Az esztergomi rendőrök csapást mértek a városi kábítószer terjesztői hálózatra
Bulvár
2016. máj. 18.

<p>Elkészítették az Esztergomi Rendőrkapitányság éves beszámoloját, amelyben számot adnak a rendőrség 2015-ös munkájáról. Esztergomban javuló tendenciákat látunk minden fronton.</p>

Fotó: KEMRFK

Az Esztergomi Rendőrkapitányság eljárásaiban regisztrált bűncselekmények száma 2015-ben 1432 volt. Ez 2014-hez képest csekély, 1,4%-os csökkenést jelent (2014-ben 1453). Ebbe a számba beletartoznak olyan bűncselekmények is, amelyeket ugyan nem a város területén követtek el, célszerűségi okokból mégis az esztergomi rendőrök vizsgáltak. A helyi rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények számában viszont óriási zuhanás látható, 2014-hez képest 39,6%-al kevesebb szabálysértés (2014: 1835, 2015: 1109) történt.

Ezen belül Esztergomban 672 bűncselekményt regisztráltak 2015-ben, míg 2014-ben 1043-at.

Mennyit ér a statisztika?

2013 óta jelentősen csökkent a regisztrált bűncselekmények száma országosan, így Esztergomban is. Az igazsághoz tartozik, hogy a javuló tendenciák mögött apró Btk-módosítások is feszülnek. Például akinek több személyes iratát is ellopják, az az elmúlt években csak egy ügynek számított, míg korábban annyi eljárás indult, ahány bankkártyát vagy személyes iratot elloptak. A HVG kiváló cikkében olvashatnak további statisztikai bravúrokról és a kozmetikázás lehetőségeiről is.

A közterületeken elkövetett bűncselekmények száma (193-ról 172-re), a kiemelten kezelt bűncselekmények száma (444-ről 389-re), illetve a közterületen elkövetett kiemelt bűncselekmények száma (82-ről 75-re) is csökkent.

A helyi rendőrkapitányság területén a bűnözés súlypontját meghatározó bűncselekmények közé az országos szinten is állandó problémát jelentő lopások, lakásbetörések, illetve rongálások tartoztak.

Hasonlóan alakult az autólopások száma Esztergomban 2014-hez képest (tavaly 5, most 6 autót tulajdonítottak el), viszont kevesebb gépjárművet törtek fel. 2014-ben tizenhatot, 2015-ben viszont már csak hármat.

Csökkent a lakásbetörések száma is (41-ről 34-re), ezzel párhuzamosan viszont 11,8%-ról 25%-ra nőtt a nyomozás eredményességi mutatója.

Szexuális bűncselekmények is előfordultak az utóbbi években Esztergomban (2014-ben például 8), a felderítésnek hála 2015-re nullára redukálták ezt a számot

Többet csaltak viszont az Esztergomi Rendőrkapitányság illetékesség területén, 2015-ben 390-re emelkedett a gazdasági bűncselekmények száma. 2014-ben még csak 231-et regisztráltak. Az emelkedés oka, hogy a kapitányság 2015-ben is felderített több nagyobb számú csalás bűncselekmény miatt indult nyomozást – áll a beszámolóban.

A szervezett bűnözés még nem jelent meg városunkban, viszont a csíráit már észlelték rendőreink, az egyes csoportok esetében ezért megtették a szükséges intézkedéseket is. Kábítószer túladagolásban egy személy halt meg Esztergomban, az üggyel kapcsolatban még folyamatban van a közigazgatási eljárás.

Kiemelt érdeklődést kiváltó bűncselekmények

Elfogták a garázsfosztogatókat: A Schweidel József úton található soron 12 garázst törtek fel július 16. és 30. között. Az elkövetők pedig egyszerűen nem bírták felhagyni a garázsfeltörésekkel. A rendőrség végül növelte a közterületi jelenlétet a helyszínen, és másfél héten belül elfogták a tetteseket. Az ellopott tárgyak zömét is sikerült visszajuttatni a tulajdonosokhoz.

Fiatalok az éjszakában: A rendőrök 2015 második felében folyamatosan ellenőrizték az esztergomi szórakozóhelyeket (a beszámoló szerint a hétvégi és éjszakai időszakokban két gépkocsizó egység kivezénylésére törekedtek). Rengeteg fiatallal szemben kellett intézkedniük, legtöbbször pedig nem az alkoholtól kerültek bódult állapotba az ifjoncok. Az adatgyűjtésből a hatóság arra következtetett, hogy Esztergomban megnőtt egy bizonyos célcsoport kábítószer fogyasztása, így nyomozni kezdtek, hogy eljussanak a terjesztőhöz. Végül két személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, egyikük otthonában kisebb ültetvényt is találtak. Az eljárás folyamatban van ellenük. A rendőrök kiemelkedő sikerként kezelik az ügy felgöngyölítését, hiszen az egyik terjesztő és az általa ellátott fogyasztók is Esztergomhoz köthetők, így a városban sikerült csapást mérniük a kábítószer terjesztői hálózatra.

Símaszkos rablási kísérlet: A Galagonyás úti dohányboltban próbált könnyen pénzhez jutni három személy, egy fegyvernek látszó tárgyal fenyegették az eladót, aki meglepte őket, és nem adta át a pénzt. A rablók végül üres kézzel hagyták el az üzletet, a rendőrök négy napon belül elfogták a tetteseket.

A nyomozás eredményességi mutatóját illetően is javultak a számok. 2015-ben 61,7%-ra emelkedett a 2014-es 53,7%-ról.

A rendőrség részt vett a nagyobb rendezvények biztosításában is, ahol számíthatott az esztergomi és kertvárosi polgárőrök munkájára is. Másik nagy stratégiai partnere, az Esztergomi Önkormányzat közvetítésvel pedig hozzájutottak egy extra felszereltségű Suzuki Vitarához is. Az önkormányzat továbbá segítséget nyújott a kertvárosi szolgálati lakás felújításában is, ahová így beköltözhetett egy rendőr házaspár is.

Nevelnek is a rendőrök

A rendőrök négy esztergomi óvodában is jelen vannak az Ovizsaru program keretében, közben a Gyakorló és a Babits iskolákban beindult a D.A.D.A. program is. A Balassi és Géza Fejedelem iskolákban pedig a kapitányság bűnmegelőzési tanácsadója tart rendszeresen előadásokat, a diákok és a szülők személyesen is fordulhatnak hozzá. Az iskolák vezetői elismeréssel nyilatkoztak a tanácsadó munkájáról, akinek sikerült javítania a diákok morálján.

A beszámoló a csütörtöki testületin kerül a képviselő-testület elé.

(forrás)