Megjárta Britanniát, most hazatért Esztergomba, hogy a Múzeumok Éjszakáján újra megcsodálhassák

Megjárta Britanniát, most hazatért Esztergomba, hogy a Múzeumok Éjszakáján újra megcsodálhassák

2016. 06. 23. 14:14

Május végén nagyszabású programsorozat keretében mutatták be Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéit. A mártír csontjai most hazaérkeztek.

Az angol uralkodóval szembeforduló vértanú érsek ereklyéi a XVI. században kerültek városunkba, a Szent Tamás-hegyi kápolnában minden évben közös megemlékezéssel tartják életben a szent tiszteletét a brit és a magyar diplomaták.

Az ereklyetartó talapzatának anyaga titánlemezek közé szorított aranyozott nemesacél. Felső részében foglal helyet az aranyozott ezüstlemezből készült kapszula, mely magában rejti Becket Szent Tamás könyökcsontjának egy darabját. A kapszulát glória öleli át, melyet kör alakú üveglemezbe homokfúvással mart és kiaranyozott minta alkot. A talapzat két oldalán latin felirat fut végig (RELIQUIA SANCTI THOMAE ARCHIEPISCOPI CANTUARIENSIS ET MARYRIS – FACERE FECIT THESAURUS CATHEDRALIS STRIGONIENSIS, A. D. 2016), mely a szent nevét, és a készíttető egyházat örökíti meg. A 2,8 kg súlyú ereklyetartót Lenzsér-Mezei Kata ötvös készítette. (Hinora Edit)

Az ereklyetartó június 25-től, a Múzeumok Éjszakájától tekinthető meg az esztergomi bazilika téli kápolnájában.

Magyar Kurír

Még nincsenek kommentek :(