Világháborús emlékművet avatnak Tokodon
Kultúra
2015. febr. 12.

<p>Orosz segítséggel emlékezünk az első világháborúra, Vlagyimir Szurovcev alkotását február 17-én avatják Tokodon a harcok idején a fogolytáborban elhunyt katonák emlékére.</p>

Vlagyimir Szurovcev szobrászművész alkotásával tiszteleg a település a „Nagy Háború” idején a területene eltemetett hétszáz orosz, belorusz, ukrán, kazah, román, szerb és olasz hadifogoly emléke előtt.

 

1914-1918 között a Kis Strázsa-hegy környékén fekvő katonai gyakorlótéren terült el az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora. A járványok számos áldozatot szedtek lakói közül, akiket tizenegy temetőben helyeztek nyugalomra. A táborokban megforduló foglyok létszámáról nem tudni pontos adatokat, de az egyes kutatások szerint az állandó létszám elérte a 100 ezret, az óvatosabb és reálisabb becslések viszont 100 000 ezer főre taksálják a táborokban megfordulók összlétszámát. Az összezártság és a rossz egészségügyi viszonyok közé érkezők hamar járványoknak estek áldozatul, a kolera majd a tífusz is pusztított a foglyok között. A halottakat a környéken kialakított temetőkben helyezték örök nyugalomra, néhol tömegsírokban elhelyezve az áldozatokat. A temetők rendbetétele 2012-ben kezdődött el.

 

A Békességszerzők és Béke Orosz Föderáció Alapítvány segítségével megvalósuló emlékművön az ígértek szerint a táborban elhunyt minden náció fiainak neveit feltüntetik majd.  Az emlékművet február 17-én 15 órakor avatják Tokodon a Flórián utcában.

(forrás)