Eltűnt egy egymilliárdos esztergomi pályázat a rendszerekből
Gazdaság
2018. febr. 13.

<p>Még decemberben figyeltünk fel egy 1 milliárdos EU pályázatra, ami az <a href="https://adat.atlatszo.hu/szechenyi2020/?varos=Esztergom&amp;page=1">Átlátszó adatbázisa</a> szerint esztergomi telephelyen valósult volna meg és 2017 nyarán döntött a támogatásáról a kormányzat. Februárra a pályázat szőröstül-bőröstül eltűnt a város környékéről: ha lehet hinni a jelenlegi adatoknak, akkor Győrben fog megvalósulni. </p>

A projekt eredeti leírásában az alábbi szerepelt:

A projekt legfőbb megvalósulási helye a Nexogen Kft. telephelye Esztergomban, a Rubik Ernő utca 3. szám alatt. A projekt második megvalósulási helyszíne Győr, Egyetem tér 1. a Széchenyi István Egyetem kampusza. A projekt harmadik megvalósulási helyszíne a Waberer’s International Zrt. Nagypáliban található telephelye, melynek helyrajzi száma 035/2. Mind a három ingatlan megközelíthető, a megfelelő infrastruktúrával és közművekkel, valamint használatbavételi engedélyekkel rendelkezik, valamint képes a megfelelő munkakörülményeket minden évszakban biztosítani. Ezeken a helyszíneken a projekt igényeinek megfelelő számú K+F személyzet számára kialakított munkaállomások biztosítják a munkavégzést.

Ehelyett ma csak ennyi található a palyazat.gov.hu rendszerében:

A projekt legfőbb megvalósulási helyszíne a Győr, Egyetem tér 1. a Széchenyi István Egyetem kampusza, amely az Egyetem és a NEXOGEN Kft. közti megállapodás értelmében a NEXOGEN Kft. bejegyzett fióktelephelye is.Itt mind a NEXOGEN, mind pedig a Széchenyi István Egyetem mindegyik, projekten dolgozó kutatójának megfelelően kialakított munkaállomások állnak rendelkezésre az egyidejű munkavégzésre. A projekt harmadik megvalósulási helyszíne a WABERER'S INTERNATIONAL Nyrt. Nagypáliban található telephelye, melynek helyrajzi száma 035/2. Mind a három rögzített megvalósulási helyszín megközelíthető, a megfelelő infrastruktúrával és közművekkel, valamint használatbavételi engedélyekkel rendelkezik, valamint képes a megfelelő munkakörülményeket minden évszakban biztosítani. Ezeken a helyszíneken a projekt igényeinek megfelelő számú K+F személyzet számára kialakított munkaállomások biztosítják a munkavégzést.

Amint olvasható, Esztergom teljesen eltűnt a szövegből, de a "mind a három rögzített megvalósulási helyszínt" valahogy nem sikerült átírni "mind a kettőre".

Nem lehet tudni, hogy ez az egymilliárdos fejlesztés - ha maradt volna az esztergomi helyszín - bármilyen pozitív hatással járt-e volna a város és a régió életére: valós esélye van, hogy ez az egész csak egy budapesti cég próbálkozása volt arra, hogy az alapvetően a vidéki Magyarország számára, az itt működő cégeknek kiírt pályázati forrásokat mégis a fővárosba vonzza egy kis vargabetűvel. 

A pályázat - a Suzuki által elnyert 2,5 milliárdos projekt után - a 2. legmagasabb összegű forrás volt, ami Esztergomba érkezett volna. A cég honlapján sem korábban, sem most nem szerepel egyébként az esztergomi telephely.

 

Cserép János

(forrás)