Mindszenty, mint a magyar-orosz barátság szimbóluma
Kultúra
2014. dec. 4.

<p style="text-align: justify;">Készül a Mindszenty-szobor alapzata a Sötétkapu mellett. Lassan rákerül a szobor is, méltó emléket állítva a hajdan élt esztergomi érseknek, aki az ’50-es évek Magyarországán szellemi fároszként élt az ellenállás berkeiben, valószínűleg a passzív rezisztencia elmélete nem volt rá túl nagy hatással. A szoboradományozó szervezet elnöke és delegációja tartott rövid sajtótájékoztatót Bánhidy László, alpolgármester fogadtatásában az épülőfélben lévő aljzatnál, ahol rövid ízelítőt hallgathattunk a <em>„Békességszerzők és Béke”</em> Orosz Föderáció Alapítvány kialakulásának előzményeiről, a megfogant idea magyarországi leképződéséről és Mindszenty szerepéről a mozgalomban.</p>

Lavrinenko Mikhail Pavlovics


„Békességszerzők és Béke” Orosz Föderáció Alapítvány 2010-ben alakult, elsődleges célja a napóleoni háborúk emlékének megőrzése, amelyet az impressziókra érzékeny köztudat, mint összeurópai konfrontációt tart számon. Magyarország is részese volt a 18. és 19. század fordulóján kialakult évtizedes csatározásoknak, mint a közép-európai Habsburg Birodalom egyik nagyobb szeglete. A közvetítést a szervezet és Magyarország között, Tokár János atya, ferences szerzetes vállalta. Magyarországról is olyan személyeket keresnek, akik a vérzivataros időszakokban is hívei maradtak a közös európai gondolkodásnak, egyben az integráció előfutárainak is tekinthetők szellemi munkájuk révén. Így jutottak Mindszenty Józsefhez, aki a 20. század egyik legnagyobb, és kvalitásaiban is legkiemelkedőbb hazai személyisége volt, hiszen saját életét áldozva, megélve tettei súlyát állt ellen az idegen gondolatoknak, ugyanakkor követendő példát is mutatott országa népének az elnyomás éveiben. Az alapítvány posztumusz díjjal tüntette ki Mindszentyt a rajta ejtett sérelmek miatt, hiszen, mint ahogy azt korábban már kifejtette az alapítvány Mindszenty mindig is különbséget tett az orosz nép és a szovjet hatalom között. Az orosz népet becsülte, mert kereszténynek ismerte őket.

 

A „Békességszerzők és Béke” Orosz Föderáció Alapítvány elnöke, Lavrinenko Mikhail Pavlovics elmondta, Mindszenty bíboros, hercegprímás emlékének ápolása az orosz parlamentben kezdődött, amikor II. Alexij pátriárka bocsánatot kért a magyaroktól az ’56-os történések miatt egész Oroszország nevében. A két nép barátságának elmélyítése érdekében ekkor kezdtek keresgélni egy olyan neves magyar személyt, aki megjelenítheti a magyar-orosz közeledést az emlékezés és szembenézés dialektikájának tükrében. Ugyanakkor gondolatai és életműve kellő táptalaj lehet ahhoz, hogy emléke az idők múlásával se vesszen a köd homályába, a most építés alatt álló szobor segítségével pedig még tovább élhet. S mivel ténykedését leginkább a városhoz kötik, működését leginkább Esztergommal azonosítják, így a Sötét kapu árnyas oldalán helyezik el Vlagyimir Szurovcev alkotását.

 

Az alapítvány elnöke hozzátette, az első világháború centenáriumára is emlékezik szervezetük, tervben van, hogy az egykori esztergomi hadifogolytábor területén emlékművet avatnak, emlékezve a táborban életüket vesztett katonákra. Az alkotáson feltüntetik majd mind az öt náció bakáinak névsorát is, így román, olasz, orosz, szerb, illetve magyar nevek fognak kerülni az alkotásra.

 

(forrás)