Legyen esztergomi az Év dunai szigete!

Legyen esztergomi az Év dunai szigete!

2014. 10. 06. 12:52

A Dunai szigetek blog idén is megrendezi az Év dunai szigete szavazását, melyben most két esztergomi szigetre is voksolhatnak az olvasók.

A szavazásban  számunkra örömteli, hogy idén a Helemba-sziget és a Prímás-sziget is felkerült a vokslistára. Az alábbiakban megpróbáljuk pár sorban meggyőzni a Szeretgom olvasóit, hogy miért is érdemes a két sziget közül valamelyikre szavazniuk.

 

Helemba-sziget:

 

A Törpe-sziget (elöl) és a Helemba-sziget (hátul)

 

 

 

 

 A Garam és az Ipoly torkolata között fekvő sziget gazdag történelmi múlttal rendelkezik: első említése egy 1234-ra keltezett oklevélben található. II. András ekkor rendelte el, hogy az angol származású Róbert érsek szigeten található házát kifosztók halállal lakoljanak. Az Esztergomi szandzsák 1570-es adóösszeírása említi, mint a „Kis Érsek Sziget rétje a nagy szigettel és Helemba faluval szemben”. Az összeírás szerint az itteni rét Fehrad szpahi kezén volt. 1599. október 5-én a Habsburg és az Oszmán Birodalom megbízottai itt folytattak béketárgyalásokat, amik kölcsönös engedmények híján kudarcba fulladnak. A trianoni döntés előtt a sziget Hont vármegyéhez tartozott, de mivel a Duna sodorvonalától délre fekszik, Magyarország része maradt, Esztergomhoz került. A szigetről ide kattintva további érdekességek olvashatóak.

 

Prímás-sziget:

A belvároshoz legközelebb lévő, észak-dél irányba húzódó, körülbelül 2,7 km hosszú sziget. Keletre és északra tőle a Kis-Duna, nyugatra a Duna főága folyik. A 19. század előtt két különálló szigetből, a Prímás- és a tőle északra fekvő Vízivárosi szigetből állt, melyeket a közöttük lévő csatornák feltöltésével kötöttek egybe. A Palkovics-padnál sokáig úgy tartották, hogy egy római kori castrum maradványai találhatóak, de egy 1953-as ásatás megállapította, hogy Gizella királyné által alapított Szűz Mária templom és kolostor maradványai ezek. A szigeten található többek között az Esztergomi Vitézek rögbicsapat pályája, a Pézsa Tibor Városi Sportcsarnok, a Zsolt Nándor Zene- és Művészeti Iskola, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskolája, a Hotel Esztergom, az Aquasziget és a Gesztenye fasor is.  infó: wikipédia

 

Szavazni itt lehet: http://dunaiszigetek.blogspot.hu/2014/10/az-ev-dunai-szigete-szavazas-selejtezoje.html

Még nincsenek kommentek :(