Frankás diákok foglalták el a Városházát, majd elűzték a népnyúzó rezsimet
Kultúra
2016. okt. 27.

<p>Tegnap megidéztük 1956 szellemét, a forradalom legszebb pillanatai keltek életre a Széchenyi téren. Korabeli jelmezekbe ölözött rikkancsok tájékoztatták a város lakosságát, hogy néhány száz elszánt esztergomi változtatni szeretne a történelem menetén. A többit tudjuk, a névsort ismerjük, a Sötétkapunál történt eseményeket soha nem felejtjük.</p>

Korabeli szórólapokat osztogattak, részvételre buzdították a közönséget, felolvasták a nép pontokba szedett követeléseit, melegebb éghajlatra küldték Rákosit, haza a ruszkikat, majd közös erővel vetettek véget az egykori Tanácsházán tomboló vörös hatalomnak.

A műsort a Ferences Gimnázium 9/B osztálya adta elő, kiegészülve egy hagyományőrző csapattal, egy veterán busszal és annak sofőrjével, illetve a forradalmakban mindig fontos szerepet játszó hölgyekkel. A darab forgatókönyvét írta, és a műsort rendezte Váczy-Hübschl István, a flashmob létrejöttében óriási szerepet játszott a Pálinka Patika tulajdonosa, Koloszár Szilárd.

A flashmobról készített képeinket ITT tekinthetik meg, az 1956. október 26-i városi eseményekről pedig ITT olvashatnak bővebben.

(forrás)