Péntek és szombat éjszaka a fiatalok letarolják Esztergomot. Mégis ki fékezi meg őket?
Gazdaság
2016. jún. 2.

<p>A Párbeszéd Esztergomért fórumsorozat harmadik etapjához érkeztünk szerdán a Zsinagógában, a délután az esztergomi közrend, a közbiztonság és a környezetvédelem köré szerveződött. A fórumon elhangzó vélemények szerint Esztergom legnagyobb problémája az alkohol és a parkolási helyzet.</p>

Az egyenruhások és a hivatalos személyek mellett alig páran jelentek meg a fórumon. A városban uralkodó általános közhangulatot mi sem szemlélteti jobban, mint a résztvevők száma? Tényleg senkit nem érdekelnek az esztergomi közállapotok, vagy katasztrofálisan rosszul hirdették meg az eseményt, esetleg sehogy?

Ön hallott az eseményről?
Igen
Igen, de nem akartam részt venni a fórumon
Nem
Nem, de ha tudom, elmegyek rá
Quiz Maker
 

 

A városi rendőrség részéről Debreczeni István rendőrkapitány és Deszpoth Gábor, az Esztergomi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály osztályvezetője, a katasztrófavédelem képviseletében pedig Stolczenberger Tibor, tűzoltó ezredes, az Esztergomi Katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője vett részt a fórumon. Emellett természetesen a közterület-felügyelet és az esztergomi polgárőrség küldöttei is tiszteletüket tették a helyszínen.

A 2015-ös rendőrségi éves beszámoló rövid ismertetésével kezdődött az ankét, erről a Szeretgomon már korábban beszámoltunk, IDE kattintva tekinthetik meg írásunkat. Majd a katasztrófavédelem helyzetelemzésével robogtunk tovább, Stolczenberger Tibortól többek között azt is megtudtuk, hogy Esztergomban rengetegen jelentkeztek önkéntesnek a szervezetbe, így egy esetleges természeti csapás esetén azonnal tudják majd, hogy kire számíthatnak. Kiderült az is, hogy az elmúlt években sikerült visszaszorítani az illegális szemétlerakást, ezen a fronton tehát komoly sikereket könyvelhetnek el a hatóságok. Nem beszélve a legendás kertvárosi kábelégetésekről sem, amelyek szintén visszaszorulóban vannak.

Amikor végre kérdezni is lehetett, két téma emelkedett ki.

Fiatalok, pia, háború a belvárosban

Mindenki tudja, hogy péntek és szombat éjszaka elszabadul a pokol Magyarország első fővárosának közterein, az alkoholmámorban úszó ifjúság pedig néhol a köztéri bútorokat sem kíméli. A felfordult világ keretei között a Petőfi utca eleje hirtelen köztéri wc-vé változik.

Mégis mit lehet csinálni, hogy a hétvége után ne törött sörösüvegek, hányás- és húgyfoltokkal legyen teleszorva a belváros? A rendőrség szerint lehet, kell és ők teszik is, ami tőlük telhető. A szórakozóhelyeken sokasodnak az ellenőrzések, többször megesett az is, hogy nevelő célzattal a tizenéves delikvenseket egyenesen bevitték a kapitányságra, majd berendelték a szüleiket is. De nem eshetnek át a ló túlsó oldalára, nem tolódhat el az igazoltatás a vegzálás irányába. Abból sem a fiatalok, sem pedig a szórakozóhelyek nem jönnének ki jól. Másrészt azt is nehéz eldönteni, hogy melyik kocsmából került a sörösüveg az utcán ténfergő fiatal kezébe az éjszaka folyamán. Nyitott kérdés marad továbbá a szülők felelőssége, illetve a belvárosi szórakozási lehetőségek gyér kínálata is. Többen azt javasolták, hogy a Zöld Házban alakítsunk ki kulturált közösségi házat az ifjúságnak.

A Szeretgomon korábban instant felmérést végeztünk ez ügyben. Önök pedig szavaztak, és elmondhatták véleményüket is. IDE kattintva érhetik el az eredményeket.

A tilosban parkolás már a kultúránk része

Az ingyenessé vált Bástya-parkolóban óriási káosz uralkodik, az emberek konkrétan egymás szájába állnak, gyakran megesik az is, hogy órákra beszorul valaki a parkolóba. Mindez a rendezetlenség és a fejetlenség miatt. Korábban ígérték már a szilárd burkolatot is, de a nagy bejelentés óta elmaradnak a további fejlemények. Emellett a városban majdnem minden sarkon szabálysértésbe botlik az ember. Dr. Bodnár Ferenc egykori rendőrkapitány szerint önkormányzati szándék kell, ami rendet szeretne. És akkor megvalósulhatna végre a várva várt rend. De egyelőre nem történik semmi.

A Bástya-parkoló márciusban kapott friss murvát. Májusra újra elesett belváros legfőbb parkolója, kevesebb, mint három hónapot bírt ki kráterek nélkül. Mellesleg van nekünk egy Pofálan parkolók elnevezésű helyi kis Facebook oldalunk is, ahol naprakészen tájékozódhatnak a szabálysértéseket illetően is.

A fórumon szóba került az is, hogy esetleg kerékbilincsek felhelyezésével is elvehetnénk a tilosban állók kedvét a további szabálysértésektől.

Kőszeghy Lajos, a Haladó Esztergomért Egyesület elnöke azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a Strigonium által kezdeményezett közvélemény-kutatás eredményeit, amelyben arról kérdezték az esztergomiakat, hogy milyen parkolási szisztémát látnának szívesen a városban. Legyen újra ingyenes, esetleg maradjon fizetős?

Az előrejelzések szerint amúgy 2015-ben 34 millió forint folyt be a parkolásból, nyitva hagyva a kérdést, hogy érdemes-e Esztergomban tovább forszírozni a díjfizetést.

Június 29-én folytatódik a fórumsorozat, akkor az egészségügy, a sport, az oktatás és a szociális ellátás kerül majd terítékre.

(forrás)