Vae victis

Vae victis

2016. 03. 02. 19:36

Kr. előtt 387-ben az itáliai Allia folyó közelében a rómaiak vereséget szenvedtek a galloktól. Brennus gall vezér kifosztotta Rómát, majd a városlakóktól aranyat követelt, aminek a leméréséhez hamis súlyokat használt. Amikor ezt a rómaiak észrevették Brennus pökhendi módon a mérleg serpenyőjébe dobta a kardját és kimondta megalázó szavait : Vae Victis- Jaj a legyőzötteknek.

vae victis

Gimesi Sándor nagy múltú és sikeres cége a Giegler Kft. és Esztergom Város Önkormányzata korábban szerződést kötött a Prímás-szigeten található mélygarázs megvásárlására. Emlékszünk, ezt volt az, amikor Meggyes Tamás egy magán vállalkozás érdekében lehülyézte az esztergomiakat. A Giegler Kft. Gimesi Sándorral az élen beszedte a közel 1,2 milliárd forint vételárat. Biztosan szüksége volt a példaértékűen szakszerű munka befejezéséhez, az alvállalkozók kifizetéséhez, a céget terhelő adók és járulékok rendezéséhez.

Aztán a Giegler Kft-nek ez nem volt elég. Úgy gondolta, hogy az Önkormányzat egyszer-egyszer késlekedett a vételár egy-egy részletével, meg ott volt az adósságrendezési eljárás is, ezért neki ezen összeg után bizony kamat is jár. Csak nem foszthatja meg a prudensül gazdálkodó cégét attól, ami jogszerűen jár. Pert is indított Esztergom Város Önkormányzata azaz minden esztergomi ellen, hogy fizessenek neki ki 53.112.561 Ft-t. A bíróság helyt adott a keresetének első és másodfokon is és Esztergom Város Önkormányzata 2015 májusában jogkövető módon ki is fizette ezen összeget. Vae Victis- gondolta Gimesi Sándor.

Esztergom Város Önkormányzata azonban a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel. A Kúria úgy látta, hogy a kamat nem jár a Giegler Kft-nek és elutasította Gimesi Sándorék keresetét. A Gimesi Sándor vezette Giegler Kft-től azonban távol állt a jogkövetés, önként nem fizettek, mi több jogorvoslati kérelemmel fordult a bírósághoz, aminek illetékének megfizetésére illetékfeljegyzési jogot kért, mondván nehéz a helyzete, nem maradt semmi a kicsinyke 1,2 milliárd forintból. Ez a kicsiny összeg csak úgy eltűnt ebből a cégből és senki, sem a rendőrség, sem ügyészség, sem senki más nem kérdezte, hogy hogyan és hová. Közben a bíróság elrendelte a végrehajtást a Giegler Kft. ellen.

Mielőtt a gallok végleg kifosztották Rómát és a váltságdíjat elvitték volna megérkezett a római Camillus seregével. Camillus úgy gondolta, hogy vassal és nem arannyal kell megmenteni a várost, a hazát. Katonái kiűzték Rómából a rettegett Brennust. Róma ezer éves története kezdetét vette, Brennus meg maradt egy fájdalmas, de rövid epizódnak.

 

2016. 03. 05. 19:45

Más cikkek hozzászólásaiban olvasható névsorok alapján úgy tűnik, hogy a gallok még a városban vannak, Camillusnak se híre, se hamva.  Ha így folytatódik Vercingetorix  Alesiánál kerítésen kívül lesz és ruhában fejezi be a csatát, mint született római...:)