta lojalitás is. A döntések befolyásolásának megvan a helye, ideje és az etikája,(!) de a döntés, a döntéshozók feladata és felelőssége!
A fehér füst felszállta után pedig a hétköznapi munkának kell jönnie! Esztergomban is! A diák tanul, a tanár tanít, az igazgató igazgat, a döntéshozó, pedig amíg a mandátuma tart döntéseket hoz. Ez a szereposztás, mégha vannak is, akik szerepet tévesztenek, hisz ennek belátásához érettség kell.

Jól látja! A döntések befolyásolásának van egy etikája valóban! Teljes mértékben egyet tudok érteni ezzel. Egy valamiről feledkezik meg.

Amikor minden véleményező testület akaratával szembemenve, megválasztották Kurnász Lászlót a Szent István Gimnázium igazgatójának, akkor pontosan ezt az etikai határt lépték át, Meggyes Tamás parancsszavára.

Ön szerint, ha adott két pályázat, amiből az egyiket a szakmai fórumok 100%-ban elutasítanak - pontosítok: 96% és 97%-ban, az egyetlen támogató szavazó már meg is kapta jutalmát: egy igazgatóhelyettesi jelölést - , akkor a valódi döntést meghozók számára ez felhatalmazás arra, hogy mindezek ellenére kinevezzék az alkalmatlan jelöltet?

Ha Ön szerint arról szól a demokrácia, hogy a vezető lojalitása a mindenkori hatalom felé fontosabb, mint a szakmaiság, akkor Ön súlyos tévedésben él. A módszer jobban hasonlít a politikai tisztogatás fogalmára.

Önök ezzel a döntéssel kimondatlanul is kimondták a 320 éves Szent István Gimnázium halálos ítéletét és véglegesen lemondtak arról, hogy Esztergom önkormányzatát demokratikusnak nevezhesse bárki is.

Azonban Önök szerepet téveszettek: nem mindenhatók.

Bejó Gábor

2008. 05. 16. 22:26

Ott a pont Kata! :))

Bár ettől, még úgy vélem, hogy 10 millió "szakértő országa" vagyunk. Véleménye mindenkinek van mindenről. Természetesen. Attól válik ez visszatetszővé, hogy "mindenki jobban tudja" Itt és most: "mindenki" jobban tudja, hogy kit kellene kinevezni. Azt lehet vitatni, hogy jó volt-e a döntés. De nem lehet elvitatni a döntés jogát.

Nem túl bonyolult. Csak egy kis szerénységgel kellene kitekinteni a nagyvilágba.

Nekem ilyenkor eszembe jutnak azok a "kocsmaszakértők" akik fél-részegen üvöltik a világba, hogy milyen törvényeket hozva lehetne a helyes irányba terelni az ország sorsát.

Senkit nem akarok megbántani! Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy ne vegye magára! A fenti szélsőséges példát csak azért írtam, mert sarkítva talán átmegy az, amire gondolok.

Mondja el minden szülő a véleményét! Érveljen, ha vannak érvei! De ne nyilatkoztassa ki az igazságot! Szerintem nem lehet érv valakivel szemben, hogy nem volt tagja a kollektívának! Miért? Mert nem elsődleges szempont, hogy hol dolgozott korábban az igazgató.

Én átérzem a tanárok helyzetét. Jobban örülne mindenki, ha korábbi jó barátja kerülne az igazgatói székbe. A fenntartónak viszont olyan igazgató kiválasztása is lehet a célja, aki objektív tud maradni. Nem keverednek érzelmek a döntéseibe. Márpedig a munkatársak között erős érzelmi kötelékek alakulnak ki. Pozitív és negatív egyaránt.

2008. 05. 16. 22:02

Na kérlek, nem vetted a lapot!

A szinte kivétel nélkül... kezdetű mondatodnak megfelelően te sem vagy kivétel!

Te is megmondod mi a jó ennek annak amannak. Szóval ilyen alapon fel sem hánytorgathatod senkinek aki megmondja, szerinte mi a jó neki, a városnak az iskolának...

1:0 - ide:)

Csabi, ha viszont ha az általad felsoroltakat komolyan, és őszintén írtad, - hogy ezek a fontosak, akkor miért nem érzed át azok helyzetét, akiknél ezek a feltételek nem teljesülnek, ha valamilyen okból nem érzik magukat jól az emberek, és miért nem gondolkodsz az okokon?

Miért gondolod ezeket az embereket fanyalgóknak? Hiszen csak a te szempontjaid szerint kellene őket besorolni és a hátteret megvizsgálva megoldást keresni!

Üdv!

2008. 05. 16. 21:44

Akkor kicsit részletezem: Nekem jó: Ha boldog vagyok. Ha a környezetemben boldogok az emberek. Ha jól megy az üzlet. Ha jó társaságban múlatom az időm.

A városnak jó: ha a lakói jól érzik magukat. Ha a vendégei jól érzik magukat. Ha a vezetői jól érzik magukat. Ha a bűnözői rosszul érzik magukat.

Az iskolának: Ha a tanárai sikeresen tanítanak. Ha a diákjai sikeresen tanulnak. Ha az igazgatója sikeresen igazgat.

2008. 05. 16. 19:18

erre gondoltam:

Mondjuk itt nem is a miniszterelnök a téma. Érdekes egy ország vagyunk. Mindenki mindenkinél mindent jobban tud. Talán ezért visszatetsző néhány hozzászólás. Szinte (!) kivétel nélkül mindenki megmondja hogy mi a jó nekem, neked, a városnak, az iskolának. Kétely magammal szemben? Ugyan már! Hisz én úgyis jobban tudom!

Kicsit gáz. Szerintem.

Persze lehet, hogy én tévedek.

erre tettem fel a kérdést, (konkrétan) hogy: Mi a jó neked, a városnak, az iskolának?

2008. 05. 16. 19:01

A többit majd kifejtem, ha hazaértem. Most sajna dolog van.

2008. 05. 16. 19:00

Mondom én Kata! Csak sajna nem vagyok főállású fórumos.

Szóval, hogy mi jó nekem? Az attól függ, hogy mivel kapcsolatosan kérdezed... Szerintem az, ha azzal foglalkozhatok, amivel akarok.

Konkrét ügyekkel kapcsolatosan: Tedd fel a konkrét kérdést, oszt majd válaszolnak a mindent-tudók:)

2008. 05. 16. 17:30

Várom korábbi tesztkérdésemre a választ:

Csabi mi a jó neked, a városnak, az iskolának?

2008. 05. 15. 16:41

Fletó meg kormányának csak az elképzeléseit látták, be is nyalták. (Itt lehet, hogy akár fordítva is elsülhet a dolog.)

Kurnásznak is csak az elképzeléseit látták, be is nyalta az önkormányzati többség, az pedig, hogy az érintettek 90 valahány százaléka nem őt akarta, na bumm mit számít,ha nem megy ésszel, megoldjuk erővel. Az álatalad citált esetben pedig az érintett többség az említett személyt és kormányát akarta, ennyi.

Na látod, pont erről beszéltem.

Én meg pont nem erről, hanem arról, hogy az egyik esetben, ha téged érint az ügy (hiszen ő lenne az apád) akkor inkább állami gondozásba vonulnál és az együttműködés jelét sem mutatnád. A másik esetben, amikor nem érint az ügy akkor az érintetteket mézes-mázas bülbül madárként arra biztatod, hogy : jaj hát ti nem ezt akartátok hanem mást, de azért még is csak őt akarta a mi nagyságos és méltóságos jótevőnk és hát meg kell próbálni vele együttműködni!

2008. 05. 15. 15:16

Csabi mi a jó neked, a városnak, az iskolának?

2008. 05. 15. 15:11

Mondjuk itt nem is a miniszterelnök a téma. Érdekes egy ország vagyunk. Mindenki mindenkinél mindent jobban tud. Talán ezért visszatetsző néhány hozzászólás. Szinte (!) kivétel nélkül mindenki megmondja hogy mi a jó nekem, neked, a városnak, az iskolának. Kétely magammal szemben? Ugyan már! Hisz én úgyis jobban tudom!

Kicsit gáz. Szerintem.

Persze lehet, hogy én tévedek.

2008. 05. 15. 13:06

Na látod, pont erről beszéltem. Fletó meg kormányának csak az elképzeléseit látták, be is nyalták. (Itt lehet, hogy akár fordítva is elsülhet a dolog.) Azért is írtam, hogy nem láttam a pályázatát, nem is ismerem. (De a rángatózva éneklő miniszterelnökről szerintem nem kell vitát nyitni)

2008. 05. 15. 11:27

Nem rossz ötlet. :) Én június 17-én felmondok.

2008. 05. 15. 7:26

"Ha Fletó lenne az apám, választhatnék, együttműködöm, vagy felmondok. Lehetne választani. A felmondást választanám. De Kurnász urat nem ismerem, (csak fényképen láttam), így nem tudom megítélni a helyzetet."

Gondolat menetedet követve: Kurnász urat és elképzeléseit látta a tanári kar, a diákság és a többi véleményező bizottság. Ők úgy ítélték meg, hogy nem kívánnak vele együtt működni, akkor mondjanak fel ők is? Végül is a gimnázium elhelyezési gondja megoldódna csak az új igazgatónak kellene helyet találni.:))))

Eredeti méret

2008. 05. 14. 13:18

Így van. És a tények azt mutatják, hogy Esztergomban nem élnek, hanem visszaélnek a joggal...

2008. 05. 14. 13:17

cserepj! Etől jobban nem is lehetne megfogalmazni a lényeget.Még annyit,mint nem közgazdász,azzal a bevétellel amivel Esztergom be tud szedni k..ő adók címén,+koronázó város+a Dunakanyar Gyöngye /lehetne/,akkor miért nem ezt teszi a császár?bárhogy is védik anyácskáék.Igaz,hogy az oldalon oplvasottak ismeretében E KÉRDÉST FELESLEGES LENNE FELTENNI A KORMÁNYZÓ VÁROSHÁZA URAINAK :)

2008. 05. 14. 9:06

Ha Fletó lenne az apám, választhatnék, együttműködöm, vagy felmondok. Lehetne választani. A felmondást választanám. De Kurnász urat nem ismerem, (csak fényképen láttam), így nem tudom megítélni a helyzetet. (Fletót már láttam, hallottam a tv-ben, tapasztalom tehetségét a saját és családom bőrén.) Azt, meg hogy a felesége azt mondja, hogy ha a gyermek otthonmarad az anyjával három évig, akkor ingerszegény környezetben lesz az idő alatt, azt határozottan elutasítom, sőt (sok anyukával egyetemben) kikérem magamnak.

2008. 05. 14. 9:03

A városvezetés sem az iskola ellen van!

A tetteik mást bizonyítanak. Volt már itt minden: "nem is 300 éves", "nem is jó gimnázium, csak közepes"...

2008. 05. 14. 8:58

Ötvennyolcassal tökéletesen egyetértek! Amit leírtál, az tény. Vitázni pedig tényekkel nem lehet. Azok makacs dolgok.

2008. 05. 14. 8:57

Meggyőződésem Kata, hogy a szülők is az István jobbításán munkálkodnak. Azt szeretnék, hogy az iskola magas színvonalú képzést és nevelést adhasson tanulóinak. A városvezetés sem az iskola ellen van! Csak más vezetőt képzel el "kapcsolattartónak". Miért akkora bűn ez?

Eredeti méret

2008. 05. 14. 0:20

A törvénnyel lehet élni és lehet vele visszaélni...