Titkok a muzsikában az Olvasókörben
2014. 04. 10. 18:30

A Szentgyörgymezői Olvasókör Új sorozat elindítását tervezi, melynek nem titkolt célja, hogy a klasszikus zenét elfogadtassa, közelebb vigye és megszerettesse az emberekkel. Nem szájbarágósan, iskolaszerű oktatás formájában, hanem sallangoktól mentesen, nem szalonidióta módjára szakszavakkal teletűzdelve, hanem az átlagemberek számára is érthető módon elmagyarázni, elmesélni a „zenét”. Egy kicsit máshogy, mint amit idáig megszokhattunk, egy kicsit az ember felöl megközelítve a témát, egy kicsit megvakarni a felszínt, a háttereket és az összefüggéseket is megvizsgálva, hogy mi, miért pont olyan. Természetesen rengeteg zenével megtűzdelve és kivetítőn láthatóvá téve azt, amiről pont szó van.

Elbeszélgetni egyes zeneszerzők inspirációiról, ezek hatásairól, összehasonlítani a korai és a később készült műveiket. Életutak és hatásaik zenéjükre. (Pld. Chopin, Csajkovszkij)

1. rész: Bevezetés, zenetörténet általános ismertetése, hangszerek, zenei stílusok, zenekarok.
2. rész: Zeneszerző portrék. Ők is csak emberek!
3. rész: Tematikus zenemű ismertetés (Konkrét zeneművek bemutatása, Egy zenemű, több előadótól való összehasonlítása, különböző hangszerelések) ünnepekhez kötődő zenék.
4. rész: Zenészportrék. Beszélgetés meghívott vendégekkel.
5. rész: Tolvajok a muzsikában! Mint mindenhol, itt is vannak lopások. A régi idők zenéje sem volt mentes ettől! Sok esetben ez tudatos, de vannak merő véletlenek is. Ilyeneket mutatnék be és hasonlítanánk össze.

Április 10-én, csütörtökön 18.30 Titkok a muzsikában.
Geletey Balázs (tervezett) zenei sorozatának első előadása a Szentgyörgymezői Olvasókörben.

2500 Esztergom, Andrássy u. 23.
telefon: 33 413-464, mobil: 30 355-4243, 30 355-3150
sz.olvasokor@gmail.com, olvasokor@citromail.hu, www.olvasokor.uw.hu