Győzött a tömbösített piac, az emberek többé bódékat sem akarnak látni a Simor János utcán
Gazdaság
2016. dec. 23.

<p>Már a karácsonyi közmeghallgatás legelején eldőlt, hogy mi lesz a szavazás végkimenetele. Esztergom egy emberként állt a tömbös elképzelés mellé. A piac utca lakói számára viszont van egy rossz hírünk bizonytalan ideig csúszik a csatorna felújítás. A problémák két szinten is jelentkeznek, a föld alatt, illetve a felszínen.</p>

 Látványterv 1.

 

Új egység alakult

A lakosok közösen dönthettek egy fajsúlyos kérdésben, ennek megfelelően rengetegen vettek részt az ünnepi közmeghallgatáson, amely a Romanek-éra legtisztább konszenzusával zárult. 

Szavaztunk is

 

Philipp Frigyes a témához mért nagyívű előadással készült, így többek között arra is fény derült, hogy a Bástya-áruház és környezetének revitalizációja sem lefutott még, a jövőben újabb párbeszédekre és fórumokra kerül sor, hogy a legjobb funkciót találjuk majd meg a belvárosi több emeletes förmedvény-rengetegnek.

Látványterv 2.

 

Most maradt idő a lakossági hozzászólásokra is, ez végre egy igazi közmeghallgatás lett. A felszólalók a tömbös mellett tettek hitet, üdvözölték a Városvezetés azon szándékát, hogy elkövetkező három évben végre építeni is akarnak valamit. A Haladó Esztergomért Egyesület nem reprezentatív közvélemény kutatást végzett a piac utcán, ahol a legfőbb illletékeseket, a vásárlókat kérdezték meg. Az eredmény elsöprő szavazatdömping a tömbös mellett. A szervezet azt is megkérdezte az emberektől, hogy ismerték-e a korábbi terveket, a három variációt. A megkérdezettek 80%-a igent mondott. Ebből is látszik, hogy az esztergomiakat inkább érdekelte, hogy mi lesz a piac sorsa.

Látványterv 3.

 

A Simor János utcában rémálom lakni, a bódék miatt élhetetlen a hely. Több utcabeli lakos is kifejtette véleményét, majd felmerült, hogy az utcás piacozást szabályozzák. Alberti Péter módosítójával a testület végül nem csak a tömbös megoldásról szavazott, hanem arról is, hogy ne legyen többé árusítás az utcán. A tervek így a jövőben is formálódhatnak, hiszen korábban úgy tervezték, hogy a nagybani piac továbbra is a Simor János utca második részére (Arany János utca és a Sissay köz közé) kerül. De szóba került az is, hogy a tömbösített megoldással új fejezet kezdődhet a várostervezésben, hiszen Esztergom berögzült sugaras elrendezésében új utak nyílhatnak meg, a piac példája ragadós lehet több rekonstrukciónál is.

 

Természetesen egy kis verbális adok-kapok sem maradhatott el

Erős Gábor üdvözölte a döntést, de felemlegette azt is, hogy erre a fórumra már sokkal korábban is sort lehetett volna keríteni (sokan szorgalmazták is), elkerülve a további vitákat, amely az elmúlt bő fél évben kísérték a piac elhelyezésének ügyét.

Anno minden úgy kezdődött, hogy zárt ülésen határoztak először a piacról, de az év közepén is feljött, hogy igény lenne egy fórumra. A polgármester erre még egyszer felolvasta, hogy kik szavaztak korábban a tömbös megoldás mellett, illetve elmondta, hogy ő kezdeményezte a mostani közmeghallgatást is. 

Mindegy is, hogy mi volt eddig. December 22-én végül megtörtént, és tényleg működött. Bár a döntés ellenére, rengeteg előre nem látható, illetve előre is sejthető nehézség adódhat még, amelyek rengeteg munkával és szervezéssel járhatnak, bosszúságot okozva a lakóknak, az árusoknak ás a vásárlóknak is. Itt van például a csatorna felújítás. Először a Simor János utca elejéhez, majd a második részéhez fognak majd hozzá a szakemberek.

Megeshet tehát, hogy több ideiglenes piaccal kell majd számolni az elkövetkező két évben.

 

Ideiglenes piac, de mégis meddig?

Márciusban még 2016. július 1-jét említették, mint kezdési időpontot.

2014-ben pedig 2015 év elejét.

Az ÉDV Zrt.-től, az Önkormányzattól, illetve egyéb forrásokból értesülve már értjük, hogy miért nem dobtak be újabb időpontot a Simor János utcai felújításokat illetően. Egyszerűen azért, mert nem lehet megjósolni, hogy mikor foghatnak hozzá a rekonstrukcióhoz a szakemberek.

Az összehalászott információk szerint a Simor János utca víziközművek rekonstrukciójának pályázata lezárult, a pályázat eredményének kihirdetése 2016. november 16-án megtörtént. A kihirdetett eredményt azonban az egyik pályázó döntőbíróság előtt megtámadta.  A kivizsgálás lezárultáig a munkálatokat a közbeszerzési törvény előírásai értelmében nem kezdhetik el. A jogorvoslat elbírálását követően azonban azonnal elkezdődik a munka.

Sem az Önkormányzat, sem pedig az ÉDV Zrt. nem bocsátkozott találgatásokba a kezdést illetően.

A másik kérdés: mikor költözik az utolsó bódé is az ideiglenes helyre?

Dr. Kasza Pétertől, a Polgármesteri Kabinet jogi tanácsadójától azt a választ kaptuk, hogy az esztergomi piac október elsejétől hivatalosan is a Simor János utca középső szakaszán működik, egy pár bódé, amely a jövőbeni munkaterületen maradt, valószínűleg egy ideig még ott fog állni, hiszen a tulajdonosokkal „jogi egyeztetést” folytat az Önkormányzat, az ügy rendezéséig a piacosok nem kívánják elszállítani a bódéikat. Más forrásból úgy értesültünk, hogy kártérítési perek vannak kilátásban az Önkormányzattal szemben.

Valószínűleg januárban tisztábban látunk már a csatorna felújításokat illetően, akkor visszatértünk a kérdésekre: mégis mi lappang az ügy mélyén, és mikor kezdődhet végre a munka?

Egy azonban biztos, ha nyerünk a pályázaton (és ezért volt olyan fontos most dönteni a piac elhelyezését illetően), 2018. december 31-re állnia kell az új piacnak.

(forrás)