Percről-percre: közvetítés a testületi ülésről
Közélet
2014. dec. 11.

<p><span>Ma 9 órától közvetítjük a testületi ülést, szöveges tudósításban percről-percre. Többek között napirenden a Csalamádé temető gondozásáról szóló döntés és az Aqua Palace Hotel ügye is.</span></p>
<p> </p>
<p><a href="https://www.szeretgom.hu/content/77732-az-aqua-palace-hotel-beruhazojanak-kerelme-a-jovo-evi-menetrend-elfogadasa-testuleti-december-11-en"><span>Napirendi pontok.</span></a></p>

9:49 - Lőrinc utcába lejutás a Mária Valéria hídról - szakemberekkel fognak egyeztetni. Alberti: Jó hír, hogy erről tárgyalunk, sokan meggondolták, hogy bejönnek-e a belvárosba, amíg a kerülőúton forgolódtak. Elfogadják egyhangúlag. Köszönjük a figyelmet. Csütörtökön újra testületi, a parkolásról fognak tárgyalni.

9: 45 - Döntés Vaszary Kolos Kórház kérvényének ügyében. 

3 főbb dolog szerepelt a kérelemben:

  • a Hungast Kft-vel 2009-ben a kormány előnytelen szerződést kötött - a beszámoló szerint -, a szerződésben megfogalmazott étkezési árak másfélszeresei az országos átlagnak. A kórházvezetés két éve jelzi problémáit a fenntartó felé, de érdemi előrelépés nem történt az ügy érdekében. A kérelem a továbbiakban kifejti,  szerződés esetleges megszüntetése a kórház szempontjábol rendkívül előnyös lenne.
  • Szakemberhiány enyhítésére - 10 önkormányzati lakás bérlőkijelölési jogát szeretné megkapni a kórház.
  • gyermekellátás nehézségei - utóbbi időben több gyermekorvos is visszamondta a szolgálatot, zömében anyagi okokra hivatkozva, ezért gyermekellátásunk komoly gondokkal küszködik. Az ügyeleti díjakemeléséhez anyagi segítséget kérnek.

9: 38- Ja igen és "Hősök Kertje" lenne az új neve a Csalamádé temetőnek. Az első világháború megbékélését szimbolizáló szobor már meg is érkezett a városba. Nyíri tartózkodik, elfogadják

9:35 - Megállapodás a Csalamádé temető gondozására. Tizennégy Oroszlán Kft felszámolás alá került, akik vállalták volna a temető rendbetételét. Helyüket egy új cég veszi át, a szlovákiai Orion Consultins s.r.o.

 

És mi lenne?

- a faállomány felújítását, a sétányok mentén a hiányzó fák pótlását;

- kerítés építését kapukkal;

- sétáló utak felújítását, új utak építését;

- mozgáskorlátozottak számára is használható WC elhelyezését kézmosóval és babapelenkázóval;

- locsolóhálózat kiépítését;

- közvilágítás kiépítését;

- az orosz emlékmű és sírok felújítását, átépítését;

- az I. világháborús magyar emlékmű elforgatását és új méltó emlékmű építését;

- az I. világháború utáni megbékélést szimbolizáló új szobor építését. 

 

b.) A közparkban megépítésre kerül továbbá az I. világháború után megbékélést szimbolizáló új szobor.  

c.) Az a.) pontban szereplő feladatok költséget az Orion Consulting s.r.o., a b.) pontban megjelölt szobor felállításának és környezete kialakításának költségeit pedig az orosz fél vállalja.

d.) A megállapodás keretében az önkormányzat 3 évre (lejáratkor meghosszabbítható) 2 fő parkgondozót biztosít azzal, hogy bérük megfizetését az Orion Consulting s.r.o. vállalja.

e.) Az önkormányzat a parkfenntartási költségek közül a közvilágítási és vízellátási üzemeltetési költségek megfizetését vállalja.

f.) A tervezési tevékenységet végző Stabil Mérnökiroda Kft. köteles a terveket a Főépítészi Irodával egyeztetni, véleményeztetni. 

 

9: 33 - Hivatásetikai kódex módosítása elfogadva. Juhász: Deák Ferenc utcában van egy fa, egy kocsányos törzs - kivágás előtt áll. Szakértőt kell bevonni. Védett fák sorából ki kellene venni a szakértői vélemény miatt. Szerencsés: szakvélemény az mondja, hogy nem kell kivágni, akkor visszakerül a védett listára. Elfogadják.

 

Természeti értékek védelem alatt, mint:

  • Kis-Duna parti platánfasor
  • Prímás-szigeti vadgesztenye fasor
  • Petőfi S. utcai Református templom udvarán álló csertölgy
  • Balassa Bálint szobor melletti tölgy
  • A volt Esztergom-tábor vasútállomás épülete előtt 7 db vadgesztenyefa
  • Pázmány Péter u. 4. számú ház előtti császár-fa
  • Hármas szikla és közvetlen környéke
  • Honvéd temető fái
  • Szent Anna (Csalamádé) temető fái
  • Deák Ferenc utcai hajdani ártéri ligeterdő maradvány kocsányos tölgyei, kivétel a Deák Ferenc utca 13. szám előtt álló kocsányos tölgy (amely ügyben felszólaltak - kivágás vagy gallyazás?)
  • Budai Nagy Antal u. és Achim u. sarkán öreg tiszafa
  • Simor János u. 27. ezüst juharfa*
  • Hunyadi u. 33. , Klapka tér 5., Dózsa tér 18., Vécsey u. 7., 48-as tér 18., Andrássy u. 10., Bercsényi u. 6., Barkóczy u. 16., Földműves u. 8., Báthory S. B. u. 1., Molnár sor 4.  található, összesen 122 db fa* 
  • Irinyi u. 4-6 (volt Borászat) hátsó udvarán található gesztenyefák*
  • Esztergom-Kertváros, Damjanich u.  közterületen – Strázsa u. 2. – Szalézi u. 1. – telek találkozásánál álló kb. 200 éves vadkörtefa*
  • Esztergom, Búbánatvölgy Halas-tó partját szegélyező nádas**
  • Esztergom, Búbánatvölgy, a Fárikúti út mentén, az út (11166 hrsz.) és a Kerektói vízfolyás között (11158 hrsz.) található nyárfa-liget**

  • Esztergom, Búbánatvölgy, Fárikúti út mentén a (11133 hrsz.) telek előtt közterületen álló 3 db nyírfa alkotta facsoport.**
  • Esztergom, Dobogókői út 20377/20. (korábban 20377/14.) helyrajzi számú, legelő művelési ágú, 3 ha 7128 m2 nagyságú terület.

Mint írják: "A helyi védelem alá helyezett természetvédelmi területek, emlékek, értékek védetté nyilvánítását táblák kihelyezésével kell láthatóvá tenni, melyek felállítása, pótlása az önkormányzat feladata"

 

9:26 - Délelőtt lesznek. Módosítást nem fogadták el.

9:24 - 2015-ös Munkaterv elfogadása. Többen kérték, hogy délután kezdődjenek az ülések (Juhász, Nyíri, Stámusz, Vígh). Romanek: délelőttöt pártolom.  Írásbeli módosítás készül.

9:21  - 1. napirendi pont: Költségvetéssel kapcsolatban kiegészítés. Nyíri Attila szól hozzá: hivatal képviselője ismertesse a kiegészítést pár szóban. Tájékoztatás: technikai jellegű az egész, Várszínház befizetéséről, átcsoportosították. Gigler Kft pénzének átutalásáról. Elfogadják: egyhagúlag, 14 igennel elfogadják.

9:15 - Stámusz Andrea hiányzik, többiek tisztelettel jelen. Zárt ülés határozatainak ismertetése: Aprófalva Bölcsöde igazgatója 2015. január elsejétől Kissné Magyar Erika. Szentgyőrgymezői Olvasókör 2019-ig Polgár József. Városi kitűntetés: tokiói olimpiai bajnoki címének 50 éves évfordulója lkalmából Pézsa Tibor díszpolgár lesz. Peren kívüli megegyezés a Vértes Volánnak - 40 millió megítélve (esztergomi kötvényben), korábbi együttműködést akarják feléleszteni. 51 milliót fizetnek be a Várszínház és Kultúrmozgónak, így fellélegezhet a kulturális tér. Regia Civitas ügyvezetőjének, Komlós Jánosnak a lemondását nem veszik figyelembe - Regia Civitas átvilágításáról is döntöttek.

9:00 - Szálingóznak a képviselők a terembe. Perceken belül kezdünk.

(forrás)