Hol kiránduljunk ekkora hőségben? A Pilisben!
Környezetünk
2014. jún. 13.

<p style="text-align: justify;">A rekkenő nyári hőség és a tűző napsütés idején a pilisi erdők kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. A hűvös erdőkben könnyebb elviselni a meleget és a kirándulás mellett a visegrádi Madas László Erdészeti Erdei Iskola sok érdekes, hasznos programot és táborozási lehetőséget is kínál. A Parkerdőben lévő tanösvények pedig a Rám-szakadékban, a Miklós-deák-völgyi tavaknál és Visegrádon mutatják be egy kicsit közelebbről a környék legnépszerűbb kirándulóhelyeit, természeti és történelmi érdekességeit. A nagy melegben minden pilisi tanösvény kiváló kirándulási célpont lehet!</p>

Legyél te is visegrádi apród!

Idén nyáron a Madas László Erdészeti Erdei Iskola és a Visegrádi Szent György Lovagrend közösen szerveznek apródtábort 9-14 éveseknek. A tábor helyszíne a visegrádi Mogyoró-hegyen található Madas László Erdészeti Erdei Iskola, ahol csodálatos helyszínen egy hét alatt lesz lovagi torna, látogatás a Királyi Palotában, kenyérlángos-sütés, lovaglás, kézműves foglalkozás. A természetről is megtanulnak mindent, amit egy középkori apródnak tudni kell: mivel gyógyítsuk harcban szerzett sebeinket, a tábor utolsó délutánján pedig az apródok lovagi ötpróbán mérik össze erejüket és ügyességüket.

A Madas László Erdészeti Erdei Iskola emellett egész nyáron sok színes és érdekes programmal, látnivalóval várja az érdeklődőket, illetve idén is tart természetvédelmi tábort egyénileg jelentkező gyerekeknek. Erről az alábbi linken olvashatnak bővebben.

http://www.mogyorohegy-erdeiiskola.hu/termeszetvedelmi-tabor-egyenileg-jelentkezoknek

http://www.mogyorohegy-erdeiiskola.hu/aprodtabor

 

Mogyoró-hegyi tanösvények, Visegrád

 

A Mogyoró-hegyen a Madas László Erdei Iskola már négy tanösvénnyel várja a természet megismerésére vágyókat. A Visegrádi-hegység és a Pilis élővilágát, az ott folyó erdőgazdálkodást, búvópatakokat és rejtetten élő állatokat bemutató tanösvények nemcsak számos érdekességet, hanem a mozgás örömét is kínálják.

 

A tanösvények vezetett program keretében vagy a megvásárolható mesekönyvek segítségével önállóan is bejárhatóak. A tanösvények a Madas László Erdészeti Erdei Iskola oktatóközpontjától, a mogyoró-hegyi Erdei Művelődés Házától indulnak, illetve egy tanösvény az Áprily-völgy kék négyzet turistajelzését követve fut.

 

 

Hazánk egyik leglátogatottabb kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban is kialakítottunk tanösvényt

 

A tanösvény létrehozásának célja, hogy az ide látogatóknak bemutassuk Magyarország egyik leglátogatottabb kirándulóhelyét, és annak természeti környezetét. A tájékoztató táblák segítségével megismerhetjük a tanösvényt létesítő Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai és közjóléti tevékenységét, az erdők élővilágát, és a térség különlegesen gazdag történelmi múltját is.

 

7 km-es túra a Rám-szakadék szurdokvölgyében:

Az egyik egy kb. 7 km hosszú túra, amely Dömösről indul, majd a Szőke-forrás-völgy – Rám-szakadék – Lukács- árok – Szőke-forrás-völgy útvonalon haladva Dömösön ér véget.

 

17 km-es túra a Rám-szakadék – Dobogókő - Vadálló kövek útvonalon:

A másik javasolt útvonal egy körtúra, amely az előzőnél lényegesen hosszabb (kb. 17 km), és főként gyakorlott túrázóknak ajánljuk. Ez a Rám-szakadék felső pihenőjéig az előző túrával azonos nyomvonalon halad, azonban ott nem kanyarodik vissza Dömös felé a Lukács-árokba, hanem felkapaszkodik először Dobogókőre, majd a Prédikálószékre, és a Vadálló-kövek érintésével ér vissza Dömösre.

 

 

Kiváló kirándulóhely a Miklós-deák-völgyi tavak

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2014-ben adta át a felújított Miklós-deák-völgyi tavakat, ahol a régi, elhanyagolt vizes élőhelyet új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre. Így nagyon szép tavak, vizes élőhelyek és egy hangulatos pihenőhely jött létre, ahol kényelmes padok, tűzrakó-hely, sátorozási lehetőség, a tavak élővilágát és az erdészeti vízgazdálkodást bemutató információs táblák várják a látogatókat.

 

Csak kijelölt helyen gyújtsunk tüzet a Pilisben!

 

A nagy melegben, különösen szeles időben fokozottan kell ügyelni arra, hogy csak a kijelölt tűzrakó helyen hódoljon bárki a sült szalonna és egyéb finom falatok élvezetének, és tartsa be a tűzgyújtási szabályokat. A Pilisi Parkerdő Zrt. több népszerű és ismert fővárosi kirándulóhely - Árpád-kilátó, Kecske-hegyi játszótér, Szépjuhászné-liget, Anna-rét, vagy éppen a Budakeszi Vadaspark mellett alakított ki biztonságos tűzrakó helyeket. A kijelölt tűzrakó helyekről és a tűzgyújtási szabályokról bővebben a Pilisi Parkerdő honlapján olvashat. http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=menu_261.

 

Még egy fontos tanács: a Parkerdő honlapján és a www.erdotuz.hu oldalon mindig tájékozódjunk az esetleges tűzgyújtási tilalomról!

 

/Pilisi Parkerdő/

(forrás)