Krimibe illő maffiafogó a Prímás-szigeten, autós kordon a Táncsics úton

Krimibe illő maffiafogó a Prímás-szigeten, autós kordon a Táncsics úton

2016. 04. 12. 15:01

Egy 1991-es történet részleteit elevenítjük fel a Szeretgomon. Összehangolt rendőri akció zajlott a szigeten, a behajtást korlátozták, a taxisok kordonja volt a második vonal. A zsarolókat végül a csúcszsaru, Tonhauser László segítségével sikerült elfogni.

Fotó: Esztergom és Vidéke, 1991. február 8.


 

1991-ben Esztergom újra a bulvárvilág érdeklődésének középpontjába került, ugyanis maffiózok tették be a lábukat a Prímás-szigetre. Az alvilág lecsapott az akkor még csonka híd királyváros hídfőjénél, a rendőrség viszont nem habozott sokáig, végül összehangolt akció révén sikerült elfogni a bűnözőket. A magyar gengszterkorszak sűrűjében kicsit Esztergom is ízelítőt kaphatott az izmosodó maffia módszereiből.

Az Esztergom és Vidéke tudósítása szerint maga Tonhauser László rendőr alezredes, az Országos Rendőr Főkapitányság nemzetközi- és kábítószer bűnözés elleni szervezetének vezető-helyettese is elismerte a rendőri erők profi munkáját.

Mi történt 1991 januárjában a Prímás-szigeten, a csonkahíd felhajtójánál lévő kis bárban?

Január 24-én a rendőrség névtelen telefonhívást kapott, miszerint a hídfőnél üzemelő koktélbár személyzetét és „fegyveres” különítmény lepte meg, a váratlan vendégek védelmi pénzt követeltek tőlűk. Később a bár tulajdonosa elmondta, hogy egy 20-30 fős brigád husángokkal, botokkal berohant a vendéglátóegységbe és bezáratta azt. A megelőző napokban már voltak jelei a támadásnak, de a tulajdonos nem vette komolyan a fenyegetést.

A következő látogatásra viszont már a rendőrséget is felkészítették. Így a zsarolók csapdába futottak.

A hatóságok először csak kamerákkal figyelték az eseményeket, ahogy megérkezett a maffia előörse, majd sorban érkeztek a luxuskocsik a bár bejáratához. Az ajtó alé álltak, és bekapcsolták a járművek reflektorait is. A rendőrség közben előkészítette az akciót, így lezárták a szigetről kivezető utat, biztosítékként pedig bevonták a taxisokat is, akik második kordonként terpeszkedtek az úttesten. Emellett az akcióban részt vett a határőrség, a tűzoltóság, és a Volán is.

A rendőrők egy szemvillanás alatt „szinte a földből bújtak elő”, lefegyverezték a negyven zsarolót, majd az Esztergom Szálló előtti téren vonták őket össze. Később buszokkal szállították tovább a tetteseket. Az igazoltatás sem ment könnyen, többen hamis iratokkal rendelkeztek, néhányan pedig szír és román útlevelekkel próbálták bizonygatni személyazonosságukat. Mint utóbb kiderült, a bűnbanda tagjai nem esztergomiak voltak, csak átruccantak, hogy védelmi pénzt hajtsanak be az esztergomiaktól.

2016. 04. 13. 9:44

A helytörténet rovatban heti átlag egy ilyen cikket le szoktunk hozni. A világháborús cikksorozat most épp szünetel:

https://www.szeretgom.hu/taxonomy/100-helytortenet

 

2016. 04. 12. 22:54

Véleményem szerint a jelzett helyen nem appartmant kellene építeni, hanem meghagyni egy olyan területnek, ahová a fürdő területét bővíteni lehetne, ha már MT. és többsége ilyen szerencsétlen helyre tette, az élményfürdőt.

Meg lehet nézni, az országban szinte mindenhol, a lakott területtől távolabb építették fürdőt, ahol 100 év múlva is lesz hely bővíteni, ellentétben az esztergomi helyzettel.

2016. 04. 12. 22:38

Lehetseges, hogy frissebb hir nincs Esztergomban?

 

2016. 04. 12. 17:52

Szabad tudni hogy a tisztelt visszaemlékező miért cibálta elő ezt az esetet? Mi célból?