Az év utolsó testületije percről percre

Az év utolsó testületije percről percre

2015. 12. 22. 8:15

Szöveges közvetítéssel jelentkezünk a Városházáról.

Napirendi pontok

 

Mennyi az annyi? Jutalmak a városvezetőknek?

 

10:12 - Köszönjük a figyelmet!

10:06 - Szerencsés Gergely: gyakran munkaidőn kívül vállalta a felkéréseket. Bánhidy: ezek a hozzászólások is megerősítettek, hogy befogadjam a módosítást. Hathavi jutalmat kap Romanek Etelka, elfogadják.

10:05 - Tordainé Vida Katalin: mindenki emlékezhet arra (egész Esztergom!), hogy miylen állapotban vettük át a várost. Nem volt közvilágítás, nem volt tömegközlekedés, nem volt rend. Amit polgármester asszony az elmúlt időszakban tett, az kiemelkedő, átlagon felüli. Ráadásul az, hogy ennyi nyilvános eseményen részt vett az csak a ráadás.

10:02 - Alberti: ha néha nem gördülékenyek a dolgok, az amiatt lehet, mert iszonyatos teher van rajtunk. Erőn felül teljesít polgármester asszony, fontos üygekben éjszaka kapok tőle e-mailt. Igenis megérdemli a jutalmat.

10:00 - Romanek Etelka: nagy élvezettel hallgattam végig önt. Rengetegen kaptak jutalmat a Városházán, illetve a közmunkások is részesültek hasonló jótéteményben.

9:58 - Nyíri: a felsoroltak, amivel alátámasztják a jutalmakat mind mind polgármesteri munkakör. Ezekért nem lehet jutalmat adni. Vannak pozitív dolgok, ezt nem szeretném elmismásolni, de jó néhány homokszem akad még, amit ki kell söpörnünk. Nagyobb kompromisszumkészség kellett volna esetenként.

 

 

9:52 - Romanek Etelka jutalmáról. Bánhidy: a város megítélése rendkívül sokat változott, rengeteg ügyben áll harcban a polgármester. A város lelki békéje lassan helyreáll. Romanek: kínos ezeket végighallgatni, de én ragaszkodtam ahhoz, hogy ezekről nyílt ülésen tárgyaljunk. Sasvári: hathavi jutalom indokolt! Alberti Péter is támogatja a módosítást.

9:48 - Nyíri: ezek a feladatok a munkakörhöz tartoznak. Nem megy át a módosítás, háromhavi jutalmat kap az alpolgármester.

9:47 - Módosítás. Kéthavira módosítanák a háromhavi jutalmat Bánhidy László számára.

9:46 - Jutalmak. Romanek Etelka: meglehetősen keményen dolgoztunk az elmúlt egy évben, sok volt a munka. Ezt mindenki láthatja az Esztergom újságban felsoroltakból is.

9:45 - Jogvitás ügyekről 2016-tól a képviselő-testület is folyamatos tájékoztatást kap majd (Dr. Alberti Péter javaslata).

9:43 - Zavar támadt az erőben. Nem tudják eldönteni, hogy tárgyalták-e a bizottságok a kérelmet. Végül elfogadják a javaslatot.

9:40 - A volt Megyeháza udvarából (ez most az Önkormányzat parkolója) szeretnék lőni a tűzijátékot idén (Moriani Kft. kérelme).

9:34 - Nyíri Attila: mit akarunk most tulajdonképpen ezzel a bizottsággal? Ha a Roma Foglalkoztatási Kft. hamarabb benyújtotta a kérelmét, miért nem kötöttünk velük szerződést? Azért akarják bevonni a kertvárosi intézmények vezetőit is, talán mert a kertvárosi oktatási komplexumoknak félelmei vannak, hogy az új intézmény elszipkázná a gyerekeket? Romanek: nem erről van szó, több szempont tud majd érvényesülni az új tagok bevonásával. Nincs semmi mögöttes szándékunk.

9:31 - Bizottsági tagok: Tordainé Vida Katalin, Erős Gábor, Meszes Balázs + Tóth Tamás, Nyíri Attila, az Arany János Iskola igazgatója, illetve a Kertvárosi Óvoda vezetője (a plusz tagokat Sztojka Lajos javasolta).

9:29 - Arany János Iskola volt épülete. Ketten is bejelentkeztek érte. A jövőben tervezett Waldorf Iskola és a Roma Foglalkoztató és Oktatásszervező Nonprofit Kft. Eseti bizottságokat hoznak létre a kérelmezőkkel folytatott tárgyalások lebonyolítására.

9:21 - Megpróbáljuk tovább csökkenteni a díjakat jövőre.

9:15 - Hulladékdíj csökkentés a jövőben? Az Önkormányzat levelezett az üzemeltetővel, néha viszont válasz sem érkezett a megkeresésre.

9:12 - Módosíthatják az Investor 2005 Kft-vel kötött szerződést. Ők építik a wellness hotelt az élményfürdő mellett. Ez sürgősségi lesz majd. És zárt ülésen.

9:02 - Köszöntjük olvasóinkat!

2016. 01. 05. 5:51

Igaz,nagy munka.

2016. 01. 04. 19:50

Kedves Szende!

Már ne is haragudj, de az általad említettek: "Sok ember dolgozik  3 műszakban erejükön felül (például a kórházakban,tűzoltóságon,rendőrségen)őket is jutalmazták?" hogyan mérhető olyan felelősségteljes munkához, mit egy kiállításmegnyitó, vagy egy park, játszótér stb megnyitása? Képzeld magad bele, hazamész, aztán ki kell öltöznöd, mert valaki a legképtelenebb időpontban megnyit egy kiállítást, amin neked kötelező ott lenned, el kell beszélgetned az illetékesekkel, száraz pogácsát kell rágcsálnod, stb-stb. 

Remélem belátod, azért ezt jutalmazni kell!

2016. 01. 04. 15:39

Napok óta mást sem hallottunk a médiában mint ,hogy a Balaton parti városokban jutalmakat osztogattak a polgármestereknek,érdekes,miért nem azokról írnak ahol nem osztottak?

Biztosan sok kistelepülés van az országban ahol nem csak jutalmakat nem tudtak osztani,ráadásul még a bérüket is jócskán csökkentették.

Sok ember dolgozik  3 műszakban erejükön felül (például a kórházakban,tűzoltóságon,rendőrségen)őket is jutalmazták?

2016. 01. 04. 15:21

Véleményem szerint annak eldöntése, hogy megérdemelt e az a pénz vagy sem? Nehéz eldönteni. A legnagyobb problémát abban látom, hogy nagyon egyoldalú ez az egész. Először is a közpénzen élő(sködők) túl vannak fizetve, különöskép az átlag bérek figyelembe vételével. Másodszor pedig ami ennél is fontosabb, ezekhez a kiváltságokhoz semmi felelősség nem társul. Ez józan ésszel felfoghatatlan. Amikor akár egy embert, akár egy csoportot, felruháznak kiváltségokkal és jogokkal, anélkül hogy bármi féle felelősséggel tartoznának. Ez csakis anarhiához vezethet. Jog és felelősség úgy összetartoznak, mint a be és ki légzés.

Ennyire bilincsben lenne már az "Ember" szelleme hogy ezt szó nélkül eltűrik?

2015. 12. 29. 14:58

A jótékony felajánlást én is hiányolom.

, ha már a hivatalos munkáért jutalom is jár.

2015. 12. 29. 10:27

Egyetértek. Kacsintás

2015. 12. 28. 23:43

    Most bedobták, hogy a Roma Foglalkoztató is pályázik a Kassai u. l3. épületért, ami már évek

    óta üresen áll.  Én úgy látom, hogy nem akarják odaadni a Valdorfnak. Egy Kft. fontosabb

    lenne, mint egy oktatási intézmény? Ekkora épületet egy Kft-nek? Nem lenne pazarlás?

    A volt Hell iskola területén lévő un. szállásépületet is felújíthatná magának a Roma Fog-

   lalkoztató.

2015. 12. 23. 23:48

Nem értelek félre. Én is alkalmazottakról beszéltem. Hát hiszen még én is egy időben - presales mérnökként - 90-10-en voltam, vagyis a bruttó bérem 10%-át csak negyedévenként akkor kaptam meg utólag, ha a sales-eink hozták a számaikat.  De ismertem helyeket, ahol a kereskedők 50-50-en voltak tartva. Ki mivel motivál, hol mennyire fontos a motivált munkaerő... Amúgy meg kb. az a véleményem erről, mint Louis CK-nek: https://www.youtube.com/watch?v=ty2NorHigBM

 

2015. 12. 23. 23:13

János, félreértesz! Én alkalmazottakról beszélek. Például egy dohánybolti eladóról! Ne gondold, hogy az ő fizetése függ a forgalomtól. Legfeljebb ha nem megy a bolt, nincs forgalom, kirúgják. Ha nagy a forgalom, dolgozhat, és keres amennyit keres. Vagy nézz meg, egy áruházi eladót, vagy pénztárost. Neki sem "forgalomfüggő" a fizetése. (illetve az, ha nincs forgalom, megszűnik a munkahelye, és kirúgják. Egy kereskedő vállalkozó esetében, teljesen igazad van!

2015. 12. 23. 22:51

Amúgy az tényleg szimpatikusabb indoklás lenne, hogy "Kedves Esztergomiak, elköltöttünk itt a városban idén mindenféle dologra x milliárd forintot,  esküszünk nem loptunk belőle egy fillért sem, úgyhogy szerintünk ez most nektek megér x millió forint jutalmat. Ha valakinek gondja van ezzel, írja le egy papírra, majd törölje ki vele a fenekét, csá."

 

2015. 12. 23. 22:32

 Ahogy "nevetséges" egy kereskedelemben dolgozó nettó hetvenhatezer forintos fizetése is.

Az a baj, hogy én olyan helyeken "szocializálódtam", ahol a kereskedők bére erősen függött a forgalomtól: ha jól ment a bolt, ők is nagyon jól jártak, ha visszaestek a bevételek, ők is összébb húzódtak. Sosem értettem, hogy miként lehet kereskedelmi pozícióban nem így dolgozni, hogy lehet nem anyagilag érdekeltté tenni a plusz teljesítményre az embereket ilyen helyeken. Így aztán értelmezhetetlen a számomra ez a nettó összeg meg a kereskedelem. Egy jó kereskedő nagyon könnyen megkeres egy hónapban milliós nagyságrendet, kvázi bármiből, akármiből. Főleg manapság, emberek gazdagszanak meg relatíve gyorsan abból, hogy találnak valami random kínai gyárat akitől berendelnek 3 konténer árút (bármit), és itthon eladják valami gyorsan összedobott webshopon keresztül a beszerzési ár 8-10-szeresén. Pl nézd meg ezt, szelfibot 2,5 ezerért: http://www.proda.hu/products/selfie-bot-exponalo-gombbal-teleszkopos, ugyanilyeneket próbáltak eladni nekünk nyáron Isztambulban 15 líra körüli áron indulva, aztán 30 méterrel később már volt aki 7-8 líráért odaadta volna (nem vettünk). Ugyanez, de konkrétan ugyanez a termék DH Gate-en, DHL-lel Kínából az ajtódig szállítva 3,4 USD, vagyis kb egy ezres, de ha 300 felett rendelsz, akkor már csak darabonként 720 forint. Itthon ebből lesz 4 ezer forint áthúzva 2,5 ezer... És a DHGate-en nem a gyártók vannak fent, ezek is kereskedők, akiknek már van hasznuk a cuccokon. Hát ez a magyar kereskedelem...

DE innét lentről, ahol pár ezer forint megélhetési gondokat okoz, ezek az összegek nem nevetséges összegek.

Nem az összegre mondtam, hogy nevetséges, de mindegy is. Értem én, hogy lentről... persze. 

2015. 12. 23. 20:41

János: igazad van, ez nevetséges!!! Ahogy "nevetséges" egy kereskedelemben dolgozó nettó hetvenhatezer forintos fizetése is. Ahogy "nevetséges", az olyan törvény, ami azt írja elő, hogy a polgármesternek kell ajánlani az alpolgármestert, és az alpolgármesternek a polgármestert. Tele van az életünk"nevetséges" dolgokkal. Azért elgondolkodtam azon: Peking lakóinak a száma közel tizenötmillió, és van EGY polgármestere, akinek napi huszonnégy óra áll rendelkezésére, és elvégzi a munkáját. New York városa, közel nyolc és félmillió lakosának EGY polgármestere van, aki elvégzi a munkáját, és napi huszonégy óra áll a rendelkezésére. Aztán itt van Esztergom, kevesebb mint harmincezer lakossal, és van egy polgármestere, akinek szintén huszonégy óra áll a rendelkezésére. Én úgy gondolom, (lehet hogy nincs igazam) ha a polgármesternek mindent magának kell csinálnia, akkor valahol baj van! Nem ragozom, mint a lentiekben írtam, lehet hogy TÉNYLEG MEGÉRDEMLIK A JUTALMAT, ezt én nem tudom, a rendelkezésemre álló információkból megítélni. DE innét lentről, ahol pár ezer forint megélhetési gondokat okoz, ezek az összegek nem nevetséges összegek.

2015. 12. 23. 17:41

Jogos... A törvényben külön gáz, hogy a képviselők esetében nem rendelkezik hasonlóról, egyszerűen nem adható - vagy vonható le...

2015. 12. 23. 17:09

Havi bruttó 500 ezer forint a polgármesteri fizetés. Mutassatok még egy 8 milliárdos éves árbevételű organizációt, aminek a vezetője ilyen nagyságrendben keres. Ez nevetséges, a legrosszabb kádári hagyományokba nyúlt vissza a kormány, amikor ezt a fizetési szintet törvényileg előírta. Ugyanígy nevetséges amit a képviselők kapnak. Sokkal nagyobb a felelősségük és sokkal több múlna a munkájuk minőségén ennél. Ha képviselői jutalmak is lennének biztosan bele kellene faktorálni, hogy melyik képviselő körzetében lett készen az óvodai felújítás, és melyikben nem. Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal hogy a belvárosi óvoda kapcsán NAGYON nem vagyunk elégedettek a belvárosi érdekek képviseletével...

2015. 12. 23. 15:05

Kár ezen tipródni! Jár és kész, de sajnos még meg is kell szavazni. És mindenütt megteszik az országban, ahol a polgármesteré a testület. A furcsa csak az, hogy minden  a polgármesternek illetve a nyugdíjas alpolgármesternek  köszönhető. Ezek szerint a testület nem dolgozik, az érdemből nem jár nekik semmi. 

A rendezvényeken nem csak a két jutalmazott jelenik meg, ( néha késve mint láthattuk Reményi Károly estjén az alpolgi -lihegve - ) hanem a képviselők is. Ők valóban a szabadidejük terhére. Nekik miért nem jár" jutalom megjelenési díj" ?? 

2015. 12. 23. 9:25

Összességében jó lenne látni a komplett előterjesztéseket, mert amit kiszemeztek belőle, az kicsit arcpirító. Elindítani egy futóversenyt, vagy koszorúzni egy ünnepségen talán nem túl kiemelkedő feladat egy polgármestertől, ahogyan egy alpolgármester is többre hivatott, mint külföldről érkezett diákokat fogadni a nagyteremben, vagy zsűritagnak lenni egy versenyben. 

 

Nyilván szól az előterjesztés arról, és ezért lenne jó teljes egészében olvasni, hogy hány vállalatot, vállalkozást telepített a két városvezető Esztergomba az elmúlt időszakban, ez hány munkahelyet termetett, hány család megélhetését garantálja a kontraktus, ezáltal mennyi működő tőke áramlott a városba? Városmarketingben mit értek el, mennyivel több látogatója volt a városnak, ez ,mennyi plusz bevételt hozott a korábbi időszakhoz képest?   A testvárvárosi kapcsolatok révén hány diák folytathatja tanulmányait külföldön, hány kitűnő képességű diáknak sikerült ösztöndíjat biztosítani, milyen források felkutatásával és megnyerésével? 

2015. 12. 23. 6:18

Most megvilágosodtam: a vonatkozó jogszabályok szerint polgármester esetében csak az alpolgármester, alpolgármester esetében csak a polgármester lehet előterjesztője a jutalmazásnak, amiről azután a testület dönt. A törvényalkotó ezek szerint a párttitkár-tanácselnök gyakorlatból merített ihletet...

2015. 12. 22. 21:24

Igazad van!

2015. 12. 22. 20:05

Igazából nincs meg a kellő információm, az elvégzett munkájukról, ezért én nem is vonom kétségbe, hogy megérdemlik é!  Tiszta szívvel kívánom nekik, ha a lelkük mélyén úgy érzik, megérdemelték, használják az összeget egészséggel! DE! Ami engem pirulással tölt el, az a pártállami emlékek. Miért nem egy bizotság, vagy egy olyan képviselő terjesztette elő ez a jutalmazási kérdést, aki tudja ezeket az információkat? Már elnézést a hasonlatért, de első olvasatban ez jutott az eszembe: A párttitkár ajánlotta , hogy jutalmazzák meg az igazgatót, az igazgató ajánlotta hogy jutalmazzák meg a párttitkárt. Lehet hogy azok is megérdemelték, nem tudom, DE nem egy ízléses megoldás! Nekem csak ennyi volt a gondom, a hír megjelenésekor, és ezért hiányoltam, hogy a "tanácsadók" miért nem jelezték, hogy ez nem igazán ízléses dolog!

De továbbra is maradok tisztelettel: percjelző

2015. 12. 22. 12:12

A migrációs nyomás miatt, a határon teljesítő rendőröknek -sajtóhírek szerint- vissza kell fizetniük még karácsony előtt a túlóra megváltásáért kapott pénzüket, mert nem az 1000-2000 Ft járt volna óránként, hanem 90,-Ft. Furcsa egy világban élünk! Tényleg cudar dolog lehet polgármesterként, vagy alpolgármesterként munkaidőn túl dolgozni, miközben az ember azt gondolná, hogy ezekhez a megszerzett feladatokhoz csak képletesen társul munkaidő. A közösséget szolgálni nem lehet napi 8 órában és ezt nyilván minden érintett tudta, amikor elindult a posztért. Most arra hivatkozni, hogy sokszor éjszaka küldött e-mailt a polgármester fontos ügyekben, eszembe juttat egy filmet Meggyesről. Ő is éjszaka dolgozott, ő is nyilván komoly jutalmakat kapott. Így őrzik a lángot mifelénk. 

Azt egyébként jó olvasni, hogy az önkormányzatnál, de még a közmunkásoknál is volt jutalmazás, csak azt felejtik el odaírni, hogy ők hány havi juttatást kaptak jutalomként.  Láthattuk, hogy a Vaszary Kolos Kórházban is volt jutalmazás, nem ártana ott is megjegeyzni, hogy személyenként hány havi jövedelmet vettek fel az életmentők?!

 

Kíváncsian várom, hogy lesz-e polgármesteri, alpolgármesteri jótékony felajánlás a megkapott összegből.