Emlékmű-avatás: Megemlékeztek a Rám-szakadékban elhunyt tűzoltóról is
Bulvár
2014. máj. 6.

<p>A katasztrófák elleni védekezés során elhunytaknak állítottak emlékművet a tűzoltónap alkalmából Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) székháza előtt.</p>

MTI Fotó: Lakatos Péter

Bakondi György, az OKF főigazgatója hétfőn, az emlékmű leleplezésekor azt hangsúlyozta, hogy a hősi halottak szilárd példát jelentenek a katasztrófavédelem hivatásos állományának és szimbólumok a társadalom számára.
A tűzoltó altábornagy úgy vélekedett, hogy az emlékmű hiánypótló jellegű, mert az egyes tűzoltólaktanyákon ugyan kihelyeztek emléktáblákat, de a katasztrófavédelem és a jogelőd szervezetek valamennyi hősi halottjáról eddig nem lehetett egy helyen megemlékezni.
Végül Bakondi György kifejezte azt a reményét, hogy a hősi halottakra örök példaként tekintenek a felnövekvő tűzoltónemzedékek.
A három keresztet formázó márványtömböt megáldotta Kótai Róbert, a Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspökségének tábori lelkésze és Jákob János protestáns tábori püspök.
Az emlékművön a "Hőseink" felirat alatt a következő evangéliumi idézet olvasható: "Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért".
A megemlékezés végén Bakondi Györgyön kívül megkoszorúzta az emlékművet többek között Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Endrődi István, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke, a Magyar Honvédség nevében pedig Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.
Az ünnepségen bemutatták azt a 46 oldalas kötetet, amelyet az emlékmű felavatásával egy időben jelentetett meg az OKF, a kiadvány 1861-től kezdődően 124 hősi halott történetét dolgozza fel.
Az első dokumentált hősi halott Beregszászi Sándor debreceni diáktűzoltó, aki 1861. augusztus 24-én áldozta fel az életét egy tűz oltásakor. Az utolsó pedig a kötetben Kövecs Gergő esztergomi tűzoltó, aki 2013. november 1-jén vesztette életét a Rám-szakadékban egy sérült mentése közben.
Az ünnepség végén Bakondi György a kötet egy-egy példányát átadta azon hősök családtagjainak, akik megjelentek a megemlékezésen.

/MTI/

(forrás)