Bástya a rámpán túl

Bástya a rámpán túl

Törölt felhasználó
2013. 11. 22. 14:26

Hosszú évek után végre egy asztalhoz ültek a Bástya áruház elhíresült rámpabontásában érintett felek. Konszenzusos megoldás látszik körvonalazódni a probléma megoldásának ügyében.

Az esztergomi belváros látképét meghatározó, az esztergomi közvélekedésben rendre felmerülő Bástya áruház múltja, jövője volt a témája a „Hogyan tovább Esztergom?” rendezvénysorozat legutóbbi eseményének.

Horváth Béla volt kisgazda országgyűlési képviselő, a Bástya tulajdonosának képviselője kezdésnek tisztázta, hogy a felesége birtokában lévő cég tulajdonosa a Bástya Áruháznak. Majd hozzátette, hogy a korábbi városvezetéssel kialakult problémák, már a múlté, bár jelen pillanatban is több bírósági ügy zajlik a témában. De mivel egy megújulás közepén van Esztergom közélete, különösen a Fidesz szervezete, ezért úgy látja, hogy mindez nagyban elősegíti az ügy rendezését. Horváth Béla leszögezte, egy együttműködő, konszenzusos kapcsolatot szeretne a majdani városvezetéssel kialakítani, és ehhez remek partnernek tartja a megújuló esztergomi Fideszt.

Bástya tulajdonosának képviselője emellett némileg felidézve a múltat kitért arra, hogy a korábbi városvezetés, ahogy fogalmazott esetenként akár törvényen felüli módszerekkel is próbálta érvényesíteni szándékát a Bástya-parkoló esetében, vagy az elhíresült rámpa-ügyben is.

„A bíróság kimondta, hogy a rámpa az áruház része, így mindenképpen megoldást kell találni arra, hogy visszaálljanak az eredeti állapotok. Nyitott vagyok, kompromisszumkész bármiféle városfejlesztési elképzelés illetően” – emelte ki Horváth Béla.

Ezt követően György Róbert a Fidesz Esztergomi Szervezetének elnöke a Bástyát is érintő korábbi beruházási tervet egy megalomán álomnak nevezte, aminek kezdeti fázisa csúfította el a Bátya Áruház környékét, a parkolót és bontatta el a rámpát. Maga a beruházás a teljes belvárosi területet érintette volna, kezdve a műemléki Szent István Strandfürdővel, a Fürdőszállóval, a Zöldházzal, a Bástya-parkolóval és rámpával együtt.

„A jelen állapotot fejleszteni kell, helyre kell hozni, és közösségi élettel kell megtölteni. Mivel pedig személyesen is érintett vagyok a rámpa elbontásában, a bontást végző városi cég akkori ügyvezetőjeként, ezért most mindenkitől, akit negatívan érintett a rámpabontás, nyilvánosan bocsánatot kérek” – fűzte hozzá György Róbert.

Emellett elmondta, hogy az általa vezetett céget a megrendelés időpontjában nemcsak a bontásra, hanem egy új rámpa építésére is felkérte az akkori városvezetés, de mire az ügy odáig jutott, a megrendelők kihátráltak az elképzelés mögül, így az építés elmaradt, de még a bontás sem úgy zajlott, ahogy a cég szerette volna.

„Egyszerűen fogalmazva a társaságot és engem is személy szerint átvertek” – magyarázta a Fidesz-elnök.

„Abban biztos lehet mindenki, hogy az első sorban fogok állni, hogy ezt az állapotot megoldjuk, rehabilitáljuk. Az elmúlt időszakban konkrét tárgyalásokat is folytattunk olyan befektetőkkel, akik nagyon komoly súllyal, befolyással rendelkeznek pénzügyi befektetések terén. Most úgy látjuk, hogy a korábbi 20 milliárdos megalomán elképzelésnek akár a tíz százalékáért is megvalósítható a környék rehabilitációja, úgy hogy érintené a fürdőt, a szállót, a parkolót, a Zöldházat és a Bástya Áruházat és egy új rámpát is. Ez az összeg arra elegendő, hogy egy egészségesen élhető formába kerüljön a város szíve. Ezt pedig, amennyiben kellő súllyal rendelkezik a jobboldal a leendő városvezetésben, akkor az egyik elsődleges feladatának tekintjük” – hangsúlyozta György Róbert.

Horváth Béla hozzátette, hogy jelen pillanatban nyugalom képezi a kapcsolatot a Fidesz Esztergomi Szervezetével, amellyel illetve Völner Pál választókerületi jelölttel szerinte egy új fejlődési pályára állhat majd Esztergom.

„Közösen továbbléphetünk a múlton és együtt gondolkodhatunk, hogy hogyan lehetne Esztergom belvárosát megújítani” – zárta mondandóját a Horváth Béla.

A „rámpa-ügy” eddigi eseményeit kézfogással lezáró Horváth Béla és György Róbert a rendezvény zárásaként kifejtették: békés, összefogáson, megbeszélésen alapuló megoldásra van szükség, korántsem csak a Bástya-áruházat, hanem Esztergom jövőjét illetően is, s mindent megtesznek azért, hogy ez meg is valósuljon.

 


Hídlap/Infoesztergom

2013. 11. 25. 8:44
mina:

Nagy élmény volt a rendezvényen megtudni, Meggyes a hibás. Így múlik el a világ dicsősége. Lehet sorakozni az új hátsónál, mert mi együtt működünk, addig legalábbis amíg majd nem ő lesz a hibás. Így van ez Géza, mondta az anyósom.

"...a bontást végző városi cég akkori ügyvezetőjeként, ezért most mindenkitől, akit negatívan érintett a rámpabontás, nyilvánosan bocsánatot kérek” – fűzte hozzá György Róbert."

Remélhető, hogy e mindenki jövőre sem felejti ezt.

 

2013. 11. 25. 0:05

Nagy élmény volt a rendezvényen megtudni, Meggyes a hibás. Így múlik el a világ dicsősége. Lehet sorakozni az új hátsónál, mert mi együtt működünk, addig legalábbis amíg majd nem ő lesz a hibás. Így van ez Géza, mondta az anyósom.

2013. 11. 24. 17:19

Mit mondjak? "gyönyörű pávatánc" volt!

Titkosított megbeszélés, nehogy már valaki kellemetlen kérdéseket tegyen fel!

"Ezt pedig, amennyiben kellő súllyal rendelkezik a jobboldal a leendő városvezetésben, akkor az egyik elsődleges feladatának tekintjük” – hangsúlyozta György Róbert."

Kérdezem, halkan, (bár eddig sem válaszolt György "úr" soha) Ennél nagyobb súllyal akar rendelkezni, vagy úgy értsük, polgármesterként, blablabla....? Szintén halkan kérdezném, Kinek a költségén, kinek a pénzéből kívánja az engedély nélkül elbontott rampát visszaállítani?

Tudom, kérdésekre nincs válasz, de így marad az emlék: A rampát engedély nélkül elbontotta, György Róbert vezette vállalat.

2013. 11. 23. 4:06

Az illető anno persze egészen mást mondott, meg a mélygarázs is a legkorszerűbb módszerrel van szigetelve, mondta mint felelős műszaki ellenőr. Na igen, Bejo felvételein jól látszott, erről is regélhetne. Szóval nagyon hiteles az illető, ahogy éppen a szél fúj.