Milliárdokkal pörgetik fel az útépítést, Esztergom az egyik nagy nyertes

Milliárdokkal pörgetik fel az útépítést, Esztergom az egyik nagy nyertes

2015. 12. 03. 19:24

A kormány döntött a Modern városok program keretében az uniós pénzből nem finanszírozható főutak fejlesztéséről, további 579 milliárd forint érkezik útépítésre az elkövetkező időszakban. Közben elolvashatják a 102-es út tervezgetésének rövid történetét is.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint 2017 és 2019 között 579 milliárd forint jut útépítésekre. A 2015-ös és a 2016-os költségvetésben már szerepel összesen 171 milliárd forint ilyen célra.

 

Állami forrásból épülhet meg a tervek szerint Sopron, Szolnok, Békéscsaba felé gyorsforgalmi út, valamint fejleszthető Ózd, Debrecen, Győr és Esztergom közúti kapcsolatrendszere is. A határozat szerint így megvalósulhat a várva várt 102-es gyorsforgalmi út megépítése is, amely a tervek szerint Esztergomot köti össze majd az M1-es autópályával.

 

Jut eszünkbe: Jól jönne egy teherhíd is!

 

Az út eszmetörténete dióhéjban

 

Még 2012 novemberében kötött stratégiai megállapodást a kormány és a Magyar Suzuki Zrt., amelyben az Orbán-kabinet garantálta az Esztergom és az M1-es autópálya közötti csatlakozást biztosító útszakasz megépítését. 2013-ban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzést írt ki a főútvonal megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. Végül a Via Futura Kft. nyerte a tendert, akik 2014 nyarára készültek el az előzetes vizsgálattal.

 

Miért fontos az új szakasz, és mi lenne még ennél az útnál is kedvezőbb Esztergom számára? A témáról ITT olvashatják el rövid értekezésünket.

 

Kezdetben 2X1 sávos lett volna az út, idővel pedig további két sávval bővítették volna, majd kormányzati nyomásra módosították a terveket, így már a kezdet kezdetén is 2X2 sávval számolhatunk. A változtatás viszont újabb hónapokkal tolja el a beruházás megkezdését, nem beszélve a kivitelezési munkálatokról. A legfrissebb prognózis szerint 2019-re készül el az út (Orbán Viktor a Suzuki gyár új modelljének avatásán 2018-at is képbe hozta); bár egy augusztusi szimpóziumon elhangzott a lehető legrosszabb forgatókönyv is, amely azzal számolt, hogy a folyamatos változtatások miatt talán 2020 utánra csúszik a beruházás finise.

 

Aztán novemberben már arról értesülhettünk, hogy az Esztergom és az M1-es autópálya közúti kapcsolat fejlesztése címet viselő beruházás kapcsán műszaki tanulmánytervet, megvalósíthatósági tanulmányt és környezeti hatástanulmányt kell készíteni. Most pedig bejelentették az útépítésre szánt összegeket is. Így talán azoknak az optimistáknak lesz igazuk, akik titkon abban reménykednek, hogy 2020 előtt már Esztergomból hasíthatnak a friss aszfalton az autópálya felé.

 

MTI/Szeretgom

2015. 12. 04. 18:01

Álláspontom szerint - és nem vitainditónak szánva - ehhez viszont Esztergomnak már régen publikus és legalább 15 éve már kész Urbanisztikai programjának kellene lenni (de nem olyannak, mint a légvárat épitő "gyarapodás programja" volt), hanem egy technokrata ütőképes concepciónak, amit nem képes a politika sem magaalá gyűrni!

Azért azt hagy jegyzem meg, hogy a város belső úthálozatának a nyomvonala még mindig középkori, ami alkalmatlan arra az elcseszett "intermodális" csomopont megteremtésére is, amely a szó szakmai jelentése szerint is a város központjában kellene, hogy legyen és nem a város peremén!

Ami lehetne is, ha már 1896 -ban ésszel gondolkodtak volna a városatyák és nem a város szélére engedélyezik a vasútállomás megépitését.

És szintén álláspontom szerint: felfogásbeli változtatásra ma is van esély - csak akarni kell - de ahhoz meg arra alkalmas város atyákra volna szükség, és nem a behodólást erényként  megélő alatvalókra!