Új Magyarország Pont Esztergomban
2008. ápr. 22.

<p>2008. április 18-án Esztergomban is megnyílt az Új Magyarország Pont, amely az európai uniós és hazai pályázatokat hivatott elősegíteni az esztergomi kistérségben. A Pont munkatársa egyúttal annak a Kistérségi Koordinációs Hálózatnak is tagja, amely országos szinten kíván a fenti pályázati kiírásokban segítséget nyújtani a térség szereplőinek.</p>

A korábban a hazai és uniós fejlesztések helyi támogatása érdekében szervezett, esetenként átfedéssel működő tanácsadói hálózatok integrálásával a kormány a Kistérségi Koordinációs Hálózat (KKH) felállítása mellett döntött. Ennek célja az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) megvalósítási szakaszában folyamatosan növekvő feladatok még hatékonyabb ellátása, az uniós fejlesztési források és a hazai területi alapú támogatások sikeres felhasználása, illetve a párhuzamosságok elkerülése a hálózati irodák, ún. Új Magyarország Pontok révén.

Az új hálózat kialakításakor a korábban már bevált működési megoldások megmaradtak. Így a KKH egyrészt támaszkodik a régiók intézményrendszerére, a helyi szaktudásra és tervekre, ugyanakkor a központi fejlesztési célkitűzések megvalósításában országos szinten egységes gyakorlatot követ. A Hálózat központi irányító szerve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben működő Központi Fejlesztési Programiroda, mely a Hálózat központi koordinációjával, szakmai irányításával kapcsolatos feladatokat látja el. Valamennyi tervezési-statisztikai régióban regionális hálózati igazgató működik, munkáját 2 fős titkárság segíti. Kistérségenként legalább egy kistérségi koordinátor működik. A hátrányos helyzetű kistérségekben, valamint az egyes kiemelt területfejlesztési és fejlesztéspolitikai célok megvalósításában érdekelt kistérségek esetében további egy kistérségi koordinátor tevékenykedik.

Az Észak-alföldi, Dél-alföldi, Észak-magyarországi és a Dél-dunántúli Régióban roma integrációs koordinátor is segíti a hálózat munkáját.

A Kistérségi Koordinációs Hálózat alapfeladata a kistérség szereplőinek információhoz juttatása a folyamatban levő pályázatokról. Feladata továbbá többek között, hogy szakmai támogatást nyújtson a kedvezményezetteknek a projektek megvalósításában, a források lehívásában, a projektek kidolgozásában. Ebbe a munkába bevonja a helyi önkormányzatokat, vállalkozókat, civil szervezeteket, társadalmi partnereket, illetve segíti a nemzetközi, hazai és kistérségi területfejlesztési források felkutatását. A Hálózat belső szakmai specifikációja révén lefedi a teljes ÚMFT pályázati kört, és figyelemmel kíséri az egyéb támogatási források megjelenését is.

Az közép-dunántúli régióban a regionális hálózati igazgató és a kistérségi koordinátorok tevékenységüket a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel kötött munkaszerződés alapján, az Ügynökség helyi szakmai támogatása és koordinálása mellett látják el, kiválasztásuk nyilvános pályázat útján történt.

A Kistérségi Koordinációs Hálózat jogállását, felépítését és feladatát a 344/2007. (XII. 19.) Korm. rendelet szabályozza.

Az Új Magyarország Pontok hálózata országos, regionális, valamint kistérségi szinten együttműködik a vidékfejlesztési támogatások felhasználását elősegítő HVI hálózattal. A heti rendszerességgel tartott fogadónapok mellett szükség szerint egyeztetnek a helyi viszonyokat legjobban ismerő munkatársak.

A Kistérségi Koordinációs Hálózat munkatársainak törekvése az, hogy a területfejlesztés és az EU ismeretek tájékoztató pontjaként igazi szolgáltatást nyújtsanak az ország összes kistérségében. A Kistérségi Koordinációs Hálózat működését a Végrehajtás Operatív Program és hazai társfinanszírozás biztosítja.

(forrás)