Ingyenesen lehetne használni a Bástya-parkolót

Ingyenesen lehetne használni a Bástya-parkolót

2015. 06. 10. 17:27

A Bástya Áruház parkolóját még 2010 előtt szüntették meg, később 2011-ben a város murvás burkolatú parkolót alakított ki a tulajdonában álló területen. Most díjmentessé tennék a parkolást.

2008. március 7-én az említett területre bérleti szerződést kötött egymással az önkormányzat és a Regia Civitas Szálloda és Fürdő Beruházó és Üzemeltető Kft., a bérleti szerződés azonban később nem lépett hatályba, egyúttal a területre tervezett beruházás is meghiúsult, a korábbi elképzelések helyett így átmenetileg fizetős parkolási övezetbe sorolták a Bástya-parkolót.

 

A rábízott feladattal azonban nem tud megküzdeni a murvás burkolat, a gyakori esőzések időről időre teljesen lehetetlenné teszik a parkoló használatát és folyamatosak a gépjárműkárok is. A Regia Civitas elhúzódó jogügyletei és a folyamatban lévő birtokvédelmi per miatt viszont számolni kell azzal, hogy még hosszú ideig közparkolóként fog funkcionálni, ugyanakkor az önkormányzat hozzáteszi: "... a parkoló burkolata a a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szerint nem felel meg a fizetős közparkolóhelyek műszaki előírásainak..."

 

Így a város az előterjesztés szerint június 15-től december 31-ig ingyenessé tenné a területen a várakozást, ez idő alatt pedig megoldást keresnének a Regia Civitas Kft.-vel kapcsolatos jogi viták lezárására annak érdekében, hogy az ingatlan végre rendezett városképet kaphasson. A holnapi rendkívüli testületin döntenek az előterjesztésről.

 

2015. 06. 13. 10:07

Szomorú ez a kép, a belvárosról, mintha szándékosan pusztítanák le.

A Széchenyi tér elnéptelenítése abszolút szándékos volt a városvezetés részéről, a többi jön magától. Nem nagy öröm a belvárosban lakni - aki teheti előbb-utóbb menekül. Aki nem teheti, az meg tűri a forgalmat, zajt, a hajnali ordibáló részegeket, a még éjfél után is az utcára dübörgő szórakozóhelyek mocsokját. Valahogy ebben sincs kultúra ebben az országban, amit tisztelni lehetne...

De  a zártkertekről is. Gondolom a homeless-ek sem azért vannak ott, hogy gazdálkodjanak, kertet műveljenek, pedig idejükből kitelne.

Tavaly beköltözött egy csapat a szomszédos telekre, az ottani romos nyaralóba. Előtte se volt szívderítő látvány a környék, de azt nem gondoltam, hogy konkrétan emberi fekáliát fogok tavasszal lapátolni a környező bokrok alól, mindenhonnan. Amikor felhívtam tavaly a tulajdonost, hogy csináljon valamit, inkább abban maradtunk, hogy nagyon szívesen eladná az egészet. Megállapodtunk az árban, aláírtuk a szerződést, idén tavasszal engedélyezte is az összes hivatal az adásvételt. A hajléktalanokkal még ősszel beszéltem, hogy felőlem tavaszig maradhatnak, de ne csináljanak bajt. Márciusban aztán eltűnt 90 méter hosszabbító kábelem, és elegem lett: lelakatoltam mindent amikor nem voltak ott. 

A fitalok pedig, Tisztelet a kivételnek, mert gondolom azért akad, a helyett hogy kertet művelnének, inkább a multiknál költik a pénzt.

Nem akarlak elkeseríteni, de az ember a kertműveléshez szerszámokat, eszközöket szintén a multinál vesz. Sztereotíp hülyeség ezt a két dolgot így szembeállítani egymással. Aki kertet művel, az azért teszi, mert rájött, hogy az neki valamiért jó - pl. oldja vele a stresszt. Generációk nőnek fel úgy, hogy a közelébe nem kerülnek annak, hogy kipróbáljanak ilyeneket - hány fiatalt nem visz el senki idősebb ma már horgászni, vadászni, szőlőt metszeni, krumplit kapálni - vannak ennél sokkal fontosabbnak gondolt dolgok amikkel a fiatalok idejét eltöltetik az idősebbek, aztán mindenki csodálkozik, hogy kikopnak tevékenységek a civilizációnk érdeklődési köréből...

2015. 06. 12. 23:33

Szomorú ez a kép, a belvárosról, mintha szándékosan pusztítanák le.

De  a zártkertekről is. Gondolom a homeless-ek sem azért vannak ott, hogy gazdálkodjanak, kertet műveljenek, pedig idejükből kitelne.

A fitalok pedig, Tisztelet a kivételnek, mert gondolom azért akad, a helyett hogy kertet művelnének, inkább a multiknál költik a pénzt.

 

2015. 06. 12. 22:09

Azóta a munkahelyek valamint a kereskedelem átvándorolt a város déli részén létrehozott zónákba, a belterület viszont északon (Szentgyörgymező, Szamárhegy, Búbánatvölgy) bővült, a fiatalok ott építkeznek, oda költöznek, sok-sok kilométert kell ingázni, a belváros egyre néptelenebb, a zártkertekben hajléktalanok laknak, ahol még ők sem az már gaz és sűrű cserjés/erdő.

2015. 06. 12. 18:35

Persze lehet a parkolást jobbá tenni, de véleményem szerint ez egy állandóan növekvő probléma lesz, akár a szemét. Túl sok az autó, a terület pedig adott.

A mélygarázsok sokba kerülnek, megépíteni és fenntartani.

Az ilyen méretű és jellegű városokban, mint Esztergom, ami még jóval a gépjárművek megjelenése előtt épült, egész jól meg lehet lenni autó nélkül.

A hatvanas években szinte senkinek sem volt autója, mégis  jól el voltak az emberek. A külterületeken lévő szőlőikbe, kertjeikbe is simán eljutottak , gyalog, kerékpárral, esetleg a távolabbi helyekre busszal. 

De tudom. A FEJLŐDÉS t nem lehet megállítani!

2015. 06. 11. 22:41

Parkolással kapcsolatban szerintem sokan üdvözölnék a NORMÁLIS mobil parkolást, ami Pesten van pl.... Hogy ne egy előre feltöltött kártyával bohóckodjunk, hanem ha kell (pl. kórháznál, ahol kiszámíthatatlan meddig marad az ember), akkor gond nélkül lehessen meghosszabbítani a várakozást. (És nem találomra bedobni 2-3 órányi pénzt...)

2015. 06. 11. 20:05

A kórházi parkolás mikor kerül napirendre?

Addig biztosan nem, ameddig a kórház állami fenntartású - és így nincs jogköre a testületnek rá.

Ugyan úgy a Belvárosi temetőnél miért kötelező a parkolási-díj

Gondolom azért, mert van vagy öt parkolóhely, ami ha ingyenes lenne, mindig tele lenne. Mondjuk így is mindig tele van. Az lesz erre a jó megoldás, ha lesz intermodális és megszűnik a mostani buszvég - annak a helyén lehet egy közpark + autóparkoló kombináció ahonnan kényelmesen sétával el lehet érni a temetőt, kórházat.

2015. 06. 11. 15:56

A kórházi parkolás mikor kerül napirendre?

350Ft/óra,húzósnak tartom.

Az első 20 perc az ingyenes,de ez az  idő arra sem elegendő ha egy idős beteg családtagodat viszed be bentfekvésre egy osztályra.

Ugyan úgy a Belvárosi temetőnél miért kötelező a parkolási-díj,ésa ha már kötelező akkor ott is lehetne az,hogy az első félóra ingyenes.

Mondjuk akik erről döntenek azoknak a munkáltatója az adófizetők pénzéből éves matricára jogosultak,sajnos.

2015. 06. 11. 14:09

És miért nem lehet szombaton ingyenessé tenni a parkolást? Budapesten még Demszky Gábor vezette be, hosszú évekkel ezelőtt.

 

2015. 06. 11. 13:27

Már az előző fideszes többségű képviselőtestület is megtehette volna csak nem szavazták meg.

Ha jól emlékszem Juhász István képviselő úr hozatta rendbe úgy a parkolót,hogy parkolni is lehetett és erre mit tett a Strigónium,kihelyezett parkoló órát,na ez pofátlanság volt,ez sem zavarta a fideszes többségű képviselő testületet.

Törölt felhasználó #43

2015. 06. 11. 11:21

Sosem késő jó döntést hozni.

2015. 06. 11. 8:22

Szerintem attól azért egy kicsit többről van szó, mint egy szimpla csalás, merthogy erről a tényről azok a szervek is tudtak, akiknek nem különben is hívatalból  kötelező üldőzni  az efféle bűncselekményeket is. Vagy ezeknek a szerveknek nincs sajtófigyelő szolgálatuk? Egyálltalán minek van Rendőrség, Ügyészség, Bíróság stb. a városban, ha nem tudnak csak azokról az eseményekről, amire utasítást kapnak a felsőbb szerveiktől!?

2015. 06. 10. 20:58

Ha eddig sem felelt meg a fizetős parkoló minősítésnek, akkor csalásért mikor vonják felelősségre az üzemeltetőt? Éa jogszerűtlenül beszedett pénzt mikor vehetik fel a befizetők, akiket ezekszerint az üzemeltető meglopott! A parkolót meg nem a város tette ennyire is rendbe, hanem a város nagylelkű polgárai közül azok akik inkább viselték a szivükön, mint a város fideszes vezetői! Szerencséremég sokan emlékszünk sokra!