Oktatás: régi-új elitgimnáziumot, egyetemet, helyi iskolafenntartókat!
hazugságok a város szélén

Oktatás: régi-új elitgimnáziumot, egyetemet, helyi iskolafenntartókat!

2018. 01. 29. 18:19

A legmegtérülőbb befektetés a jövőbe - gondoljunk csak Japán vagy Korea példájára - az oktatás. Mégis régiónk az oktatási rendszer átalakításának egyik nagy vesztese. 

Legyünk helyben mi a fenntartói az iskoláinknak

A magas minőségű oktatás összeférhetetlen az iskolák, tantervek központosítottságával - ennek a lázálomnak a lehető leggyorsabban véget kell vetni. Az állami iskolák fenntartását, üzemeltetését vissza kell adni az önkormányzatoknak és biztosítani kell számukra a jelenleginél jóval nagyvonalúbb finanszírozást is: egyben meg kell szüntetni a fenntartó személyétől függő differenciált finanszírozást. Az iskolák szakmai integritásának érdekében egyetértési jogot kell adni a tantestület többségének az intézményvezetők kinevezéséhez, így elkerülve a politikai komisszárok ráültetését az intézményekre. Támogatom a Tanítanék mozgalom Oktatási Minimum elnevezésű programpontjait, melyek a tantervközpontúságról végre elmozdítanák a fókuszt a gyerekközpontúság felé. Ezt a programot a Fideszen és a Jobbikon kívül minden párt támogatásáról biztosította. 

Meg kell védeni a kistelepülések iskoláit. Ezek rendkívül fontos népességmegtartó és elvándorláscsökkentő, közösségszervező feladattal bírnak. Fontos feladat megszervezni az internet alapú kistelepülési felnőttoktatást is: hiszen tanulni a XXI. században nem ér véget a tankötelezettség életkoránál vagy akár a diploma kézhezvételénél: tanulni életünk végéig kell

Sok mindent, amit a Fidesz országosan bevezetett, először Esztergomban próbáltak ki a helyi erők. Heti tíz óra testneveléssel indult 2010-ben Esztergomban a tanév, ami akkora bukás lett, hogy országosan csak heti öt lett végül bevezetve. Völner Pál 2012-ben a Lex Esztergom törvénnyel elsőként vonatott el az országban önkormányzattól iskolákhoz tartozó önkormányzati vagyont: ezt is követte aztán az egész ország minden iskolája.

De az ámokfutás már 2008-ban, a Szent István Gimnázium tönkretételével elkezdődött, amelynek hiányát a fél megye érzi azóta is. 

Legyen újra Szent István Gimnázium!

 

A napokban írták meg felvételijüket az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumba készülő diákok. Tíz éves gyermekek készültek hónapok, egyesek évek óta egy olyan vizsgára, ami eldöntheti a jövőjüket, továbbtanulási esélyeiket. Sajnos sokan nem fognak bejutni, hiába készültek rá régóta: sokszoros a túljelentkezés a környék egyetlen megmaradt elitgimnáziumába.

A most felvételiző diákok épp azokban az években születtek, amikor a Fideszes Meggyes Tamás az önkormányzati gépezetet arra használta fel, hogy tönkretegye a Szent István Gimnáziumot. Az ok: a pénzt, amit az iskola áthelyezésére kapott a város, Meggyesék beépítették az élményfürdőbe (ez sajnos tényszerű, bírósági ítélet van róla, hogy ez az igazság: sajtóper, rágalmazási büntetőügy és személyiségi jogi pert is nyertem emiatt a mondat miatt).

A harc az oktatási intézmény ellen 100 milliós károkat okozott a költségvetésnek, de ezért soha senkit nem vontak felelősségre: sem a hamis váddal két tucatnyi tanárt fegyelmi eljárás elé állító Kurnász Lászlónak, sem az őket koholt vádak alapján elítélő biztosoknak nem kellett felelniük ezért a feleslegesen elköltött sokmillió forintért. Völner Pál a megyei önkormányzat vezetőjeként nézte végig érdemi cselekvés nélkül  ezt az ámokfutást, és azóta sem tett látható lépéseket az iskola restaurációja érdekében. Pedig a gimnáziumba rendre nagyon jó képességű diákok jelentkeztek a megye keleti feléből és megyén kívülről is: Süttőtől Visegrádig, Máriahalomtól Dömösig.  

Biztos vagyok benne, hogy a Szent István Gimnázium 321 éves hagyományára ma is szüksége és igénye van a régiónak, az iskola restaurációja a következő évek egyik legfontosabb feladata kell legyen. 

Az iskola egykori tanárai - egy kivételével - köztünk élnek. A feladat nem lehetetlen, és egyáltalán nem megoldhatatlan. Jórészt politikai akarat kérdése. Mindent meg fogok tenni azért, hogy a Dobó felvételijéről lemaradók két évvel később az újraindított Szent István Gimnázium hatosztályos képzésére  is jelentkezhessenek.

Dolgozzunk sokat érte és legyünk egyetemváros

Régóta kergeti Esztergom az egyetemvárosi státuszt. Sajnos az elmúlt évtized bebizonyította, hogy az akarat kitáblázásával nem lehet semmit elérni. A körzet országgyűlési képviselői semmi pozitív változást nem értek el ebben a kérdésben. 

Ennek a nemtörődömségnek, koncepcióhiánynak köszönhető az is, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem főiskolai képzései is elsorvadtak, a kollégiumot kisebbre cserélték, az addigit átalakítják szállodának. Az egyetlen pozitív fejlemény az egyetem Régészeti Térinformatikai Laboratóriumának létrejötte volt, mely azonban nem volt képes ellensúlyozni az elvesztett szakokat, diákokat. 

Meggyőződésem, hogy minden követ meg kell mozgatni annak érdekében, hogy a Katolikus Egyetem esztergomi tevékenysége bővüljön: legyen képzése Esztergomban a Pázmány informatikai karának. A körzet országgyűlési képviselőjének kötelessége teljes elkötelezettséggel dolgozni ezért a célért. Én informatikai vállalkozóként minden Esztergomban diplomát szerző, angolul jól beszélő szoftverfejlesztőnek azonnal tudnék helyben, jól fizető munkahelyet adni. A képzés hasonló vállalkozások tucatjait vonzhatja a környékünkre. Egy ilyen képzés beindítása megsokszorozza a régió gazdasági lehetőségeit, magas hozzáadott értékű munkaerőt teremt, felzárkóztatja az ingatlanjaink értékét a fővárosi agglomerációhoz.

Az egyetemi informatikai képzést megalapozhatja a nevét nemrégiben visszanyert Bottyán János Szakgimnázium szoftverfejlesztői középfokú képzésének megteremtése is, mely szintén politikai akarat és forrás kérdése. 

Az informatika az egyik olyan iparág, amelyben a munkavállalók ma jobban meg tudnak élni, ha itthon maradnak, mint ha kivándorolnak külföldre. Ha nem is a bérunió valósult meg, de az életszínvonal, amit a hazai bérekkel el lehet érni elérheti a külföldi IT bérekkel külföldön megélhető életszínvonalat.

Hiszek benne, hogy a régió számára fontos kitörési pont lesz az informatika. Tudom, mert nekem személyesen is az volt: érettségi nélküli gyári munkás, majd a kilencvenes években éveken át munkanélküli szülők gyermekeként lettem egyetemi diplomás mérnök-informatikus, majd sikeres szoftverfejlesztő céget irányító vállalkozó. 

 

Cserép János

független országgyűlési képviselő jelölt-jelölt

 

Ha úgy érzed, te is segíteni tudsz nekem, kattints ide és töltsd ki ezt az űrlapot!

 

 

 

2018. 02. 27. 22:05

Tévedés. Ez a tábla még olvasható a Diósvölgyi és a Látóhegy közötti buszok vonalán.

 

2018. 02. 22. 16:28

 A fenntartó szeptembertől két nyolc osztályos gimnáziumi osztályt indít. Ez igen laikus, szakmai érveket figyelembe nem vevő döntés volt. Ez azt jelenti, hogy a jelenleginél jobban csökkenni fog az esztergomi általános iskolák felső tagozatos diákjainak  a száma. A magas színvonalon okító általános iskolák felső tagozataiban már most sem tudnak párhuzamos osztályok indulni, mert negyedik osztály után lefölözi azokat a gimnázium. Egy számomra sikeres országgyűlési és önkormányzati választás után ezen mindenképpen változtatni kell, hiszen azon kívül, hogy a szülőnek le van a gondja a gimnáziumi felvételről, szakai többletet nem nyújt a felső tagozatokhoz képest. Anno én, amikor támogattam a hat- és nyolcosztályos képzést, egy-egy hat- és  nyolcosztályos gimnáziumi osztályban gondolkodtam, limitált létszámmal,  és a négy- illetve nulladik évfolyammal ötosztályos gimnáziumi modellt  erősíteni. Sajnos ez határozottan rossz irányba fordult később. És a módosulásnak nem szakmai indokai vannak. 

2018. 02. 15. 15:54

Hát igen!
Semmi szükség a "véletlenül" erre tévedő idegenek félrevezetésére! :(((

2018. 02. 13. 8:43

Úgy néz ki megéri ezt a képet használni illusztrációként, el is tüntették őket végre a város széléről.