Sportiskola kezdheti meg működését
Sport
2015. febr. 24.

<p>Az Eurokt-Akadémia Szakiskola sportiskolai képzés megindítását tervezi. Az iskola igazgatója a képviselő-testület elvi döntését kéri. <a href="https://www.szeretgom.hu/content/78418-az-idei-koltsegvetes-targyalasa-testuleti-ules-februar-26-an">Csütörtökön </a>dönt a testület a nyilatkozat elfogadásáról. Az első évfolyam akár már a 2015/16-os tanévben elindulhat.</p>

Kovács Tamás az EUROKT-AKADÉMIA Szakiskola igazgatója még január végén kereste fel az önkormányzatot, levelében az akadémia tervezett sportiskolai képzésével kapcsolatos rövid és hosszú távú terveket vázolta. A Sportiskolai képzés elindításához az önkormányzat elvi döntése szükséges, amelyben szakmailag, erkölcsileg is támogatja a kezdeményezést, későbbiekben pedig térítésmentes létesítményhasználatot biztosítana Esztergom.

 

A sportiskola programot a Magyar Olimpiai Bizottság (a továbbiakban: MOB) indította és koordinálja országszerte, célja az utánpótlás nevelés támogatása, az olimpiai sportágak támogatása a professzionális edzéskörnyezet kialakításával. A levélben az igazgató arra is kitér, hogy a környéken nincs ilyen jellegű iskola, így hiánypótló vállalkozásként indulnának. Az előzetes egyeztetések szerint a MOB is üdvözölte a sportiskolai képzés meghonosítását a városban.

 

Első évfolyam 30 diákkal indulhatna a 2015/16-os tanévben, majd azt követően felmenő rendszerben. Amennyiben a diákok nagy része igazolni tud nemzetközi és hazai eredményeket, akkor normatív támogatáson felül a MOB plusz anyagi forrást is tud biztosítani. A környék egyesületeivel és szakosztályaival már felvették a kapcsolatot, a beérkezett adatok szerint 30 tanuló jelentkezése valószínűsíthető.

 

A képzést gimnáziumi képzés keretei között tervezik megvalósítani, a tanulók a végén emelt szintű érettségi vizsgát tennének testnevelésből. Az érettségi után, ha nem sikerül tovább tanulni felsőfokú képzés keretein belül, akkor lehetőség van középfokú szakedző szakma vagy játékvezető tanfolyam elvégzésére. 

 

Távlati célként hosszú távú bérleti szerződés kötése mellett magyar-, és nemzetközi oktatási intézményként, közép-, és felnőttképzés (esetleg felsőoktatás) keretei között oktatási funkciókkal szeretnék megtölteni a Lőrinc utca és a Kis-Duna sétány találkozásánál található „volt ÉDÁSZ épületét”.

(forrás)