Tovább halogatják a szigetcsúcs hasznosítását
Közélet
2015. máj. 6.

<p>Rendkívüli testületi ülést tartott Esztergom Város képviselőtestülete 2015. május 5-én. A testület döntött többek között a Sobieski emlékúthoz történő csatlakozásról, több területbérleti kérelemről valamint a piac házirendjének módosításáról. Az új házirend a cikk alján letölthető.</p>

A képviselőtestület előtt nem sokkal került sor a bírósági ülnökök megválasztására, amelyet a képviselőtestület a korábbi ülésén hagyott jóvá.

 

Az ülésen egyéb elfoglaltságai miatt Juhász István, Sztojka Lajos és Vígh László képviselők nem tudtak részt venni.

 

A korábban kiadott meghívóhoz képest lekerült napirendről a képviselő-testület gazdasági programja, amellyel kapcsolatban várják a képviselők további javaslatait, illetve május 14-én munkaértekezleten (2015. május 14., csütörtök, 15.00) a Városháza nagytermébe vitatják át a programot. Az indoklásban elhangzott: szeretnék a lehető legtöbb észrevételt, ötletet beépíteni a város jövőjét meghatározó programba. Ennek érdekében Romanek Etelka polgármesterasszony arra kéri az esztergomiakat, hogy a körzetük választott önkormányzati képviselői felé jelezzék észrevételeiket, hogy azok megjelenhessenek a gazdasági programban.

 

Romanek Etelka polgármester a napirend elfogadását követően az ülés levezetését átadta Bánhidy László alpolgármesternek. A polgármesternek a Dédai-tó átszakadt gátja miatt a helyszínen kellett segítenie a kárelhárítást a helyi katasztrófavédelem parancsnokaként. A kialakult helyzetre való tekintettel Romanek Etelka mellett a körzet képviselője, Sasvári Viktor is a helyszínre sietett, így tíz fővel folytatódott tovább az ülés.

A testület ezt követően döntött a III. Sobieski János Emlékút elnevezésű projekthez történő csatlakozáshoz. A projekt Sobieski János lengyel király, a párkányi csata győztes hadvezérének életútjának kíván emléket állítani.

 

A testület szintén egyhangúan döntött a 2015. nyári gyermekétkeztetésre történő pályázat benyújtásáról. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban levelében jelezte, hogy lehetőség van az idei évben is a nyári gyermekétkeztetés megszervezéséhez állami támogatás igénybevételére. Az elmúlt évek gyakorlatától eltekintve idén Képviselő-testületi hozzájárulás is szükséges a pályázat benyújtásához.

 

A pályázat kizárólag állami forrást használna fel a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek nyári étkeztetéshez, így az önkormányzatnak saját forrás elkülönítésére nem lesz szüksége.

 

A pályázat benyújtásának határideje május 7., a pályázat által odaítélt összeg kihirdetése június 8-án történik, ezek után lehet meghatározni a támogatásból étkeztetésben részesíthető gyermekek számát. Maga a nyári gyermekétkeztetés június 16. és augusztus 28 között zajlik.

 

A képviselők következő napirendi pontként elfogadták a Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom Nonprofit Kft. 2014. évi szakmai beszámolóját.

 

Hatodik napirendi pontként a testület döntött az I-Pro Hungary területvásárlási kérelméről. A képviselők az illetékes szakbizottságok döntését elfogadva a 4500 Ft +Áfa //m2-árban határozta meg a terület vételárával kapcsolatos ajánlatát. .

 

Következő napirendi pontként a képviselők döntöttek a Ságvári – a testület eggyel korábbi döntése alapján: SZIM – telep egy részének értékesítéséről versenytárgyalás útján. Az Esztergomi Szerszámgépgyár Kft. továbbfejleszteni tervezi vállalkozását, ezért vételi szándékukat nyilvánították ki a területre. Az értékbecslést szerint a telek bruttó értéke meghaladja a rendeletben meghatározott 20 millió forintot, amely fölött versenytárgyalást kell kiírni. 

A képviselők egyhangúan elfogadták a Terézia úton található konténeres üzemanyagkúttal kapcsolatos döntést. Ez alapján Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-vel ingyenes területhasználati megállapodást köt 2017. december 31-ig szóló határozott időre, az esztergomi 19107 helyrajzi számú, természetben a Terézia úton található önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan körülbelül 700 m²-es területrészére vonatkozóan. A KNYKK Zrt. az ingyenes területhasználatért cserébe vállalja továbbá, hogy Esztergom közigazgatási területén 4 db buszmegállót saját költségén felújít, melynek megtérítésére a jövőben nem tart igényt.

 

Következő napirendi pontként a testület elfogadta a Via Bona Foglalkoztatási Nonprofit Kft. területbérleti kérelmét. A kft. a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával kötött szerződés alapján az „Utcából a munka világába” nevű, hajléktalanokat közfoglalkoztatás keretén belül foglalkoztató mintaprogram számára kérte a Dobogókői úton 18201/p-es helyrajzi számú, mintegy 7869 m2-es belterület bérlési lehetőségét. A képzés keretén belül 16 fő, regisztrált hajléktalan munkakereső foglalkoztatását vállalták.


A képviselők döntöttek továbbá a területalapú támogatás igénybevételéről. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 45/2015. (IV.8.) számú, a 2015. évi egységes kérelem benyújtásáról szóló közleménye és a kapcsolódó jogszabályok alapján erről 2015. május 15-ig kell nyilatkoznia az önkormányzatoknak. 

A testület döntött arról, hogy elutasítja a Moriani Consulting Kft. szigetcsúcsra vonatkozó területbérleti kérelmét, mivel az önkormányzatnak a terület hasznosítással kapcsolatban egyéb elképzelései vannak.

 

Korábbi elképzelések:

 

Esztergom Vízi kapuja - tervek

 

Az Erzsébet Iskola tervei - futópálya, játszótér


A nyílt ülés utolsó pontjaként a testület elfogadta az Esztergomi Városi Piac Házirendjét, kiegészítve az érintett bizottságok javaslataival.

 

A nyílt ülést követően a testület további négy napirendi pontot – Heer Lajos intézményvezető kereset-kiegészítése; önkormányzati lakásokkal kapcsolatos döntések; Napos Oldal Egom Kft. bérleti szerződésének meghosszabbítás; önkormányzati és részben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések – tárgyaltak. Utóbbi döntésekről a vonatkozó jogszabályok szerint Romanek Etelka polgármester a következő, munkaterv szerinti képviselőtestületi ülés elején ad tájékoztatást. 

(forrás)
Csatolmányok
2015. 05. 06. 14:08