Az ortodox kereszt már ott feszül a Csalamádé temetőben

Az ortodox kereszt már ott feszül a Csalamádé temetőben

2016. 10. 07. 16:01

Javában tart a felújítás, amelynek végeztével a morcos, sötét és elhagyott temetőből délceg kegyeleti és emlékpark lesz.

Korábbi tervek

Tavaly májusában – a munkát félbehagyva - lépett le a területről a korábbi vállalkozó, a szlovák székhelyű Orion Consulting s.r.o. Az Önkormányzat júniusban sajtóközlemény formájában számolt be a fejleményekről, amiből már felsejlett egy új forgatókönyv is a hányattatott sorsú park rendezésére.

Viszont talán kevesen gondolták, hogy majdnem újabb másfél évvel tolódik majd el a Tesco melletti temető felújítása. Pedig eddig tartott az Önkormányzat castingja, amely során kiválasztották azt a kivitelezőt, aki a hadisírgondozás területén jártas, megbízható, mindamellett rendelkezik a megfelelő referenciamunkákkal is.

A feltételeknek legjobban Négyesi Lajos (kiváló hadtörténész) jól csengő nevével fémjelzett Honvéd Kulturális Egyesület felelt meg – mondja az Önkormányzat. A munka szeptemberben elkezdődött, mint megtudtuk, a temető rekonstrukciója több fázisban történik majd meg, először a hősi temető, az emlékművek felújítása, valamint a Megbékélés elnevezésű pacifista szobor felállítása van napirenden.

A költségek fedezésére a város büdzséjében 38 millió forintot különítettek el idén.

A temető szimbolikus részeinek rendbetétele után kezdődik csak el igazából az aprólékos munka, amely során csendes sírkertből az emlékek parkjává alakul át a Csalamádé. Megépítik a területen a járdákat, padokat és új szemeteseket helyeznek ki, kerítést húznak a park köré, miközben pótolják a faállományt és a pázsitot is.

2016. 10. 08. 16:56

Ez mind nagyon szép és nagyon jó - ha végre ebben az ÉLETBEN valaha el készül !!! 

Csak azta kérdést bátorkodom az illetékesek felé feltenni, - hogy a felvidéki vállalkozó ,

CSAK ÚGY minden tövábbi következmények / jogi / nélkül leléphetett ???? Ennek részleteit 

miért nem közli az önkormányzat apolgárok felé ??? Ja ez nem publikus !! /  "..30 - évre titkositva " /