Ismét fényárban a Bazilika

Ismét fényárban a Bazilika

2014. 12. 12. 20:56

December 12-től ismét ragyog esténként a Bazilika. Utoljára 2012. szeptember 15-én úszott fényárban a Főszékesegyház. Az utóbbi négy évben csak időszakosan valósult meg a díszkivilágítás, immár csak részben igaz magyarságunk egy híres tagjának közállapotainkra vonatkozó jellemzése, miszerint: "Nyakig vagyunk a középkorban, terrorizál a sötétség". 

"Az önkormányzat által felkért helyi szakember átvizsgálta az utóbbi években elhanyagolt díszvilágítási rendszert, majd az önkormányzat a Bazilika gondnokságával egyeztetve intézkedett arról, hogy esténként ismét fényárban fürödjön Esztergom ékessége" - írja a polgármester asszony Facebook oldalán.  Egyelőre január 6-ig, Vízkeresztig mindennap felkapcsolnak majd a fények, ezt követően kezdődhet csak meg a díszkivilágítás komplett karbantartása.

2014. 12. 16. 15:01

Valóban pozitív, hogy hosszú idő után ismét ki van világítva a Bazilika. Azonban felháborítónak tartom, hogy Esztergom közvilágításával ellentétben a Bazilika kivilágítása került előtérbe. Esztergom számos utcájában továbbra sincs világítás, hogy konkrétumot említsek a Simor János utca páros oldala sötétségben van és a páratlan oldalon is csak pislákolnak a lámpák, ha éppen nem takarja fényüket egy bódé. Pedig naponta több száz ember halad keresztül ezen az utcán a buszvégállomás miatt. Közeledik a téli, havas és csúszós időszak, ami fokozott veszélyforrás a sötétségben.

Szép dolog, hogy városunk büszkesége fényárban úszik, de fontosabbnak tartom azokat a problémákat megoldani, ami az emberek mindennapjait könnyítik meg és nem csak egy "látványosságot" jelentenek.

2014. 12. 13. 2:59

Ennek a döntésnek is örülni tudok. Èpp furcsának  is éreztem ma, hogy korábban volt kivilágítva a Bazilika és a Vár mint idáig. Eddig csak 21:00 óra után volt felkapcsolva a fény ami nem sok embernek okozott élményt ( max. a műszakból hazasietőknek vagy a kocsmákból hazaballagóknak). Ilyenkor mindig az az érzésem támadt, hogy miért nem lehetne ezt az elpazarolt áramot a nem kivilágított utcákba generálni.  Még október elején is jöttek a turista hajók és tök sötétségben volt a várdomb este 21:00 òra elött, kvázi semmit nem láttak az érdeklődők. A rokonaimat Vásárosnaményból akik előszőr jártak itt életükben külön 21:00 óra után is felvittem a Bazilikához, hogy láthassák így is az egész várdombot, persze előtte napfényben is mindent megmutattam nekik.  A karbantartás miatt egy tipp a szakértőnek: ha felmegy a macskalépcső első szakaszán és jobbra befordul az ásatásoknál ott van néhány lámpatest amelyen precíz nyisszantásokkal elvágott vezetékek vannak még a csúnya időkből , azok tényleg javításra szorulnak.