Port Danube - eladni vagy nem eladni?

Port Danube - eladni vagy nem eladni?

2014. 02. 23. 3:20

A csütörtöki testületi ülés egyik legpergőbb vitáját az az előterjesztés okozta, melyben a Strigonium engedélyt kért a képviselő-testülettől a Port Danube Kft. 56%-os tulajdonrészének piacra dobására, vételi ajánlatok nyilvános begyűjtésére. A vita hatására az előterjesztést visszavonták, nem szavaztak róla.

A vita során Meggyes Tamás és Tétényi Éva közös platformra helyezkedve igyekezett azt elhitetni a nézőkkel, hogy a cég eladása rossz ötlet. A vezérigazgató nem igazán kapott esélyt arra, hogy elmagyarázza miért is jutottak a cégcsoport átvilágítása során arra a döntésre, hogy a reorganizációt ezen cég eladásával kell kezdeni. Pedig a nyilvánosan elérhető számokból feketén fehéren kiderül, hogy a komáromi kikötőt bérbeadó cég eladása valóban jó ötlet lehet. 

A vita során többször elhangzott, hogy a Port Danube az egyetlen olyan leányvállalata a Strigoniumnak, amely nyereséget termel, 50-60 millió forintokról beszéltek a képviselőtestület tagjai. A nyilvánosan elérhető mérlegekből azonban az derül ki, hogy az 50-60 millió forint ezen cég esetén nem az éves nyereség, hanem csak az éves bevételek nagyságrendjére igaz. Ráadásul a cég bevétele 2007 óta egyre csökken, jobb esetben stagnál:

2009-ben ezt írtuk:

A Port Danubio Kft. többségi tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett cég, és a 2007. évi mérlegadataiból az vehető ki, hogy az értékesítésből származó nettó árbevétele az adott évben 58 millió forint volt. Eszközei összesen 101 millió forintot tesznek ki, a hosszú lejáratú kötelezettsége 66,9 millió forint. A cég tőkéje 3 millió, és 2007-ben a mérleg szerinti eredménye 18 millió forint volt.
Nos ezért a cégért ad a város 2millió eurót, azaz mai árfolyamon 600 millió forintot.

2012-ben a cég eredménykimutatása a 61 millió forintos árbevétellel szemben 30 milliós adózás utáni nyereséget tartalmazott, Meggyes Tamás azon állítása tehát, miszerint a 600 milliós beruházással megvásárolt cég 8 év alatt kitermeli a vételárát elég nagy tévedés. Közelebb van az a megtérülés a 20 évhez. Sőt, még talán ez is optimista becslés, hiszen a cég nyeresége 2011-ben csupán 26 millió, 2010-ben 20 millió volt és csak 2009-ben érte el az 50 millió forintot, és a bevételek is a 2009-es 76 millió forintos szintről már 2010-ben 48 millióra csökkentek és 2011-ben is ugyanezen a nagyságrenden stagnáltak.

A cég ügyvezetője Sasvári Szilárd, akiről az Origo tavaly a következőket írta:  "a Fidesz egyik alapító tagja, aki rögtön 1990-ben parlamenti képviselő lett. Az egykori parlamenti életrajza szerint a Fidesz első oktatáspolitikai programjának egyik kidolgozója, és egy ideig a párt etikai bizottságának elnöke is volt. Az első Orbán-kormány idején, amikor a parlament kulturális bizottságának elnöke volt, Várhegyi Attila távozása után lehetséges kulturális államtitkárként is emlegették, de végül nem ő kapta a posztot. 2002-ben pedig nem is jutott be a parlamentbe, így a köztévé kuratóriumi tagságával vigasztalódhatott, majd a fővárosi közgyűlésben politizált 2006-ig. Negyvenévesen szinte újrakezdte az életet, először egy kisebb médiacégnél dolgozott, majd - mivel egykor hajózási szakközépiskolába járt - egy hajózási cég ügyvezető igazgatója lett. Habár már nem képviselő, "csak egyszerű, tagdíjat fizető Fidesz-tag", a politika most is érdekli. Rendszeresen olvas politikai háttérelemzéseket, és a parlamentbe is bejár, ha kérdése, kérése van, "hiszen én aztán tudom, milyen elfoglalt egy képviselő". Legutóbb a Fidesz 24. születésnapján a Bibó István Szakkollégium egykori épületében tartott rendezvényen találkozott a régi képviselőtársaival, és koccintott például Orbán Viktorral."

 

Van tehát a városnak egy cége, melyet 2 millió euróért, akkori áron is közel 600 millió forintért vásárolt meg egy ciprusi off-shore cégtől 2009-ben. Ez a cég jobb években termel 30 millió forint osztalékot a Strigoniumnak. Ez 5%-os tőke arányos hozamnak felel meg. 2009-től folyamatosan ennél jóval magasabb hozamot lehetett volna kockázat nélkül elérni úgy is, ha a város a 600 millió forintján államkötvényt vásárol. Ez lenne az a jó befektetés amihez Tétényi és Meggyes együtt, egymást szimbolikusan vállon veregetve ragaszkodik? Ez a nagy biznisz amit annyira védeni kell, hogy még azt sem engedik meg a Strigoniumnak, hogy az megpróbálkozzon vételi ajánlatokat begyűjteni a piacon a cég többségi tulajdonrészére?

Márpedig ezt a céget - nem az 56%-át, de az egészet is akár - el kell adni annak, aki hajlandó kifizetni érte minimum a 600 millió forint inflációval megnövelt mai értékét, ami több, mint 700 millió forintot jelent. Nem tudhatjuk, hogy akad-e ilyen szereplő a piacon. De megtudhatnánk, ha nyilvánosan meghirdetnénk a többségi tulajdonrészt. Kisebbségi tulajdonrészt azért nem lehet meghirdetni, mert ha bárki belenéz a könyvekbe, hogy a jelenlegi többségi tulajdonosi befolyás hova juttatta a céget, az biztosan nem veszi meg a cég 49%-át. Egy jól menő, jól menedzselt, minden évben minimum 10-15%-os bevételnövekedést felmutató cég esetén forgalomképes tud lenni bármilyen kisebbségi tulajdonrész is, de egy jól láthatóan stagnáló, de amúgy egy új vezetéssel potenciálisan növekedésre képes cégbe csak úgy ruház be bármilyen befektető, ha megkapja egyben a teljes döntési jogkört a cég ügyeit illetően. 

Remélhetőleg a "nyereséges cég" városi legendájának valótlanságát a képviselő-testület is hamarosan belátja és nem fognak Meggyesre vagy Tétényire hallgatva ragaszkodni egy eleve elhibázott beruházáshoz, amelyben feleslegesen van lekötve a megboldogult Szent Miklós Alappal összeférhető nagyságrendű vagyoni eleme az esztergomi közösségnek, hanem nyitottak lesznek annak megvizsgálására, hogy felszabadítható-e ezen tőke egy része valóban a város javát szolgáló célokra.

 

2014. 03. 04. 22:00

 Vajon lesz-e elegendő "ragadós személy a testületbe"? Akiket

" magához ragadhatnak   a felsőbb erők"?

  Mert ők is ragadóssak???

 Mindent megszavaznak, az új királynak is meg a réginek is.

 Kizárólag szakmailag, csakis a városért!

Keresztényi könyörületből!!!

 További szép álmokat kivánok minden esztergominak.

 De nehogy visszanézzen valaki mert az sóbálvánnyá változik!

 " Idézet a szentirásból"

 Mer ám abba mindenre van példa ,csak ügyesen kell használni!

2014. 02. 25. 16:19

 János!

Ebben már tökéletesen egyetértünk.

de ez már egy teljesen más helyzet,

mert igy már a bevétel is az önkorinak folyna be amiből aztán tényleg nagyonsokmindent lehetne csinálni!  Na most nem világkörüli utakra gondolok.

 Engem ez az egész gittegylet, inkább a boldog gyermek koromra emlékeztet.

Történt ugyanis ,hogy 5-6. osztályos koromban az általános iskola tanagyaga szerint

Minden iskolában Termelőszövetkezeti csoportokat kellet alapitani.

De mivel mi 10-en voltunk az osztályban igy 2-őt alapitottunk mert akkor még nemtudtunk kitalálni annyi titulust,hogy mindenkinek jusson.

Igy lett aztán 2 elnök 2 agronómus 2 könyvelő 2párttitkár meg  2 " szociális munkás" az osztályba.

Ja hogy elne felejtsem ,kaptunk hozzá az iskola kertjáben mintegy 200 négyzetmétert amit aztán demokratikusan egységesen ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadtunk el  és kettéosztottunk.

Ja a külömbség ? Nemkaptunk érte európai szintü  béreket, csak letolást ha nemviritott elég szépen a tulipánt !! Más külöbségre nememlékszem.

Bár a mijanink elmagyarázta, értelmes arcal azért kellett, az egyik  KFT-be mégegy ügyvezetőt felvenni ,mert csak 1 karbantartó volt aki viszont nemgyőzte a munkát és akkora teher nyomta az 1szem ügyvezető vállát, őt mentesitendő felvett mégegy ügyvezetőt igy a hatalmas teher kettéoszlott, igy lett a vállalat összlétszáma 3-fő. De hallottam olyat is ahol csak ügyvezető volt, senki más

bár a 21 ből csak 7 "működött"és a gazdasági szakember," reorganizálta"

Ami nemvolt könnyű  mert esetenként még az "interregnum"esete is fennforgott

amit azomban hősiesen háritott   és mintegy 3 milkóért megállapitotta, hogy amelyek nem működnek azokat számoljuk fel.

Kiváncsi lennék arra a 80 oldalas gazdasági tanácsadásra/ "kizárólag szakmai alapon" /

Amit egy ügyvédi iroda készitett! Félő megint "vakvezet......."

2014. 02. 25. 13:24
kurázsi:

 Felkell számolni az egész "cégbirodalmat" ,a feladatokat az önkormányzat lássa el önkormányzaton belül,a vagyont vegyék vissza a nem önkormányzati feladatokat szüntessék meg a vállalkozásokkal együtt.

Most hogy így mondod, ez logikus lépés lenne. És mivel a komáromi kikötőüzemeltetés nem épp esztergomi önkormányzati feladat, az is tök logikus lépés lenne, hogy az ezzel foglalkozó céget adjuk el.

2014. 02. 25. 12:03

János!

Amit én mondok nem azért mondom mert m1-es is mondta, abszolút nemérdekel mivel hipnotizálja a követőit.

Saját következtetéseimet irtam le eddig is meg eztán is. Ami nem kizárólag a feltett eredménykimutatásra támaszkodik, mégcsak az se érdekel mit vett és hova lett amit 600 milióért vásároltak mert az is mindegy. Ennek a cégnek mindösszesen 4 672 000 ft amortizációs költség van elszámolva ehhez mindösszesen egy középkategóriás autónak megfelelő érték tartozik 23milkó.

vagy akár 250milkó 2%-os amortizáció esetében. kb.

De nem ez a lényeg! A lényeg, az ha az első szakértés a tulajdonos érdeiben történt volna az egész holdingra kiterjedően.

Az Egy bővitettmondatban megfogalmazható ! Szakértelem nélkül is.

 

Nevezetesen ! Felkell számolni az egész "cégbirodalmat" ,a feladatokat az önkormányzat lássa el önkormányzaton belül,a vagyont vegyék vissza a nem önkormányzati feladatokat szüntessék meg a vállalkozásokkal együtt.

 

Mivel ezt általam sejtett okból a "szakértő "nemtette meg. Hiszen ő lett a

homokozó VEZÉRIGAZGATÓJA ami egy készre jelentett beépitett pénzszivattyú amit csak kikell terjeszteni a város teljes vagyonára megnyitni a csapot és máris kicsorgatható minden.

De hamár egyszer "vezérigazgató" lett!  Akkor különösebb szakértelem nélkül is látni kell,hogy az egész bagázs bőven belefér egy KFT-be egy igazgatóval

Mintahogy ezt /az Engelreth is eltudta végezni egyedül VGV-be /

Amit gyakorlatilag megis tett mert az "ügyvezető" a meghagyottjogkörökkel max csoportvezetőnek tekinthető Semmiképpen se önállóan gazdálkodó vállalkozásnak mint ahogy ezt a holding megkivánja

 Ez igy csak egy komolytalan szemfényvesztés 7 "ügyvetető" a hozzátartozó sleppel biztositja, a "vezérigazgatói titulust, A saját gépkocsihasználattal együtt ingyen jegyet az országban és elsőosztályú repülőjegyet a világkörüli utazásokhoz. Miközben még semmit nem csináltunk.

Nos János ha te ilyen vezérigazgatót kivánsz a saját holdingod élére, ami gondolom kicsivel nagyobb mint a Strigónium. Remélem kevesebb minuszt termelt a részedre , akkor én máris jelenzkezek ! Igaz a programozásrhoz semmit nem értek ,de majd hozok szakértőket a haveri körből, te meg majd kifizeted.

Szóval a teljesség igénye nélkül az a gondom a VEZÉRIGAZGATÓ hölggyel ,

hogy 4 hónap alatt még semmi érdemlegeset nem mondott,csinált, de már könyékig belemászott a husosfazékba a sleppja pedig itt csörgeti a tányérat kiéhezve a kondér körül.

Azon meg aztán végképp ne álmodozzunk ,hogy az eladásból akár egy forint is jut a városnak, Már megvan rendelve a következő szakértő ecetera-ecetera.

Arra meg már nem is irok semmit,hogy nemhajlandó elárulni a TULAJDONOSOKNAK mennyit is kapott a nagy szakértésért? Lehet,hogy maga is szégyenli? Vagy azt gondolja semmi közötök hozzá a cég pénze az én pénzem.

Vagy akármi más, lehet választani ki-ki saját vérmérséklete szerint

2014. 02. 23. 19:31

Egyébként emlékeim szerint amikor megvettük, akkor a cégben voltak budapesti és mohácsi kikötői jogok is. Azokkal nem tudja valaki mi lett? 

2014. 02. 23. 18:04
kurázsi:

De sokévtizedes vállalkozói tapasztalattal ,első ránézésből is látszik,hogy ez egy igen jól prosperáló vállalkozás!

Tisztán a mérleg alapján annak néz ki, csakhogy a mérlegben nem látszódik az a 600 millió forint, amit a cégért a város kifizetett. Azzal együtt már nem olyan szép ez a történet. 

De az biztosan látszik,hogy ezt nemszabad eladni! Márcsak azért sem mert most készül a dunastratégia ami minden valószinüség szerint jelentősen növelni fogja a cég értékét.

Egy folyami hajózással, azon belül is egy darab kikötő bérbeadásával foglalkozó cég értékét az növelheti, ha nő a piaca. A dunai hajózási piac akkor tud nőni, ha nő a gazdaság és azon belül is a folyami szállítás, vagy ha egyéb okokból átrendeződik a szállítási kapacitás a folyóra. A Duna hasznosítását jelentősen gátolja az, hogy nincs szabályozva a vízszint, túl gyakran túl alacsony a vízállás. 

Ráadásul a komáromi kikötőtől 20 km-re épült több milliárdos beruházással a gönyű kikötő ahol óriási kihasználatlan kapacitások állnak, ez azért tovább limitálja ennek a vállalkozásnak a piaci lehetőségeit.

Szerintem ha van olyan piaci szereplő, aki hajlandó a többségi tulajdonért megadni azt az árat amennyiért a város 2009-ben megvette ezt a céget, akkor minimális veszteséggel ki tud szállni a város ebből a cégből és azt a 350 vagy akár 600 millió forintot esztergomi beruházásokra lehetne fordítani. Miért költ Esztergom cége komáromi infrastruktúraberuházásokra? Miért nem helyben fejlesztünk?

Abban viszont egészen biztos vagyok a hallottak alapján,hogy a Vezérigazgatót azonnal meneszteni kellene!

Olvasd el a beszámolót, szerintem korrekt módon indult neki a cégcsoport letisztításának. Meggyesnek meg azt sem hiszem el amit kérdez, hát még amit állít. Nem tudjuk mire kapott megbízást anno a mostani vezérigazgató és az a megbízás milyen viszonyban van az általa adott megbízással, mennyire működtek együtt vele ezt megelőzően Knapp idején a Strigoniumban.

Mert egyszer ugye ő már "megszakértette" a céget ami után megkapta a vezérigazgatói állást. 

A céget? Melyiket? Mindet? Az egész cégcsoportot vagy csak az anyavállalatot? Nem láttuk a szerződéseket, egyedül Meggyest hallottuk az egészről hablatyolni egy sort azzal együtt, hogy neki mennyire fájt, hogy az egyik darlingja egyből repült a Strigoniumtól (bravó mondom erre, ezt kellett volna mindenkivel csinálnia Tétényinek is a hivatalban, nem megtartani indefinit Meggyes liblingjeit, talán ott is jobban mennének már a dolgok).

Begyüjtse az egyes vállalkozásoktól az általuk elkészitett üzleti terveket azt kielemezve, elfogadva vagy visszaadva készitse el a holding rövidtávú stratégiáját

A beszámoló szerint ez folyamatban van, első körben az egyes cégek üzleti tervei értékelhetetlenek voltak. Most képzeld el mi lehetett ott előtte. Simán el tudom képzelni, hogy az első átvilágítás kb. addig jutott, hogy leírta: nincsenek üzleti tervek és az azokat elkészíteni hivatott személyek azt sem tudják, hogy egy üzleti terv hogyan néz ki. 

Aztán ha mégse tudnak egyezségre jutni, akkor lehetett volna megbizni új szekértőt de nem a holdingnak hanem a tulajnak nevezetesen a testületnek.

Nem lehet minden csip-csup üggyel a testület elé rohangálni. Különösen ez elé a testület elé nem, ahol senkinek se tűnik fel, hogy az egyik fél a vitában a nyereség helyett a bevételi számokat dobálva beszél megtérülésről. Nonszensz.

Szóval megint ottvagyunk vak vezeti a világtalanzt, mert ha nincs ott M1-es talán még elis fogadták volna, hogy a holding egycsapásra kiszervezi a város teljes vagyonát, Amivel aztán úgy garázdálkodik ahogy akar.

Jó reggelt, ez a kiszervezés 2011-ben megtörtént. Most épp a visszaszervezés folyik. Annak a visszaszervezése ami megmaradt.

Ehhezképest a" szakértő"/immár vezérigazgató/ megkér egy újabb   szakértőt" /ügyvédi irodát/,hogy készitsen helyette GAZDASÁGI tervet aki aztán ezt jópénzért elis végzi miközben a vezérigazgató ismerkedik,barátkozik,tapasztalatot gyüjtöget,együttműködik és kapja a fizetését, de még mielőtt tudnák,hogy az egyes cégektől mi  várható mert

Szerintem ez teljesen normális ügymenet. Hasonló helyzetben ugyanezt tenném, külső véleménnyel támasztanám alá az intézkedési tervet, mellette a legsürgősebb égető problémák megoldására fordítanám a saját időmet (peres ügyek, számviteli lazaság megszüntetése, stb).

" mégnemkészültek el az üzleti tervek" de sietve bedobják, el kell adni az egyetlen nyereségesen működő vállalkozást.

De Józsi, számold már hozzá a benne nyugvó 600 millió forint (ami kötvénypénz volt) éves kamatait, és a nyereség máris átfordul veszteségbe. Oké, most az állam kifizette a kötvényeket, eltűnt mögüle a hitel, immár nem terheli a 600 millió forintot, cirka akkori árfolyamon 4 millió svájci frankot, tehát mai árfolyamon cirka 1 milliárd forintot az eredeti kb 5%-os ügyleti kamat, amivel a 30 milliós nyereség máris évi 20 milliós veszteségbe csap át. Szóval idéntől ez már nincs, idéntől végre tényleg termelne mondjuk 30 millió nyereséget, de ha eladod 600 millióért és azt a forrást csak egy sima állampapírszámlán parkoltatod, akkor többet termel ki a tőkéd, kockázat nélkül... Egy önkormányzatnak, amelyik a büdös életben egy ilyen vállalkozásba nem fog betolni további mondjuk 2-300 milliós fejlesztést, mert nem lesz rá pénze minek egy olyan vállalkozás ami csak amortizálódik és a benne nyugvó tőkének az 5%-át se termeli ki egy évben? 

A többségi tulajdon meghirdetése jó indikátor lehet, hogy ér-e valakinek ma a piacon 600 milliót az egész cég. Ha ér, el kell gondolkodni az eladáson, mert egyszerűen sokkal hasznosabban be lehetne fektetni - akár csak egy állampapírszámlán - ezt a pénzt, Esztergom érdekében, mint hagyni ebben a cégben elamortizálódni és lepusztulni. Persze ha az jön ki, hogy a kutyának sem kell ennyiért (ezen sem lepődnék meg), akkor egyrészt mehet a feljelentés hűtlen kezelés miatt, a céget meg meg kell hagyni, a 30 milliós költségszint minden egyes tételét nagyítóval meg kell vizsgálni, és addig kell facsarni a céget amíg egy fillér nyereséget is ki lehet belőle sajtolni a városnak. Fejleszteni akkor sem szabad, arra nem lesz pénze Esztergomnak.

Akiknek az értelme abba merül ki,hogy itt hopni van, ott meg gödör, meg külömben is éjjel meg sötétvan és valaki ásson be  kresztáblát a sarokra.

Na igen, az is megérne egy misét...

2014. 02. 23. 17:18

 Én meg éppen most akartam megdicsérni M1-t azért,hogy kiállt a vállalkozás megtartása mellett.

Gondolom senki nemgondolja rólam,hogy Meggyessel szimpatizálok.

De ez az eredménykimutatás számomra azt bizonyitja,hogy a Strigóniumnak messze ez a legjobb vállalkozása!

Mert ha minden vállalkozása ennyit hozna akkor  az 1,6milliárd törzstőke után évi

120milliót befizetne a város a/tulaj kasszájába/+ugyanennyit a parkolásból.

Ehhez képest eddig csak vitte a pénzt! Miközben fölzabálja a törzstőkét is!

Igaz,hogy az egyes sorokat még kikellene bontani ahhoz,hogy tiszisztábban lássunk.

De sokévtizedes vállalkozói tapasztalattal ,első ránézésből is látszik,hogy ez egy igen jól prosperáló vállalkozás!

Az látszik,hogy van ez évben36708 000ft ráforditás ami tavaly csak 11mill fölött volt

De ha ez csak egyszeri beruházás akkor ez a külömbséggel növeli az eredményt.

Bár az amortizációban ez nem jelentkezik de lehet,hogy még nincs aktiválva.

Ezendkivül alacsony a személyi ráforditás, ez arra enged következtetni nincs is állandó főállásu alkalmazott.  stb a megtérülés meg ottvan az amortizációban!

mert az csökkenti a nyereséget. Szóval látni kéne az egyes sorokat kibontva!

De az biztosan látszik,hogy ezt nemszabad eladni! Márcsak azért sem mert most készül a dunastratégia ami minden valószinüség szerint jelentősen növelni fogja a cég értékét.

Abban viszont egészen biztos vagyok a hallottak alapján,hogy a Vezérigazgatót azonnal meneszteni kellene!

Mert egyszer ugye ő már "megszakértette" a céget ami után megkapta a vezérigazgatói állást. Namár most ha ő egy szakértő akkor az lett volna a feladata

Begyüjtse az egyes vállalkozásoktól az általuk elkészitett üzleti terveket azt kielemezve, elfogadva vagy visszaadva készitse el a holding rövidtávú stratégiáját

Főösszegként,számszakilag kibomtva ,milyen eredménnyel tudja működtetni az irányitására bizott vállalatot./holdingot/ Bár ezt mint elvárást a kinevezés előtt kellett volna megfogalmazni a tulajdonosnak./ Hacsak nemrájött a kinevezés után,hogy ő egyáltalán nem ért a gazdaságirányitáshoz. Ezért kért fel egy másik "szakértőt"/

Aztán ha mégse tudnak egyezségre jutni, akkor lehetett volna megbizni új szekértőt de nem a holdingnak hanem a tulajnak nevezetesen a testületnek.

Szóval megint ottvagyunk vak vezeti a világtalanzt, mert ha nincs ott M1-es talán még elis fogadták volna, hogy a holding egycsapásra kiszervezi a város teljes vagyonát, Amivel aztán úgy garázdálkodik ahogy akar.

Ehhezképest a" szakértő"/immár vezérigazgató/ megkér egy újabb   szakértőt" /ügyvédi irodát/,hogy készitsen helyette GAZDASÁGI tervet aki aztán ezt jópénzért elis végzi miközben a vezérigazgató ismerkedik,barátkozik,tapasztalatot gyüjtöget,együttműködik és kapja a fizetését, de még mielőtt tudnák,hogy az egyes cégektől mi  várható mert

" mégnemkészültek el az üzleti tervek" de sietve bedobják, el kell adni az egyetlen nyereségesen működő vállalkozást. Amihez az egész testületből két embernek van hozzáfűzni valója .

Most tessékmondani kedves választópolgárok mit várnak önök ilyen testülettől?

Akiknek az értelme abba merül ki,hogy itt hopni van, ott meg gödör, meg külömben is éjjel meg sötétvan és valaki ásson be  kresztáblát a sarokra.

De egyáltalán mit várnak a VZÉRIGAZGATÓ hölgytől.

De egyáltalán ki küldte őt ide? honnan jött ? mit csinált eddig?Milyen gazdasági vállalatot vezetett eddig? Vagy azt tetszik gondolni Esztergomban mindenki

hülye? Minek kellenek ide állandóan ejtőernyősök?

Csak jelezni kivánom nem a képviselők vannak a legmegasabb értelmi szinten a városban!